Temat: Kaloryczność zup domowych

Witajcie moi drodzy, nurtuje mnie pewne pytanie więc oczywiście zwracam się z nim do Was

I gdzie to pytanie? XD

Pasek wagi

Sam się zastanawiam, eh opisalem wszystko tak żeby było wiadomo o co mi chodzi, a mi oczywiście jak zwykle ucina tekst z niewiadomych przyczyn

Corinek napisał(a):

I gdzie to pytanie? XD

Pytanie tutaj :

Jutro gotuję dla rodzinki zupę pomidorową, w sumie to sam chciałbym potem zjeść wspólnie z nimi to co tam uda mi się uwarzyć, nie liczę tych kalorii jakoś maniakalnie, ale wiadomo, mniej więcej orientację fajnie by było mieć w tym ile wsunę kalorii w porcji takiej zupki. Problem w tym, że nie mogę swoim małym mózgiem ogarnąć tego, jak sobie to wszystko wyliczyć. Wiadomo, mam wagę, i wiem że jeśli będę dodawał tam dajmy na to marchewkę to będę liczył kalorie z marchewki i tak dalej, ale co z 'wywarem'? To znaczy, zamierzam gotować na udku z kurczaka, ale potem je usunę z garnka i nie będę go jeść, jednak pewne kalorie z niego przeniosą się do tej mojej zupy. Tak więc - spojrzeć na to w ten sposób, że te kalorie z mięcha rozłożone na cały gar zupy, będą w jednej misce (porcji) taką sladowa ilością, że nie warto zaprzątac sobie tym głowy i najlepiej to po prostu pominąć? Czy jednak jestem w błędzie i jest jakiś na to magiczny sposób? Jak Wy liczycie kalorie jesli gotujecie zupę na mięsnym wywarze? 

Wcale nie liczę ;) przyjmuję że nieduża miska zupy- dowolnej- to posiłek w granicach max 200-300kcal. A jak już bardzo musisz liczyć to skorzystaj z tabel- domowa zupa pomidorowa na piersi z kurczaka z ryżem-ok 300g to jakieś nędzne 114kcal -możesz wtrącić dwie miski albo i to udko ;) . https://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Zupa-pomidorowa-z-ryzem-domowa.html

Ja tak dokładnie kalorii z zup nie liczę :) Wpisuję na FatSecret "zupa pomidorowa" albo "zupa pomidorowa z makaronem" czy coś w tym rodzaju i orientacyjnie wpisuje ile zjadłam: jak mało to 300 g, jak średnio to 400 g, ja bardzo dużo to 500 g - kiedyś ważyłam wszystko to teraz widzę do której wagi porcja ma najbliżej i tyle ;)

Pasek wagi

Przy zupie najcześciej biorę kalorycznosc w granicach 300 kcal. Wszystko zalezy jaka to zupa. 

Pasek wagi

Jesli zupa nie sklada sie z dotatkowej tlustej smietany itp tlustych odadtkow bo jednka bywaja zawiesiste tuste zupy to ogolneie przyjmuje ,ze kalirie z warzyw i tego wywatu zwlaszcza z kury sa pomijalne:p wazne co trzeba ewentualnie poiczyc to ryz czy makaron,ktory tam dodasz i tyle;) 

Zdejmij skórę z uda to tłuszczu będzie mniej, jak dodasz smietanę to ją dolicz i makaron, sam wywar 100ml może mieć ok 20 kalorii ( chudy, czysty bez warzyw). Ale ja zawsze liczę dodatki do zupy: mięso, makaron i smietanę nad wywarem się nie rozczulam.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.