17 stycznia 2013, 16:31
pytanie o metodę...
mam wielki ładny kawał indyczej piersi. Chciałam część pokroić na ok 1,5centymetrowe plastry by zrobić roladki...
Mam najostrzejszy możliwy nóż, no ale wiadomo... surowe mięso jest "żywe", ucieka mi spod noża
jak z tego wybrnąć?
chciałam w sumie w miarę szybko a jedyne co przychodzi mi do głowy to "ściąć" mięso w zamrażarce
- Dołączył: 2012-06-01
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5355
17 stycznia 2013, 16:36
ja po prostu trzymam w ręce i kroje - nie ucieka, nic się z nim nie dzieje. Fakt, że wyjmuje z lodówki i kroję takie (może to też kwestia wprawy). zamrażalka to może być dobry pomysł
17 stycznia 2013, 16:41
może...
z każdym ruchem noża to mięcho też się rusza :) przez co bardziej haratam niż kroję
może przeceniłam swój dobry nóż po prostu
17 stycznia 2013, 16:43
Pytanie, czy jak wyjmiesz zamrożone to w ogóle uda Ci się wbić w nie nóż... Niestety, ja też mam zawsze problem z takim mięchem...
- Dołączył: 2011-09-08
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 27068
17 stycznia 2013, 16:48
mi tez slabo wychodzi ;/ zrobic rownego kotleta z piersi to dla mnie czary . lekka sciac w zamrazarce,to moze byc swietny pomysl
- Dołączył: 2009-08-09
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2937
17 stycznia 2013, 16:49
Na 15 minut włóż do zamrażalnika. Zawsze tak robię, mięso nie zamarznie w tak krótkim czasie, a nie bedzie uciekać.
- Dołączył: 2009-03-11
- Miasto: Miasteczko
- Liczba postów: 1257
17 stycznia 2013, 17:01
ja kroję na krajalnicy i dociskam takim plastikowym uchwytem
plastry wychodzą 0,5cm-0,7cm do zwijania
1-1,5cm na kotlety
krajalnica do mycia ale za to piękne plastry są
Edytowany przez kasjjopeja 17 stycznia 2013, 17:01
17 stycznia 2013, 17:01
wygląda na to, że pierwszy pomysł najlepszy...
![]()
dzięki
ale aż mnie ściska... przecież musi być jakiś sposób
edit:
ha! krajalnica.... no tak... nie mam ale faktycznie ułatwia sprawę
Edytowany przez agataq 17 stycznia 2013, 17:02
- Dołączył: 2011-04-17
- Miasto: London
- Liczba postów: 14745
17 stycznia 2013, 17:08
Nie krój prosto tylko pod kątem około 45 stopni, a nim ukroisz plaster poprowadź w miejscu cięcia widelec/widełki (?) no i nożem do filetowania ryb - najlepszy
Edytowany przez Olcia1975 17 stycznia 2013, 17:13