Temat: Waga owoców czy warzyw - prawidłowe ważenie

Cześć! Postanowiłam poruszyć ten temat bo zastanawiam się ile ludzi ważyło sobie tak produkty jak ja tzn. jak miałam np. na przekąskę 350 gram grapefruita to ja ważyłam sobie go tak, że obierałam i ważyłam sam miąższ (czyli jakby waga netto) a jak się okazuję te 350 g to dotyczy całego grapefruita łącznie ze skórą (czyli jego waga brutto). Zastanawiałam się kiedyś nad tym podczas ważenia różnych produktów bo w menu była informacja że 350 gram grapefruita to ok 1 sztuka owocu a mi zawsze wychodziło po obraniu jakieś 1,5 owocu (bez skórki oczywiście) więc napisałam dla wyjaśnienia do dietetyka czy ta waga jest liczona razem ze skórką czy to jest już waga obranego owocu a w odpowiedzi dostałam informację "Wszystkie produkty ważone są przed oczyszczeniem i obróbką termiczną. Łatwiej wtedy robić zakupy." Jakie było moje zdziwienie bo okazuje się że przed tą informacją jadłam w takim razie więcej niż powinnam bo źle sobie ważyłam produkty - aż się dziwię że udawało mi się chudnąć zgodnie z prognozami mimo dostarczania większej ilości kalorii ;-) Ciekawa jestem jak to było u Was? ;-)

Pasek wagi
Ja owoce ważę po obraniu, a warzywa ze skórką (bo w sumie w warzywach niewiele odchodzi, a zresztą ma niewielką kaloryczność). 
e no, ja tam się nie dziwię :P bo nadwyżka kaloryczna pomiędzy 1 a 1,5 porcji owoca/warzywa nie jest powalająca :P
Pasek wagi
zgadzam się z Wami że kaloryczność owoców czy warzyw jest mała ale biorąc już pod lupę owego grapefruita to 150 g grapefruita ma 54 kcal a 250 gram ma już tych kalorii 90 więc to już prawie drugie tyle, a wiadomo że owoców i warzyw jednak w menu mamy dużo więc suma summarum tych kalorii trochę się dodatkowo uzbierało
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.