9 października 2012, 17:28
Hej:) jeżeli temat powtarza się po raz enty lub Waszym zdaniem jest totalnie bez sensu to z góry bardzo przepraszam. Nikogo nie chcę tym zanudzić, kogoś wkurzyć itp.
Tematem i czymś co mnie ciekawi są patelnie. A dokładniej chodzi mi o te teflonowe.
Bardzo często w przepisach pisze, aby smażyć coś na teflonie, bo nie potrzeba tłuszczu lub jest jego ilość znikoma.
Chciałabym w końcu kupić porządną patelnie i zwracam się z prośbą/ opiniami/ doradzeniem mi jaką mogłabym kupić.
Dużo ludzi mówi o firmie Tefal i znalazłam jedną: "TEFAL Comfort touch D8210452" Co myślicie o niej? A może któraś z Was taką posiada?
Z góry dziękuję:-)
- Dołączył: 2012-01-05
- Miasto: Olsztyn
- Liczba postów: 3128
9 października 2012, 17:31
Ja ostatnio słyszałam, że patelnie teflonowe sa niezdrowe i rakotworcze.
9 października 2012, 17:34
pani.anna napisał(a):
Ja ostatnio słyszałam, że patelnie teflonowe sa niezdrowe i rakotworcze.
ja tez tyle że to chodziło o te poobdrapywane z teflonu .
- Dołączył: 2008-11-05
- Miasto: Naas
- Liczba postów: 194
9 października 2012, 17:46
Patelnie teflonowa będzie w miarę bezpieczna jeśli nie zacznie teflon z niej zlazic, do tego używaj tylko drewnianych albo plastikowych/sylikonowych łopatek.
Ostatnio mając na uwadze to ze teflon jest rakotworczy wymienialam stara podrapana patelnie na nowa tez teflonowa. A potem zaczął sie ten szum wokół patelni ceramicznych... I jedna wielka wtopa! Przekonana ze robię dobrze dla zdrowia swojego i męża zakupilam nóż ceramicznych i patelnie moneta( bagatela nie najtańsza) . Większego szajsu wymyślić nie mogli: jajka i jajecznicy nie usmazysz bez przyklejenia sie połowy do dna!
Bez oleju/oliwy tez sie nie da
Nie wolno przegrzac bo straci właściwości...których tak właściwie nie ma od początku
![]()
A co do noża..mial sie nigdy nie stępic, HA, no to sie rozczarowalam.
Kupuj teflonowa, dobra patelnie. Nigdy nie daj sie namówić na ceramiczne! Jak ktoś ci powie ze musi być lepszej firmy i ze to te tanie są do kitu, nie wierz bo ja mam jedna z tych niby lepszy i droższych i od pierwszego użycia mnie zawodzi. Pamiętaj żeby nie drapac i tyle;)
- Dołączył: 2012-01-01
- Miasto: Xyz
- Liczba postów: 233
9 października 2012, 18:01
Rhenata napisał(a):
Patelnie teflonowa będzie w miarę bezpieczna jeśli nie zacznie teflon z niej zlazic, do tego używaj tylko drewnianych albo plastikowych/sylikonowych łopatek. Ostatnio mając na uwadze to ze teflon jest rakotworczy wymienialam stara podrapana patelnie na nowa tez teflonowa. A potem zaczął sie ten szum wokół patelni ceramicznych... I jedna wielka wtopa! Przekonana ze robię dobrze dla zdrowia swojego i męża zakupilam nóż ceramicznych i patelnie moneta( bagatela nie najtańsza) . Większego szajsu wymyślić nie mogli: jajka i jajecznicy nie usmazysz bez przyklejenia sie połowy do dna!Bez oleju/oliwy tez sie nie daNie wolno przegrzac bo straci właściwości...których tak właściwie nie ma od początkuA co do noża..mial sie nigdy nie stępic, HA, no to sie rozczarowalam.Kupuj teflonowa, dobra patelnie. Nigdy nie daj sie namówić na ceramiczne! Jak ktoś ci powie ze musi być lepszej firmy i ze to te tanie są do kitu, nie wierz bo ja mam jedna z tych niby lepszy i droższych i od pierwszego użycia mnie zawodzi. Pamiętaj żeby nie drapac i tyle;)
Dokładnie ! Ceramiczne to szajs
![]()