Temat: ile może "postać" baba piaskowa?

Pytanie jak u góry. Mam upiec pare bab i musze to zrobić dziś później nie będę miała czasu. Czy one wytrzymają do niedzieli? Ewentualnie jak je przechować?

to może zrób kilka mazurków? mazurki mogą stać długo! :)

btw to dziś w biedronce widziałam, że można kupić kruche ciasto z przeznaczeniem właśnie do wielkanocnych mazurków, więc tak jakby połowa roboty już zrobiona ;) Zastanów się nad tym. No chyba, że to MUSZĄ być baby, to wtedy nie wiem czy będą pyszne i świeże aż do świąt :)

Pasek wagi

babki na pewno wytrzymają. mazurki się zepsują - to jasne.... nie wiem skąd pomysl, ze mazurek długo poleży. Przeciez nie jest mowa o gotowym nafaszerowanym konserwantami płacie z biedronki tylko o domowym cieście...

No właśnie to nie był płat, tylko ciasto, surowe, nawet nie uformowane. Po prostu zagniecione i tyle. No ale nawet jakby zrobiła własne ciasto kruche na mazurek, to i tak mazurek długo poleży. Im mazurek dłużej leży, tym lepszy. Trochę jak z piernikiem ;) Czemu mazurki mają się popsuć?? 

Pasek wagi

Przechowuj np. w kartonie lub jakimś opakowaniu z pokrojonymi jabłkami. 

dziękuję za rady dziewczyny :)

Ja nie robiłabym babek tak wcześnie, one szybko tracą wilgotność. Upiekłabym raczej kruche spody do mazurków, a na ostatnią chwilę przygotowała tylko nadzienie i po robocie - kruche ciasto można spokojnie przechowywać do tygodnia.

Pasek wagi

Pisakowa to szybko traci wilgoć. Jeśli już to upiecz drożdżową. Drożdżowe ciasto może stać dłużej, poza tym jest smaczne nawet jak trochę podeschnie. Z piaskowej to się suchy wiór zrobi.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.