Temat: galaretka

Cześć. Robiłam galaretke z owocami. Galaretka nie zastygla mi mimo 2 dni w lodowce. Podejrzewam, ze to wplyw ktoregos owocu. Uzyłam bananow, pomaranczy, kiwi i mango.. galaretki winiary. Może ktoras z was wie dlaczego galaretka nie zastygla? Poradzcie aby nastepnym razem deser sie udal ;) 
Pasek wagi

surowe kiwi nie pozwala zastygnac galaretce

oooooo to ciekawe, nie wiedziałam.
Często pisze , że nie zastygnie się galaretka przez ananasa. Jednak ja często z ananasem robir i zastyga:)
nie zastyga ze świeżym ananasem i kiwi;)
nimonia jak dałaś z puszki to ok, jakbyś świeżego dała to nie zastygnie...
Pasek wagi
To na pewno wina kiwi .
Pasek wagi
nimonia a ten ananas to był puszkowy czy świeży? :) Bo teoretycznie z surowym ananasem powinno być tak jak z kiwi tzn. galaretka raczej nie powinna stężeć.
dzieki dziewczyny..teraz zrobie bez kiwi :)
Pasek wagi
Karota wcale nie musisz rezygnować z kiwi w galaretce, przynajmniej tak twierdzi wikipedia (wkleję cały akapit żeby wiadomo było o co chodzi):
Niektóre owoce zawierają enzymy z grupy peptydaz rozkładające białka (zatem także te, które są istotą żelatyn), np. aktynidinę, bromelinę lub papainę; z tych powodów galaretki żelatynowe z dodatkiem surowej papai, ananasa lub kiwi nie tężeją[1]. Zapobiec można temu stosując owoce uprzednio pozbawione tych enzymów, np. ananasy z puszki, albo neutralizując te enzymy przez kilkuminutowe zagotowanie owoców, albo też przez użycie wody, w której zagotowano papryczkę chili (występująca w niej kapsaicyna likwiduje te enzymy). Innym sposobem jest użycie do sporządzenia galaretki surowca nie zawierającego białka, np. karagenu.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.