21 grudnia 2010, 18:29
Hej:)
mam do Was wielka prosbe... Bede robic bigos i nie chce dac plamy, wiec prosze o jakis dobry sprawdzony przepis :)
21 grudnia 2010, 18:30
i jak to jest z ta kiszona kapusta... zeby nie bylo kwasne....
Edytowany przez 7da3c2ac95d94a5bbfb4b8d45eb6229d 21 grudnia 2010, 18:32
- Dołączył: 2009-05-12
- Miasto: Rennes
- Liczba postów: 7692
21 grudnia 2010, 18:41
Hahaha;P Ja pomimo że jestem bigosem ze względu na moj rudy kolor włosów to nie pomogę niestety;P
- Dołączył: 2010-07-31
- Miasto: ---
- Liczba postów: 2970
21 grudnia 2010, 18:55
ja tez bede robic bigos i to po raz pierwszy w zyciu ;P przepis znajde se na necie bo jest ich m,nostwo ;))) moze sie uda i wyjdzie pyszny ;))
- Dołączył: 2010-06-28
- Miasto: Wyspy Kokosowe Prowincja Nibylandia
- Liczba postów: 11412
21 grudnia 2010, 19:13
kapuste musi przeplukac kilka razy pod biezaca zimna woda aby nie byla za kwasna,proponuje bigios pol na pol, tzn biala kapusta i kiszona.do tego suszone grzyby,polus pieczarki rozne rodzaje mies (moga byc scinki),wedlin,cebula,przyprawy,koncentrat pomidorowymziele angielskie lisc laurowy...wszystko gotujemy do miekkosci (kilka godzin)dodajemy w polowie gotow troszke wytrawnego wina,plus kilka lyzek koncentratu,przecieru pomidorow,zostawiamy w garze,jutro pojutrze dogotowujemy, bigos musi sie "przejsc"przelezec, musi byc odgrzewany,im starszy,tym lepszy,smacznego
- Dołączył: 2006-06-05
- Miasto: Ciemnogród
- Liczba postów: 3502
21 grudnia 2010, 20:18
główkę białek kapusty szatkujesz wrzucasz do gara gdzie bulbocze trochę wody i jakiś gnat. Jak kapusta bedzie miękka dodajesz kiszonej-możesz ją wcześniej ugotować w oddzielnym garnku, ale to nie jest konieczne. Potem jakieś mięso/kiełbasa (no chyna, że ma to być wigilijny), kilka grzybów suszonych, może być suszona śliwka. Koncentrat, przyprawy do smaku i już.
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
21 grudnia 2010, 20:21
+ suszone śliwki....mmmm pycha:)