Temat: POMOCY!!

Hej:)
mam do Was wielka prosbe... Bede robic bigos i nie chce dac plamy, wiec prosze o jakis dobry sprawdzony przepis :)

i jak to jest z ta  kiszona kapusta... zeby nie bylo kwasne....
Hahaha;P Ja pomimo że jestem bigosem ze względu na moj rudy kolor włosów to nie pomogę niestety;P


ja tez bede robic bigos i to po raz pierwszy w zyciu ;P przepis znajde se na necie bo jest ich m,nostwo ;))) moze sie uda i wyjdzie pyszny ;)) 
Pasek wagi
kapuste musi przeplukac kilka razy pod biezaca zimna woda aby nie byla za kwasna,proponuje bigios pol na pol, tzn biala kapusta i kiszona.do tego suszone grzyby,polus pieczarki rozne rodzaje mies (moga byc scinki),wedlin,cebula,przyprawy,koncentrat pomidorowymziele angielskie lisc laurowy...wszystko gotujemy do miekkosci (kilka godzin)dodajemy w polowie gotow troszke wytrawnego wina,plus kilka lyzek koncentratu,przecieru pomidorow,zostawiamy w garze,jutro pojutrze dogotowujemy, bigos musi sie "przejsc"przelezec, musi byc odgrzewany,im starszy,tym lepszy,smacznego
główkę białek kapusty szatkujesz wrzucasz do gara gdzie bulbocze trochę wody i jakiś gnat. Jak kapusta bedzie miękka dodajesz kiszonej-możesz ją wcześniej ugotować w oddzielnym garnku, ale to nie jest konieczne. Potem jakieś mięso/kiełbasa (no chyna, że ma to być wigilijny), kilka grzybów suszonych, może być suszona śliwka. Koncentrat, przyprawy do smaku i już.
Pasek wagi
 + suszone śliwki....mmmm pycha:)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.