- Dołączył: 2009-02-27
- Miasto: Zielona Góra
- Liczba postów: 3967
12 lutego 2011, 12:03
Cześć. Robiłam galaretke z owocami. Galaretka nie zastygla mi mimo 2 dni w lodowce. Podejrzewam, ze to wplyw ktoregos owocu. Uzyłam bananow, pomaranczy, kiwi i mango.. galaretki winiary. Może ktoras z was wie dlaczego galaretka nie zastygla? Poradzcie aby nastepnym razem deser sie udal ;)
- Dołączył: 2010-08-05
- Miasto:
- Liczba postów: 805
12 lutego 2011, 12:05
surowe kiwi nie pozwala zastygnac galaretce
- Dołączył: 2010-11-05
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1608
12 lutego 2011, 12:07
oooooo to ciekawe, nie wiedziałam.
- Dołączył: 2010-05-15
- Miasto: West Vlanderen
- Liczba postów: 3352
12 lutego 2011, 12:10
Często pisze , że nie zastygnie się galaretka przez ananasa. Jednak ja często z ananasem robir i zastyga:)
- Dołączył: 2009-10-19
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 4384
12 lutego 2011, 12:13
nie zastyga ze świeżym ananasem i kiwi;)
nimonia jak dałaś z puszki to ok, jakbyś świeżego dała to nie zastygnie...
- Dołączył: 2009-03-14
- Miasto: Zaczarowane Miejsce
- Liczba postów: 2150
12 lutego 2011, 12:13
To na pewno wina kiwi .
Edytowany przez marta24zagan 12 lutego 2011, 12:14
- Dołączył: 2010-07-20
- Miasto: Zimbi
- Liczba postów: 1573
12 lutego 2011, 12:14
nimonia a ten ananas to był puszkowy czy świeży? :) Bo teoretycznie z surowym ananasem powinno być tak jak z kiwi tzn. galaretka raczej nie powinna stężeć.
- Dołączył: 2009-02-27
- Miasto: Zielona Góra
- Liczba postów: 3967
12 lutego 2011, 12:16
dzieki dziewczyny..teraz zrobie bez kiwi :)
- Dołączył: 2010-07-20
- Miasto: Zimbi
- Liczba postów: 1573
12 lutego 2011, 12:28
Karota wcale nie musisz rezygnować z kiwi w galaretce, przynajmniej tak twierdzi wikipedia (wkleję cały akapit żeby wiadomo było o co chodzi):
Niektóre owoce zawierają enzymy z grupy peptydaz rozkładające białka (zatem także te, które są istotą żelatyn), np. aktynidinę, bromelinę lub papainę; z tych powodów galaretki żelatynowe z dodatkiem surowej papai, ananasa lub kiwi nie tężeją[1].
Zapobiec można temu stosując owoce uprzednio pozbawione tych enzymów,
np. ananasy z puszki, albo neutralizując te enzymy przez kilkuminutowe
zagotowanie owoców, albo też przez użycie wody, w której zagotowano papryczkę chili (występująca w niej kapsaicyna likwiduje te enzymy). Innym sposobem jest użycie do sporządzenia galaretki surowca nie zawierającego białka, np. karagenu.