Temat: pytanie do ekspedientek

mam pytanie ,jak ekspedientki to robia ze tak szybko wydaja reszte?

zaczelam własnie praca jako kasjerka ,ale jestem z wykształcenia kucharka;/i troche mam problem bo wydaje reszte prawidło ale od razu w pamieci obliczam a kolezanki twierdza ze jak bedzie duzy ruch to sie pogubie bo ich w szkole uczono zeby zaczynac od wydawania napierw grosze itd,o co im chodzi ,nie kumam czaczy;/czy któras z dziewczyn moze mi te taktyke zaprezentowac bo w necie szukam i nie znalazłam;/

Też na początku miałam problem z ogarnianiem tego wszystkiego. Później własnie nauczyłam się tego wydawania reszty od końca i to naprawę dużo daje. Teraz robię to już automatycznie i bez zastanowienia;)
ja nigdy nie liczyłam sama, nie wyobrażam sobie na sezonie przy ruchu non stop liczyć, ja po prostu wpisywałam ile klient daje kasy i od razu pokazywała mi się reszta.
chyba w kazdej pracy gdzie jest obrot pieniedzmi jest kasa fiskalna, a teraz juz chyba wszystkie kasy sa takie ze sie wbija ile klient dal i samo wyskakuje ile masz oddac reszty

jogobella1991 napisał(a):

ja nigdy nie liczyłam sama, nie wyobrażam sobie na sezonie przy ruchu non stop liczyć, ja po prostu wpisywałam ile klient daje kasy i od razu pokazywała mi się reszta.

Dokładnie zgadzam się :)) ja jakbym pracowała na kasie i miała liczyć przy dużym ruchu to bym narobiła manko.. dobrze, że są takie funkcje że pokazuje ile wydać :D
Pasek wagi

magdabunc napisał(a):

chyba w kazdej pracy gdzie jest obrot pieniedzmi jest kasa fiskalna, a teraz juz chyba wszystkie kasy sa takie ze sie wbija ile klient dal i samo wyskakuje ile masz oddac reszty


wlasnie sa chyba miejsca ze nie pokazuje reszty tylko nabija na paragon? nie wiem ryneczek?


ja jestem kasjerką ale zwykle to kasa sama wyświetla po wprowadzeniu kwoty którą otrzymałaś od klienta ile reszty należy wydać :) i stąd nieprzeciętna prędkość :P kto w dzisiejszych czasach musi w pamięci takie rzeczy wyliczać ? no chyba że na rynku

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.