Temat: technik żywienia i usług gastronomicznych

Czy warto ??
Interesuje mnie gastronomia i związane z nią dziedziny.
Co powiecie na ten temat .

"Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. Uczniowie uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, gospodarstwo domowe, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznes planu itp. 

Absolwent tej szkoły może znaleźć zatrudnienie we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach, domach opieki, itp. oraz prowadzić własną działalność gospodarczą. Kształci absolwenta, który potrafi stosować nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej: fachowo i kompleksowo obsługiwać zleceniodawcę, organizować bale, wesela; organizować żywienie zbiorowe: bufety, stołówki, bary, kafeterie; projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych. 

Absolwent potrafi przygotować oferty, organizować promocję i reklamę, aktywnie poszukiwać zatrudnienia na rynku pracy. Technikum daje możliwość zdobycia zawodu, a jednocześnie przygotowuje do dalszego kształcenia."
ja ucze sie tez technika zywieniowego i mi sie podoba :) Pozniej chce isc do laboratorium lub zostac dietetykiem...
jak jest w takiej szkole ?
jakie są zajęcia ?
też jestem na tym profilu tylko ze jeszcze za mojego rocznika nazywa się on technik żywienia i gospodarstwa domowego, ale to jest to samo bo z tego co wiem dopiero teraz od tego rocznika weszła nazwa technik zywienia i usług gastronomicznych ;) i mi się bardzo podoba, co do przedmiotów ja mam takie jak technologia gastronomiczna, obsluga konsumenta i wyposażenie zakładów gastronomicznych i podstawy zywienia i higieny  ;) 
trudno jest ?
jakieś wymagania trzeba spełanić ?
trudno jest ?
jakieś wymagania trzeba spełanić ?
też się kształcę na tym kierunku . przez pierwsze dwa lata miałam  przedmioty takie jak  wyposażenie zakładów gastronomicznych , podstawy żywienia, technologia  gastronomiczna  teraz w  3 klasie doszła mi specjalizacja  i przedsiębiorczość gastronomiczna .  najbardziej lubię lekcje związane z układaniem jadłospisu , zdrową żywnością , liczeniem kalorii . gotowanie troszkę mniej
hmm czy trudno , u nas najtrudniej było na wyposażeniu , ale może dlatego , że babka zanudzała i każdy spał   było dużo rysunków technicznych i cała budowa maszyn gastronomicznych .
dzięki za odp :)
wyposażenie jak dla mnie to przedmiot zbędny ; D te maszyny, rysunki i ogólnie tematy na temat łozysk itp po prostu mnie przerażały ! :D

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.