Temat: dieta przy AZS

Już dawno stwierdzono u mniealergie pokarmową, nie dawno zdiagnozowano też Atopowe Zapalenie Skóry. Swędzącą wysypkę mam dosłownie wszędzie, począwszy od twarzy po stopy...:( Leki średnio pomagają, postanowiłam pomóc sobie sama w sensie diety i wyelimimować wszystkie alergeny. Moja dieta to 0 prod. mlecznych, 0 jajek, 0 glutenu i kilku innych rzeczy, które mnie uczulają. Potrzebuję rady kogoś, kto ma podobny problem, potrafi mi pomóc i pomoże ułożyć jakiś tygodniowy jadłospis. Ratujcie mnie!
Jadłospisu nie ułożę, ale może kilka wskazówek czego unikać. Przede wszystkim słodyczy (zabójcze są żelki), soków w kartonach i wszystkiego co zawiera sztuczne barwniki :), kiszonek (ogórki, kapusta), pomidorów, cytusów, miodu. Bardzo ograniczyłam spożywanie tych produktów córce i po dwóch miesiącach jest prawie bez wysypki, a miała już rany w niektórych miejscach.

Ja kiedys mialam podobna sytuacje i musialam wyeliminowac i to zrobilam: produkty mlecznie i inne gotowe ktore zawieraly pochodne mleka (tj platki sniadaniowe, chleby pelnoziarniste i rozne gotowce), slodycze, cytrusy, wszelkie konserwanty, barwniki i sztucznosci (czyli prawie wszystko), smazone, i unikac surowych warzyw i owocow.

Bardzo dobrze sie czulam na takim jedzeniu, ale b duzo schudlam. Teraz jakos mi przeszlo i dobrze sie czuje.

Moje menu bylo takie:

1. jajka ok 4-5 z chlebem i warzywami

2. jakies suche bulki, owoc

3. kurczak pieczony, ziemniaki i jakas surowka np z kiszonej

4. czasami jakas bulka ale najczesciej nic

Pasek wagi
ja niestety jajka też muszę wyelimonować, bo mam na nie uczulenie:(
czyli praktycznie nic gotowego, bo konserwanty, 0 smażonego, jak najwięcej warzyw
Boże, to co ty możesz jeść? Może poproś dietetyka o ułożenie menu.

Warzywa, owoce, fasola. Kasza gryczana, kasza jaglana, ryz, ziemniaki. Mieso, ryby (gotowane, pieczone). Wielu alergikow dobrze toleruje owies, warto byloby sprawdzic twoja reakcje (a wtedy: owsianka na sniadanie, domowe ciastka, batoniki itp :) ).

Rozejrzyj sie po sklepach ze zdrowa zywnoscia, albo nawet takich normalnych - jest coraz wiecej produktow dla alergikow, bez glutenu, bez nabialu. Jest to wprawdzie troche drozsze, ale jesli poraktujesz to jako dodatek do diety, to bedzie to mile urozmaicenie i portfel za bardzo nie poczuje.

Musisz odstawic produkty gotowe i przygotowac sie na wiecej czasu w kuchni - gotowanie na kilka dni i mrozenie bardzo ulatwiaja sprawe.

 

no niestety same moje alergie to zero: czekolady, kakao, cytrusów, jajek, przetworzonej żywności itd.
coś nowego zaczyna mnie uczulać, więc chcę sprawdzić co i odstawić nabiał i gluten.
wiec mogę jesc praktycznie ziemniaki, różne kasze, ryż, ważywa i owoce
myślałam właśnie o dietetyku i chybaz to będzie najlepsze rozwiązanie, bo sama nie umiem ułożyc sobie dobrze zbilansowanego jadłospisu, no chybą, że któraś z Was umie, lub  jakis taki jadłospis ma:)

Moj przykladowy jadlospis, bez mleka, jajek i pszenicy. Chleb bezglutenowy kupuje w sklepie lub sama pieke, mozna upiec z maki ryzowej, albo zjesc 50g ryzu (salatka ryzowo-kurczakowa plus jakis pomidor czy cos do smaku). To ok. 1600-1700kcal.

Ale z dietami to tak jak z piorem wiecznym, pdobno nie powinno sie pozyczac ;) Jesli masz tyle "atrakcji" w swojej diecie to pewnie najlatwiej byloby znalezc jakiegos doswiadczonego dietetyka, ktory dopracuje diete do twoich potrzeb i moze zauwazy jakies alergiczne zaleznosci, ktorych ty sama nie widzisz.

 

I SNIADANIE

Salata na kanapke

Polędwica z piersi kurczaka 60g

Chleb bezglutenowy 60g (2 kromki)

Masło do posmarowania

 

II SNIADANIE

Jablko 200g

Morele suszone 60g

 

OBIAD

Ryż brazowy 50g

Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 120g

Surówka wielowarzywna 100g

Sok ananasowy 200ml

 

PODWIECZOREK

Jogurt naturalny sojowy, 2% tłuszczu 125g

Banan 1szt

 

KOLACJA

Tuńczyk w wodzie 100g

Włoszczyzna mrożona 200g

Oliwa z oliwek 35g

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.