Temat: ciasto w lodówce

Jak je przechowywać?? czy jak przykryje folią aluminiową ciasto nie przejdzie wszystkimi zapachami z lodówki?? 

Od razu zaznacze że lodówkę mam czystą ale wiadomo że zapachy z jedzenia mogą się przedostać..

Nie mam żadnego pudełka takiego większego .:-/

bedzie ok

Albo owiń folią spożywczą, to ta karpatka z wczoraj?

Ja bym postawiła na folię spożywczą. Można ciasto na talerzyku przykryć wtedy bardzo szczelnie. Jak masz jakiś krem na wierzchu, to można wbić wykałaczki w ciasto, żeby folia od góry leżała na wykałaczce a nie na kremie :-)

HelloPomello napisał(a):

Albo owiń folią spożywczą, to ta karpatka z wczoraj?

Tak :-) robię ciasto na razie.. kremem przełożę wieczorem.. Ale boję się żeby lodówką nie przeszła 

A nie możesz kremu zrobić jutro skoro ciasto masz mieć na niedzielę? Wiesz mniejsze ryzyko że krem wchłonie jakieś zapachy z lodówki , nawet jak go czymś osłonisz.

właśnie jutro mam mieć gości. A w niedziele chciałam do teściowej na imieniny zabrać . :-) Zabłysnąć  przed mamusią :-P

a jakie to ciasto takie do pierogów czy placek? bo jak to drugie to biszkopt może przejść zapachem, nie raz tak miałam. Folia spożywcza i będzie ok.

nic się nie wchłonie, żaden zapach, jeśli będzie przykryty folią aluminiową/spożywczą, wielokrotnie tak robiłam :)

choco.lady napisał(a):

a jakie to ciasto takie do pierogów czy placek? bo jak to drugie to biszkopt może przejść zapachem, nie raz tak miałam. Folia spożywcza i będzie ok.

karpatka

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.