Temat: masa chałwowa

witam,czy macie może sprawdzony przepis na taką masę?wiem ,że na necie jest tego mnóstwo, ale tak na prawdę każda jest inna,a ja na święta spodziewam się gości i nie mam czasu żeby eksperymentować ,stąd moje pytanie czy piekłyście może ciasto z taką masą
Pasek wagi
chętnie podpatrzę taki przepis:)
Nigdy nie zastanawiałam się nad tym, że chałwę się przecież robi.
Zawsze myślałam, że chałwę trzeba kupić :D
sserek ma rację - może rzeczywiście lepiej kupić chałwę i zmieszać z jakimś kremem do ciasta i o! masa gotowa, chałwa jest zrobiona z cukru i mielonych ziaren sezamu,
Ja robię sama chałwę:) Mam swój wypróbowany przepis, chętnie się podzielę:

Mielę w młynku do kawy (w blenderze też chyba się uda, ale nie próbowałam) 50g sezamu na totalna miazgę. Wysypuję do miseczki, dosypuję 50g przesianego cukru pudru i ugniatam masę, dolewając łyżeczką powoli po odrobinie oleju z pestek winogron (inny też może być) - ma go być tylko tyle, żeby masa się dobrze skleiła.
Z masy formuję kuleczki i obtaczam w gorzkim kakao - rewelacja! Sto razy lepsze niż kupna chałwa. :)
Oczywiście możesz zrobić chałwy więcej/mniej. Pamiętaj tylko, że sezamu ma być tyle samo ile cukru pudru, a oleju "ile zabierze masa".

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.