Temat: Naleśniki - z czym jecie?

Czy są tu miłośnicy naleśników? Ja ostatnio mam fazę na naleśniki. Ale moja kulinarna kreatywność woła o pomstę do nieba bo naleśniki robię tylko na 4 sposoby:

1) z pieczarkami i cebulką

2) ze szpinakiem

3) z jabłkami i cynamonem

4) z twarożkiem i wanilią

Czy macie jakieś ulubione i sprawdzone dodatki do naleśników. Linki też mile widziane.

Pasek wagi

Z dżemem truskawkowym domowej roboty albo naleśniki amerykańskie z owocami i  jogurtem naturalnym.

Moje ulubione to nalesniki robione przez mojego narzeczonego, normalnie niebo w gebie czyli ze szpinakiem, feta polane sosem czosnkowym z jogurtu i ja czasami dodaje jeszcze piers z kurczaka.

Z mięskiem i warzywami, sosem jak do spaghetti, szpinakiem i fetą. Wolę na ostro niż słodko.

Z farszem warzywnym jak do ryby po grecku, z twarogiem i szpinakiem, z twarogiem i owocami/domowym musem jabłkowym. 

ja na ogół dań szukam na stronach restauracji. Ostatnio natknęłam się na tą http://nalesnikarniakrakow.pl/menu/nalesniki/  może być dobre:) a pomysłów sporo

Z dżemem, z syropem klonowym  <3

Ja jem z serem i szpinakiem, z jabłkiem, z bananem albo z serkiem homogenizowanym.

Z pieczarkami i cebulą, wolę naleśniki na ostro. Słodkie jedzenie, to nie jedzenie, tylko deser ;) 

Pasek wagi

z nutellą najlepsze !!:D

kurczak+szpinak +sos czosnkowy na jogurcie :)

Taka porcja ma 450 kcal
Naleśniki (2 porcje takie jak na zdjęciu - 450 kcal każda)
85 g mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g mleka (ja użyłam 3,2% ale można 0,5% będzie mniej kcal)
50 g wody mineralnej
jajko klasa M
Łączymy smażymy. Szpinak (ja użyłam mrożonego 400 g) przesmażamy beztłuszczu i doprawiamy. Następnie kroimy 200 g piersi z kurczaka na małe kawałeczki i obtaczamy w przyprawach (smażymy bez tłuszczu lub pieczemy, gotujemy etc..) Ja smaże na Berkley&Jensen Cooking Spray (0 kcal). I łączymy...
Sos czosnkowy zrobiłam ze 100 g jogurtu naturalnego + 1/2 łyżeczki majonezu hellmans (280 kcal/100 g) + pieprz + sól + czosnek (ząbek)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.