- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
24 maja 2015, 20:52
11.05 kupiłam w Biedronce urządzenie do robienia lodów HOFFEN'a i robię zgodnie z instrukcją, a wychodzi zimna zupa, a nie lody.
Korzystam z dołączonych przepisów.
Ma ktoś? Doradzi ktoś?
24 maja 2015, 20:54
11.05 kupiłam w Biedronce urządzenie do robienia lodów HOFFEN'a i robię zgodnie z instrukcją, a wychodzi zimna zupa, a nie lody.Korzystam z dołączonych przepisów.Ma ktoś? Doradzi ktoś?
Może trzeba zamrozić tę zupę?
24 maja 2015, 21:08
Może trzeba zamrozić tę zupę?11.05 kupiłam w Biedronce urządzenie do robienia lodów HOFFEN'a i robię zgodnie z instrukcją, a wychodzi zimna zupa, a nie lody.Korzystam z dołączonych przepisów.Ma ktoś? Doradzi ktoś?
Pisze, że po 20-40 min lody są gotowe do spożycia. Nic nie pisze o zamrażaniu.
Edytowany przez Marlena97 24 maja 2015, 21:08
24 maja 2015, 21:09
a kreci sie to 2-3 godziny czy ile tam piszą w instrukcji?
20-40 min.
24 maja 2015, 21:35
Ale zamrażałaś najpierw miskę przez czas jaki pisze w instrukcji? Czyli 8-12 godzin? Z zamrażarki trzeba wyjąć tuż przed włączeniem urządzenia.
Ja też ją kupiłam. Nie korzystałam z dołączonych przepisów ale robiłam w wersji: jogurt + mleko + owoce (banan / truskawki / jagody) i po 40 minutach konsystencja była taka jak powinna być - niezbyt mocno zmrożonych lodów.
24 maja 2015, 21:55
Ale zamrażałaś najpierw miskę przez czas jaki pisze w instrukcji? Czyli 8-12 godzin? Z zamrażarki trzeba wyjąć tuż przed włączeniem urządzenia.Ja też ją kupiłam. Nie korzystałam z dołączonych przepisów ale robiłam w wersji: jogurt + mleko + owoce (banan / truskawki / jagody) i po 40 minutach konsystencja była taka jak powinna być - niezbyt mocno zmrożonych lodów.
Tak, nawet dłużej mroziłam.
A podałabyś proporcje lodów jakie ty robisz ? :) Byłabym wdzięczna :D
25 maja 2015, 07:56
W sumie to robiłam na oko :-) Ale np. jogurt 400 ml, banan, trochę mleka (wlewałam z kartonu więc trudno mi powiedzieć dokładnie ile - ale tak do 100 ml).
Ważne, żeby również masa była mocno schłodzona. Ja banana włożyłam najpierw do zamrażalnika. Inne owoce wrzucałam do blendera zamrożone. Mleko, jogurt też prosto z lodówki. No i miska musi być wyjęta z zamrażalnika bezpośrednio przed wlaniem masy. Robiłam lody dopiero trzy razy z czego raz zrobiłam błąd i wyjęłam miskę z 5 minut wcześniej i też wyszła mi zupa. W dwóch pozostałych przypadkach konsystencja była w porządku, choć ja wolę nieco bardziej zmrożone. A i nie wierzę w te 20 minut napisane w instrukcji. 40 minut to minimum. Ja kręciłam nawet chwilę dłużej. Ach chyba dzisiaj po południu spróbuję znowu :-)
25 maja 2015, 10:19
http://vitalia.pl/forum11,916769,0_Lodziarka-z-bie...
to maszyna do lodów z Lidla :) może Ci się przyda :)