Temat: chocobum

Jejku, dlaczego ja jestem taką blondynką! ;p dobrze że jedna z dziewczyn wpadła na pomysł że można się przecież tak kontaktować z zablokowanym pamiętnikiem;)) no właśnie, chocobum  pytałaś o  moje główne zdjęcie ;p tak, ciasto podobno ma być dietetyczne, bo powinno mieć tylko 222kcal,(kawałek oczywiście;p)  mam przetłumaczony przepis z programu Gotuj i Chudnij, więc jeśli byś go chciała...to nie wiem, albo mogę dodać na forum albo dodaj mnie do znajomych czy coś:))
a może podałabyś tu ten przepis razem z fotkami? pewnie niejedna dziewczyna by chętnie takie zjadła

a czemu Ci zablokowali pamiętnik?
to Ty masz zablokowany pamiętnik:p z moim jest wszystko ok;p 
to już szukam zdjęć i przepisu:))
składniki: 
-tłuszcz w sprayu(chodzi o to żeby czymś spryskać blachę, ale ja o ile pamiętam użyłam po prostu margaryny i nią wysmarowałam blachę)
-5 łyżek kakao w proszku
-1 1/2 szklanki mąki self raising(nie wiem czy w Polsce taką dostaniesz, ale można ją samemu zrobić-przepis z wikipedii to 100g mąki,3g proszku do pieczenia, 1g lub mniej soli)
-1 łyżeczka sody
-1/4 łyżeczki doli
-115g ugotowanych buraków, obranych i dobrze startych
-120ml maślanki odtłuszczonej(low fat)
-3 duże jajka
-2 łyżki mocnej czarnej kawy(ja użyłam parzonej 
-3/4 szklanki cukru

na polewę:
-1/2 szklanki ciemnej czekolady, pokrojonej w małe kawałki
-2 łyżki mocnej czarnej kawy
-2 łyżki miodu

1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2.Posmarować margaryną 20centymetrową okrągłą brytfankę.
3.W małej misce połączyć mąkę, kakao,sól i sodę i odstawić( ja użyłam tą łyżeczkę sody i było ją czuć w cieście...moja mama mi powiedziała, żeby ją zastąpić proszkiem do pieczenia, ale jeszcze tego nie robiłam...wybór należy do Was:)).
4. Używając miksera ustawionego na średnich obrotach ubijaj jajka i cukier przez całe 4 minuty, aż będzie blade i puszyste. Na małych obrotach ubij buraki i dodaj suche składniki. Dodaj maślankę i kawe i ubijaj aż mikstura będzie gładka. 
5. Wlej miksturę do brytfanki i włóż na środkową półkę piekarnika na 30 min. Aby sprawdzić czy ciasto jest gotowe wbij w nie wykałaczkę, powinna wyjść czysta. Piecz przez kolejne 5 min jeśli potrzeba.
6. Studź przez 10 min w formie a potem zdejmij boki brytfanki. Można zdjąć na talerz aby całkowicie ostygło. 
7. Zagotuj wodę w garnku i włóż do niego miskę z czekoladą, miodem i kawą, cały czas mieszaj aż czekolada się roztopi i znikną grudki. Poczekaj aż trochę zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.
8. Posmaruj ciasto czekoladą i pozwól jej spłynąć po bokach. 

Jeśli coś jest niezbyt zrozumiałe to przepraszam, ale starałam się jak mogłam. Przeczytajcie sobie mój wpis z 13 czerwca, tam jest trochę też opisane to ciasto. 3 strona w moim pamiętniku:) jeśli trzeba to odpowiem pytania jeśli czegoś nie jesteście pewne:)    
aaaa... okej :DD no fakt, coś tam mi wyskoczyło, że za chuda bym była czy coś... hah

no i ślicznie, dziękuję dziękuję :*
tylko jak je zrobisz to proszę napisz czy wyszło. :)) mi po bokach za bardzo nie wyrosło bo chyba miałam starą sodę czy coś , nie wiem..;p 
Buraków?! Hmmm... co za dziwne ciasto ;>
A wygląda przepięknie. Jak murzynek.
mmmm. ale bym wsiąknęła takiego murzynka...
buraki są bo to żeby ciasto nie było suche, a w cieście ich w ogóle nie czuć:))

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.