Temat: pasteryzacja słoikow ???

w tym roku chce poraz pierwszy porobi c przetwory na zime.tylko nie mam zielonego pojecia o pasteryzowaniu,zwłaszcza ze slyszalam ze kiedys mojej mamie wybuch słoik w twarz w trakcie pasteryzowania.czy moglby mi ktos dokladnie opisac ,jak to robic bezpiecznie??

z góry dziękuje

Pasek wagi

Bierzesz stary garnek, okładasz go starymi ścierkami, wkładasz słoiki, zabezpieczasz je ściereczkami żeby się nie obijały zalewasz wodą, przykrywasz przykrywką, 10 min od zagotowania wyciągasz je w rękawicy kuchennej i odstawiasz na deseczkę do góry nogami, przykrywasz ścierką. Następnego dnia odwracasz i gotowe :D

Pasek wagi

znaczy mam na dno wlozyc sciereczke i sloiki dodatkowo owinac scierkami tak?

Pasek wagi

Tak ścierka na dno, nie musisz owijać, możesz jedną ścierką je trochę rozdzielić, chyba, że masz tak ciasno, że nie idzie poruszyć słoikami, chodzi o to żeby się nie zbiły jak się woda będzie gotować.

Pasek wagi

bo tez w przepisach jaki mam sa roznowrodne..w jednych zalewa sie zimna zalewa w innych goraca ?? w jednych ze pasteryzowac mam 4 min a w innych ze 15 ??,glupie pytania ale nie chce zmarnowac nic dlatego tak odpytuje o wszystko

Pasek wagi

no niechcialabym zeby mi sloim wybuch jak mojej mamie,bo miala cala twarz poparzona podobno i troche mam stracha

Pasek wagi

sorki za błedy ale szybko pisze i nie patrze

Pasek wagi

jaką wode wlewac do garnka zimna? cieplą ? gorącą? chodzi o to czy sloiki wstawic do zimnej wody czy jak sie zagotuje?

Pasek wagi

Podejrzewam, że słoik musiał być uszkodzony. To jest bezpieczna operacja :D Nic się nie stanie, spokojnie :)

Pasek wagi

Nie, nie, najpierw wsadzasz słoiki, zabezpieczasz ściereczką a potem garnuszkiem czy kubkiem wlewasz zimną wodę tak żeby przykryć słoiki.

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.