- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 czerwca 2014, 13:15
w tym roku chce poraz pierwszy porobi c przetwory na zime.tylko nie mam zielonego pojecia o pasteryzowaniu,zwłaszcza ze slyszalam ze kiedys mojej mamie wybuch słoik w twarz w trakcie pasteryzowania.czy moglby mi ktos dokladnie opisac ,jak to robic bezpiecznie??
z góry dziękuje
7 czerwca 2014, 13:26
Bierzesz stary garnek, okładasz go starymi ścierkami, wkładasz słoiki, zabezpieczasz je ściereczkami żeby się nie obijały zalewasz wodą, przykrywasz przykrywką, 10 min od zagotowania wyciągasz je w rękawicy kuchennej i odstawiasz na deseczkę do góry nogami, przykrywasz ścierką. Następnego dnia odwracasz i gotowe :D
7 czerwca 2014, 13:37
Tak ścierka na dno, nie musisz owijać, możesz jedną ścierką je trochę rozdzielić, chyba, że masz tak ciasno, że nie idzie poruszyć słoikami, chodzi o to żeby się nie zbiły jak się woda będzie gotować.
7 czerwca 2014, 13:38
bo tez w przepisach jaki mam sa roznowrodne..w jednych zalewa sie zimna zalewa w innych goraca ?? w jednych ze pasteryzowac mam 4 min a w innych ze 15 ??,glupie pytania ale nie chce zmarnowac nic dlatego tak odpytuje o wszystko
7 czerwca 2014, 13:39
no niechcialabym zeby mi sloim wybuch jak mojej mamie,bo miala cala twarz poparzona podobno i troche mam stracha
7 czerwca 2014, 13:43
jaką wode wlewac do garnka zimna? cieplą ? gorącą? chodzi o to czy sloiki wstawic do zimnej wody czy jak sie zagotuje?
7 czerwca 2014, 13:43
Podejrzewam, że słoik musiał być uszkodzony. To jest bezpieczna operacja :D Nic się nie stanie, spokojnie :)