Temat: Biszkopt.

Cześć!
Czy wie ktoś może jak długo można "przechowywać" upieczony biszkopt?

Chodzi o to, że chciałabym mojemu chłopakowi zrobić taką małą niespodziankę i pojechać do niego z tortem, ale muszę go zrobić tak, żeby on nie widział i nie wiedział...
W związku z tym czy jeżeli upiekę biszkopt dziś późnym wieczorem, a tort zrobię w środę to jest szansa, że ten biszkopt będzie OK? Jak go przechowywać?  

Pasek wagi

Moim zdaniem ok. Moja mam nawet specjalnie piecze ciasto wcześniej, a krem dorabia jak już wszystko wystygnie następnego dnia. Z resztą ciasto i tak nasączasz potem ponczem, więc nawet jak jest suche będzie super. Tylko nie zapomnij nasączyć, plus trochę alkoholu :)

Pasek wagi

Owiń ten biszkopt szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki. W ten sposób może leżeć nawet do tygodnia ;).

roogirl napisał(a):

Moim zdaniem ok. Moja mam nawet specjalnie piecze ciasto wcześniej, a krem dorabia jak już wszystko wystygnie następnego dnia. Z resztą ciasto i tak nasączasz potem ponczem, więc nawet jak jest suche będzie super. Tylko nie zapomnij nasączyć, plus trochę alkoholu :)
dokładnie biszkopt najlepiej piec wczesniej. 

Pasek wagi

Veritaserum.. napisał(a):

Owiń ten biszkopt szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki. W ten sposób może leżeć nawet do tygodnia ;).

Dokładnie:)

Ja właśnie dzis tez robie biszkopt, bo jutro nie bede miala czasu. Jutro udekoruję i ciasto na srode na bal karnawalaowy do przedszkola bedzie gotowe:)

Dziękuję :-)

Pasek wagi

u mnie przechowywało sie w ściereczce bawełnianej(nie w lodówce)

Nie powinno się nic z nim stać, ale to chyba zależy jedynie od kwestii gustu kto jaki biszkopt lubi (czy świeży, czy już nieco "podsuszony")

nic mu nie będzie. 

Folią owinąć? Ja bym zawinęła w lnianą ściereczkę.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.