Temat: Mocz po szparagach

Dziś zjadłam sobie na obiad zielone szparagi (uwielbiam), ale niestety teraz do końca dnia przy każdym sikaniu czeka mnie wdychanie tego okropnego smrodu starej skarpety. Podobno tylko ok 20% ludzi wyczuwa ten zapach. A wy wyczuwacie?

Pasek wagi

DLA MNIE TO NIE SKARPETA A w sumie nie iwem co takie dziwne w kazdym razie...:P

Pasek wagi

izabela19681 napisał(a):

Zresztą poza tym uważam, ze smak szparagów du.y nie urywa.

Z moim sosem serowym urywa :)

Pasek wagi

Papa.Gargamel napisał(a):

Ja też czuję ten zapach, ale moim zdaniem to zapach metalu a nie skarpet :D

Dla mnie to ewidentnie smród skarpet bezdomnego.

Pasek wagi

niestety czuję.. zapach ten skutecznie obrzydzil mi szparagi jak byłam w ciąży, do tej pory nie rusze szparagów.

A tak mi smakowały.. ;)

uwielbiam szparagi ale z tego powodu ich nie jem

Skoro nie wszyscy to czują, to pewnie też każdy czuje inaczej, bo ja bym swojego smrodem nie nazwała, ot taka metaliczno-trawiasta woń, mniej uciązliwa niż Chanel 5 :D . Po innych nie wiem czy czuję. Szparagi to ja żrem, a nie jem :D

Nie czuję ale coś ostro musi smierdzieć żebym to poczuła więc może dlatego, że mój zmysł węchu prawie nie istnieje. Po szparagach w każdym razie nie czuję różnicy. 

ja jadłam 2-3x w życiu szparagi. za każdym razem to czułam, przy ostatnim dopiero wyczytałam, ze faktycznie część osób czuje to samo, więc dziwna nie jestem ;p ale jakoś mnie to w sumie zniechęciło do szparagów... jakieś takie bez szału są w moim odczuciu, więc chyba nie warto się poświęcać :P raz na jakiś czas mogę zjeść i tyle;)

izabela19681 napisał(a):

Niestety tak i właśnie zraziło mnie to do jedzenia szparagów. Zresztą poza tym uważam, ze smak szparagów du.y nie urywa.

mam podobne odczucia ;p

Ja czuję za każdym razem (mnie się kojarzy z takim chemicznym smrodem;), ale i tak je jem. Sezon nie jest długi, bo to tak miesiąc, półtora, więc jakoś się z tym zapachem przemęczę, a smak mi go rekompensuje (szczególnie zielonych). 

A tak w ogóle, to wyjątkowo intensywny smrodek czułam ostatnio po makaronie ze szparagami - szparagi były starte na tarce i lekko podsmażone/duszone na patelni. Po gotowanych aż tak nie śmierdziało, bo pewnie część tej substancji zostaje w wodzie.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.