Temat: sposób na krojenie fileta z indyka?

pytanie o metodę...

mam wielki ładny kawał indyczej piersi. Chciałam część pokroić na ok 1,5centymetrowe plastry by zrobić roladki...
Mam najostrzejszy możliwy nóż, no ale wiadomo... surowe mięso jest "żywe", ucieka mi spod noża
jak z tego wybrnąć?
chciałam w sumie w miarę szybko a jedyne co przychodzi mi do głowy to "ściąć" mięso w zamrażarce
ja po prostu trzymam w ręce i kroje - nie ucieka, nic się z nim nie dzieje. Fakt, że wyjmuje z lodówki i kroję takie (może to też kwestia wprawy). zamrażalka to może być dobry pomysł
może...
z każdym ruchem noża to mięcho też się rusza :) przez co bardziej haratam niż kroję
może przeceniłam swój dobry nóż po prostu
Pytanie, czy jak wyjmiesz zamrożone to w ogóle uda Ci się wbić w nie nóż... Niestety, ja też mam zawsze problem z takim mięchem...
mi tez slabo wychodzi ;/ zrobic rownego kotleta z piersi to dla mnie czary . lekka sciac w zamrazarce,to moze byc swietny pomysl
Pasek wagi
Na 15 minut włóż do zamrażalnika. Zawsze tak robię, mięso nie zamarznie w tak krótkim czasie, a nie bedzie uciekać.

ja kroję na krajalnicy i dociskam takim plastikowym uchwytem

plastry wychodzą  0,5cm-0,7cm do zwijania

1-1,5cm na kotlety

krajalnica do mycia ale za to piękne plastry są

wygląda na to, że pierwszy pomysł najlepszy...  dzięki
ale aż mnie ściska... przecież musi być jakiś sposób 

edit:
ha! krajalnica.... no tak...  nie mam ale faktycznie ułatwia sprawę
Nie krój prosto tylko pod kątem około 45 stopni, a nim ukroisz plaster poprowadź w miejscu cięcia widelec/widełki (?) no i nożem do filetowania ryb - najlepszy
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.