Temat: Grill dla 4 osob

Zapraszamy do siebie w niedziele znajomego mojego Meza razem z zona na grilla. Nie za dobrze ich znam, nie wiem co lubia jesc. Macie jakies pomysly co przygotowac zeby smakowalo i zeby nie bylo ani za duyo ani za malo. Oni przychodza ze swoim malym polrocznym synkiem, powinnam cos temu maluchowi ugotowac, jaki mus jablkowy np, czy cos?

Pasek wagi

Ja bym postawiła na standard-karkowka, skrzydełka, szaszłyki-mogą być też z fileta z kurczaka..jakaś sałatka..a maluchem bym sie nie przejmowała-rodzice powinni zadbac o jego wikt

ja bym dala kielbache, karkowke, piers kurczaka - w folii aluminiowej lub na szaszlykach i moze same warzywne szaszlyki ? ja robie - cebula, cukinia, papryka

Pasek wagi

Jeżeli chcesz trochę bardzie zdrowo i "elegancko" to można grillować łososia lub pstrąga - tylko pamiętaj o tackach. Można ugrillować warzywa - paprykę, cukinię, bakłażana. Do tego jakaś "grecka" sałatka. Możesz zrobić lemoniadę ( domową ).

Lisiaaa napisał(a):

Jeżeli chcesz trochę bardzie zdrowo i "elegancko" to można grillować łososia lub pstrąga - tylko pamiętaj o tackach. Można ugrillować warzywa - paprykę, cukinię, bakłażana. Do tego jakaś "grecka" sałatka. Możesz zrobić lemoniadę ( domową ).
wlasnie myslalam o rybie, ale w sumie sporo ludzi nie lubi, a u nas sa bardzo drogie.

Pasek wagi

:)

Najlepiej coś chudego i tłustego, żeby każdy mógł sobie wybrać ;) karkówka, kiełbasa, filet z piersi kurczaka, warzywa grillowane (pomidorki, cukinia, papryka, cebula). Co do małego - ja bym zadzwoniła i się spytała, co ewentualnie dla niego przygotować, bo nigdy nie wiesz, na co jest uczulony itd. Ale myślę, że jego mama podziękuje i sama zadba o jego wyżywienie.

Pasek wagi

najlepsze z  grilla są ziemniaczki... mniam np z sosem jogurtowo-czosnkowym 

Pasek wagi

:)

ja bym zrobila tak: masz fajnie, bo dla 4 osob mozna zrobic cos ambitniejszego. 

Dla kazdego ugrillowalabym po kawalku(niewielkim) filetu z lososia

Poza tym szaszłyki z dobrze przyprawionego kuraka z dodatkiem cebuli, ananasa(ale ananasa dodalabym do polowy szaszlykow, bo nie wszystkim spasuje ) , papryki

Plus cos klasycznego, czyli albo po kawalku karczku albo kielbasie

Do tego zielona salatka(np ze szpinaku lub roszponki, z ogorkiem, kukurydza, awokado, serem camembert i lekkim dressingiem) 

Plus paluszki z ciasta pizzowego z dipem(ostatnio jadlam pyszny ze smietany, ketchupu, majonezu, czosnku i przyprawy do dipow) 

No i jakis chlebek, wiadomo, z maselkiem czosnkowym i np. Swieze guacamole

O boze jak ja bym sie wybrala na takiego grilla

Oooo!!! I ostatnio jadlam genialne!!!! Ziemniaczki- podgotowane wczesniej w mundurkach, przekrojone na pol, lekko wydrazone, potem nadziane podsmazonym boczkiem(pokrojony w kosteczke) i posypane mozzarella, potem napieczone na grillu w sreberkach !*.*

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.