Temat: Pytanko.

Czy ktoś wie jak zrobić najzwyklejsze placki ziemniaczane, bo ja niestety mam 2 lewe ręce do gotowania. I czy może istnieje jakaś wersja light? :)
Ziemniaki.
Cebula.
Pieprz, sól
Mąka żeby zagęścić ciasto :)
Zależy dla ilu osób chcesz robić te placki :)
Ziemniaki polecam zetrzeć na tarce o dużych ozkach, będą wówczas takie fajne chrupiące, jak się zetrze na małych oczkach to wychodzi taka mamałyga - fuj. Można dodać czosnku do tego co napisała PeggyBrown :)
A jak chcesz na słodko to dodajesz troszkę cukru i wtedy bez cebuli i pieprzu. Prościzna.
Poł na pół z cukinia  , zetrzec na tarce , jajko , sół , pieprz ,cebule też tre na tarce ,  mąki to tylko troszkę by zagęścić. A i zetrzyj cukinie i wyciśnij z niej sok .
o! z tą cukinią to ciekawy pomysł - muszę wypróbować!

PLACKI ZIEMNIACZANE Z PIEKARNIKA:

Przepis pochodzi z programu: "Rewolucja na talerzu" ( TVN Style) i spodobała mi się ta wersja. Od dawna miałam ochote na placki ziemniaczane, ale unikałam ich jak ognia , bo zawsze smażyłam na dużej ilości oleju. Ale ten przepis nie zawiera ani mąki ani oleju!

  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • mała cebula
  • sól
  • oliwa do posmarowania papieru

Ziemniaki ucieramy na tarce o średnich oczkach a cebulę na najmniejszych oczkach. Dodajemy jajko i sól. Powstanie masa ziemniaczana. Teraz wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową blachę i nastawiamy piekarnik na 180*C. Papier smarujemy dokładnie oliwą i wykładamy cienkie porcje łyżką.

placki ziemn

 Pieczemy w piekarniku przez około 20minut. Ważne jest nasmarowanie dokładne papieru, by się placki nam nie przykleiły. Jeśli lubicie placki w wersji "na słono" do masy ziemniaczanej dodajcie zioła i jako dodatek sos czosnkowo-jogurtowy np. z pomidorem, Jeśli wolicie wersję    "na słodko" można jeść tylko z cukrem trzcinowym lub serkiem homo waniliowym.

placek zcukrem

Fajna dietetyczna forma placków ziemniaczanych. Naprawdę polecam!


© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.