Temat: Naczynie żaroodporne

Witam ;)
Moja mama zażyczyła sobie na święta naczynie żaroodporne, przeglądałam tego trochę na allegro i zauważyłam, iż jedne są z pokrywą normalną a drugie na pokrywie mają takie jakby dziurki czy coś. I teraz nie wiem jaka w tym różnica itp.
Czy któraś z Was wie może coś na ten temat ?






Z góry dziękuję za pomoc ;)
to chyba nie s a dziurki,tylko taki jakby wzorek (wypustki)

ja mam 3 naczynia żaroodporne, z normalna pokrywka i są super!
Koleżanka wyżej ma rację,ja mam to naczynie z "dziurą":)
Taka ozdoba:)
To nie jest ozdoba. :)
Podczas pieczenia para wodna skrapla się właśnie na tych wypustkach i kapie z powrotem na potrawę, zapobiegając jej wysuszeniu. Mam takie naczynie i jestem z niego zadowolona. I to co obiecuje producent, że można w nim piec, gotować, odgrzewać i zamrażać i jeszcze myć w zmywarce, to najszczersza prawda. :D Naczynie nie pęka przy skokach temperatur. :)
Mam kilka naczyń tej marki, w różnych rozmiarach. Są naprawdę świetne, nie ma problemu z myciem tych naczyń, ponieważ tłuszcz nie przywiera do ścianek. Moje wcześniejsze naczynia często pękały w piekarniku, z tymi nic takiego się nie dzieje.

Jak dla mnie najlepsze naczynia żaroodporne ma w swojej ofercie Termisil. Są one wykonane ze szkła boro-krzemowego, które posiada wysoką odporność termiczną, bo aż od -50 do +500°C. Mogę gotować, przechowywać i zamrażać dania i to wszystko tylko w jednym naczyniu :D
Uważam że dobrze zainwestowałam w naczynie, które będzie mi służyć przez długie lata :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.