Temat: Kielkujace pestki - normalne?

Kilka razy juz spotkalam sie z tym, ze po przekrojeniu swiezego pomidora pestki/nasiona mialy juz zielone kielki. To samo w jablku, wycinam gniazdo nasienne, a pestki juz z kielkami.

Dotychczas uwazalam, ze pestki zaczynaja kielkowac dopiero jak otaczajacy je owoc obumrze/uschnie.

Czy to od jakichs przyspieszaczy wzrostu pestki rosna juz w owocach?

Spotkaliscie sie z czyms takim?

Tez znalazlam kielkujace pestki w pomidorach,nie wiem dlaczego tak sie dzieje:(

Pasek wagi

Kwestia temperatury przechowywania. 

laliho napisał(a):

Kwestia temperatury przechowywania. 

Pomidory przechowuje w lodowce. Jablka w temperaturze pokojowej (20-21 stopni).

lola7777 napisał(a):

Tez znalazlam kielkujace pestki w pomidorach,nie wiem dlaczego tak sie dzieje:(

Mnie to bardzo zaskoczylo, wczesniej w Polsce nigdy sie z tym nie spotkalam. Pomidory od mamy z ogrodka tez nie mialy kielkujacych pestek, a lezaly na parapecie, na sloncu.

Pomidory powinny lezec w tem pokojowej .Grzebalam w necie z ciekawosi i pisza ze kielkuja zwlaszcza zima,bo dostajemy je z cieplejszyh krajow i zmienia sie tem przechowywańia,jedni mowia ze nie sa trujace i szkodliwe,inni ze trujace sa kielkujace nasiana psiankowatych.Z mojego ogrodu nie zdarzylo mi sie by kielkowaly,a te kupione w okresie zimowym czasem trafiam taki kielkujacy.Zreszta te poza sezonem sie sa smaczne w ogole,ale czasem kupuje od wielkiej fanaberii;)

Pasek wagi

sadlo.sadlo napisał(a):

laliho napisał(a):

Kwestia temperatury przechowywania. 
Pomidory przechowuje w lodowce. Jablka w temperaturze pokojowej (20-21 stopni).

Pomidorów nie przechowuje się w lodówce.

laliho napisał(a):

sadlo.sadlo napisał(a):

laliho napisał(a):

Kwestia temperatury przechowywania. 
Pomidory przechowuje w lodowce. Jablka w temperaturze pokojowej (20-21 stopni).
Pomidorów nie przechowuje się w lodówce.

Wiekszosc warzyw trzymam w lodowce, ale u mnie leza maksymalnie dwa dni, bo wlasnie co dwa dni kupuje swieze, a lepiej mi smakuja zimne.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.