Temat: czuje się jak napuchnięty balonik -pomocy

WITAJCIE KOCHANE

Od kilku dni chodzę jak balon ,jestem z duta a brzuch mam jakbym była w ciąży i to uczucie pełności plus zaparcia masakra....nie pomaga mi ani Ulgix wzdęcia ani simetogast ani espumisan;/
wyczytałam że powinno się pić rano na czczo wodę z cytrynką -piję od2dni coś tam pomaga...i juz myslałam że mi przeszło w tu dziś zrobiłam pizze ....zjadłam...a po chwili brzuch znów jak balon zgroza....
macie jakies sposoby na taki dyskomfort??:)
proszę o Rady

Wiesz proponuje tabletki ziolowe np rapaholin pomaga trawic ciezkostrawne potrawy.
o ja tez mam ten problem, rano wstaje i jest ok, zjem byle co i mam cały dzień brzuch jak w 8 miesiącu ciąży. porażka.
Pasek wagi
ja ci powiem ze mam tez ten sam problem ;(;(  Tobie bym radzila abys patrzyla na to co jesz i co powoduje u ciebie problemy z zaparciami i wzdeciami . Wswojej diecie powinnas tez jesc produkty bogate w blonnik i pic duzo wody :)
mhm o wodzie wiem o błonniku wiem. tabletki rapapholin zjadam ......ale nie pomaga :(
wczoraj duzo ciekawostek poczytalam sobie na temat wzdec i zaparc wiec zajrzyj sobie w google i moze tam cos ci sie trafi ciekawego co ci pomoze w problemie :)
a moze produkty ktore spozywasz wywoluja u ciebie te problemy . Sproboj moze takiej metody : kup suszone sliwki , wstaw kilka sliwek do szklanki zalej goraca woda , przykryj dekielkiem i zostaw na cala noc , rano wypij wode i zjedz sliwki :)

Moze cos ci z tego pomoze :) przeczytaj sobie ;)

1 SUSZONE OWOCE

Jednym z najbardziej znanych i najczęściej polecanych domowych sposobów na zaparcia jest spożywanie suszonych śliwek, moreli i fig. Zaleca się przed snem zjeść kilka owoców. Można je wcześniej wymoczyć w wodzie (niektórzy polecają picie tej właśnie wody, pozostałej po wymoczeniu owoców).

2MIÓD I WODA

Miód, który ma szerokie zastosowanie przy różnych dolegliwościach, sprawdza się również przy zaparciach.

Łyżkę miodu rozpuszczamy wieczorem w ciepłej, przegotowanej wodzie (niewrzącej!) i zostawiamy na noc. Rano wypijamy.

 

3DIETA BOGATA W BŁONNIK

Jeśli często zdarza nam się mieć zaparcia, powinniśmy wzbogacić dietę o większe ilości błonnika.

Błonnik oczyszcza organizm z toksyn, reguluje pracę układu pokarmowego oraz pobudza ruch robaczkowy jelit zapobiegając zaparciom.

Błonnik zawarty jest w chlebie razowym, otrębach, marchwi, jabłkach, grochu, fasoli czerwonej i białej, soi a także w kapuście brukselce i cebuli.

4OWSIANKA KARINKI

Szklankę wody wlewamy do małego garnka z dodatkiem łyżki masła. Wsypujemy około 3 / 4 szklanki płatków owsianych (ewentualnie z dodatkiem płatków jęczmiennych lub orkiszowych). Wsypujemy 2 łyżki wyłuskanych nasion słonecznika, łyżkę pestek dyni, małą łyżeczkę siemienia lnianego, garść rodzynek, suszonych śliwek i moreli. Do tego dodajemy pół szklanki otrębów pszennych lub orkiszowych.

Garnek wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. Kiedy doprowadzimy owsiankę do wrzenia, będzie ona gotowa do spożycia.

Jeśli nasza owsianka będzie zbyt wodnista, możemy dodać do niej więcej otrębów lub kaszę mannę.

Spożywamy z jogurtem lub z dżemem.

Owsianka według tego przepisu to sprawdzony sposób na zaparcia. Zawarte w owsiance produkty są bardzo bogate w błonnik.

5 LEKKA ZUPA

Do przygotowania zupy potrzebujemy marchewkę, pietruszkę, mały seler i 3 kartofle.

Warzywa szatkujemy lub miksujemy w mikserze i zalewamy pól litrem wody. Gotujemy przez 15 minut i dodajemy 2 łyżki otrębów i 2 łyżki siemienia lnianego. Jemy codziennie na czczo.

6BURAK I KMINEK

Buraka trzemy na drobnej tarce i dodajemy do niego łyżeczkę mielonego kminku, łyżeczkę oleju oraz szczyptę soli. Całość mieszamy ze sobą i jemy na czczo 10 łyżek. Zaparcia powinny ustąpić po 3 dniach.

7MIESZANKA ZIOŁOWA

Mieszamy ze sobą po 50 gram suszu z kory wierzby, ziela drapacza, kłącza rzewienia, ziela dziurawca, korzenia kozłka, liścia melisy, korzenia arcydzięgla, korzenia omanu oraz kwiatu ślazu. Z tak przygotowanej mieszanki bierzemy łyżkę stołową ziół i zalewamy wrzątkiem. Parzymy pod przykryciem przez 15 minut. Pijemy po obiedzie i po kolacji.

8NAPAR ZE ŚLIWEK

Śliwki prócz słodkiego smaku, mają właściwości odżywcze i lecznicze. Bogate są w kwasy organiczne, witaminy C, E, PP a także w beta karoten oraz w magnez, wapń żelazo, potas i błonnik, który poprawia pracę jelit.

Aby przygotować napar na zaparcia, 5 suszonych śliwek zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na noc. Rano wypijamy napar i zjadamy śliwki.

9RADY DLA CIERPIĄCYCH NA ZAPARCIA

  • w grafik naszego dnia należy wprowadzić spacer, jazdę na rowerze lub inną aktywność fizyczną. Ruch wpływa pozytywnie na cały organizm, w tym także na układ trawienny
  • kilka łyżeczek soku z kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych może pomóc
  • kefiry i jogurty zawierają żywe kultury bakterii, które usprawniają pracę jelit
  • sok gruszkowy i gruszki zawierają dużo błonnika i pobudzają trawienie
  • czekolada sprzyja zaparciom
  • należy pić przegotowaną wodę na pół godziny przed posiłkiem
  • należy jeść posiłki o stałych porach, bez pośpiechu i starannie przeżuwając jedzenie
  • codziennie rano należy spróbować się wypróżnić, przyzwyczajając tym samym organizm do regularności i stałej pory opróżniania się. Poranna pora jest najlepszym momentem do opróżnienia organizmu
  • dietę bogatą w błonnik należy wprowadzać stopniowo aby przyzwyczaić organizm

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.