16 marca 2011, 22:56
może ktoś zna jakiś fajny,łatwy przepis na wątróbkę wieprzową? taką mniej kaloryczną niż smażona,uwielbiam wątróbkę,najbardziej drobiową,ale mieszkam w szkocji i tutaj niestety nie mogę jej nigdzie dostać więc zadowalam się wieprzową,też dobra,tak czy siak proszę o jakieś fajne przepisy
- Dołączył: 2006-04-19
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 1027
16 marca 2011, 23:00
Ja robię w sosie śmietanowym, ale to raczej nie jest dietetyczne ;)
- Dołączył: 2010-10-26
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1801
16 marca 2011, 23:03
Blee nie lubię wątróbki , za to mój mąż uwielbia, smaży jakoś z cebulką, ja wtedy uciekam z domu, na sam zapach mnie mdli :)))
16 marca 2011, 23:05
tzn. jak? to zawsze cos innego
![]()
,jeśli możesz to powiedz jak to przyżądzić?
- Dołączył: 2011-03-15
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 126
16 marca 2011, 23:05
smażona niestety najlepsza, z cebulką i ma dużo zelaza, zdrowa....
- Dołączył: 2010-02-18
- Miasto:
- Liczba postów: 1607
16 marca 2011, 23:21
Mieszkam w UK i watrobke drobiowa mozena dostac w supermarketach bez problemu! Tam, dzie sa swieze kurczaki, zawsze tez sa watrobki drobiowe. W Szkocji nie powinnas miec problemu z dostaniem ich, macie tam asde, tesco, morissona pewnie. Tanie bardzo, ostatnio kupilam po raz pierwszy, byla ok, ale nie przepadam. Wieprzowej nie przelkne:(
16 marca 2011, 23:29
niestety obeszłam asde,morrisona i tesco i nie ma...no chyba że w fabryce kurczaków:( tam wiem napewno że można ją dostać.
- Dołączył: 2008-09-04
- Miasto: Mombasa
- Liczba postów: 9211
17 marca 2011, 05:57
właśnie wczoraj kupiłam wątróbkę, czeka na mnie w lodówce
będę ją smażyła na teflonie, z odrobiną oleju. do tego dużo cebuli - chce aby ona się dusiła w tej cebuli.
na koniec tylko pieprz i sól.
przepis w sumie klasyczny
- Dołączył: 2010-04-21
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1437
17 marca 2011, 08:41
Jak ma być bardziej dietetycznie to może tak:
uduś wątróbkę bez tłuszczu, jak będzie na pół miękka dodaj cebuli, wymieszaj , podlej wodą lub bulionem i duś dalej, jak cebula zacznie mięknąć na wierzch połóż ósemki czerwonego jabłka ze skórką ( żeby sie nie rozpadły) i przykryj niech się dusi dalej, po jakichś 10 minutach powinna być ok Teraz dopiero dodaj przypraw, bo jeżeli wątróbkę wieprzową posolisz przed smażeniem/duszeniem zrobi się twarda. Jabłuszka odłóż na bok patelni sypnij swoich ulubionych przypraw , wymieszaj i na talerz z jabłuszkiem na wierzchu oczywiście!!
Smacznego!!!
- Dołączył: 2006-04-19
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 1027
17 marca 2011, 08:48
Wątróbka w sosie śmietanowym;
Cebulę pokroić w piórka (w zależności od tego ile masz wątróbki, to dobierasz ilość cebul. Powinno być jej sporo, bo ona tez jest bazą sosu.)
Dusić cebulę na niewielkiej ilości oleju. Do cebuli dodać sól i pieprz. W zasadzie można ją poddusić na wodzie lub teflonie, wtedy będzie bardziej dietetycznie.
kiedy cebula zacznie się "rozpadać" wrzucasz pokrojoną wątróbkę. ja wrzucam na tę cebulę, co się dusi w piórkach. mój mąż wczesniej miksuje na gładki sos tę cebulę i dodaje dopiero wątróbkę.
kiedy wątróbka "dochodzi" wlewam śmietankę słodką 30%. Można poeksperymentować z mniej tłustą, ale nigdy nie próbowałam. Dusisz do momentu aż trochę zgęstnieje i zajadasz :)
Teoretycznie można zostać przy opcji bez śmietany, ale ja wolę z.
Wątróbka jest bardzo zdrowa - łatwo przyswajalne białko, żelazo i mnóstwo witamin i innych mikroelementów. Ale słyszałam, że nie można jej jeść za często tzn. np. codziennie przez dłuższy czas, bo coś się może w naszej wątrobie odłożyć. Ale to informacja "zasłyszana", nie udokumentowana ;0