- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
25 maja 2010, 09:47
25 maja 2010, 09:56
25 maja 2010, 09:58
25 maja 2010, 10:28
25 maja 2010, 10:33
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Szklankę mleka zagotować, w pozostałym rozmieszać budynie i wlać do gotującego się mleka. Ostudzić. Margarynę utrzeć, dodać budyń. Pod koniec ucierania dodać rodzynki, kokos i płatki migdałowe. Masę budyniową wyłożyć na ostudzony biszkopt.
Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę, ostudzić. Zimne zmiksować ze śnieżką. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Ostudzić i połączyć z masą. Następnie całość wyłożyć na masę budyniową. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
25 maja 2010, 10:37
25 maja 2010, 10:41
25 maja 2010, 10:43
Latwe Ciasto ananasowo-kokosowe
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT Musimy oddzielić białka od żółtek następnie białka ubijamy z małą ilością/szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo w małych ilościach dodajemy cukier. Sztywną pianę łączymy z żółtkami a następnie dodajemy w małych ilościach mąki. Dno tortownicy wykładamy papierem, pergaminem. Nasz biszkopt wkładamy do nagrzanego do 170/180 C, pieczemy do suchej próby patyczka. Ciasto pozostawiamy w piekarniku, uchylamy delikatnie drzwiczki.
KREM Kawałki owocu odsączamy. Syrop z puszki po ananasach odmierzamy i dolewamy wody tak aby otrzymać 0,5 litra. Robimy budyń na bazie tego syropu z puszki i wody. Odlewamy trochę wody do szklanki aby rozdrobnić budyń i mieszamy. Natomiast resztę płynu gotujemy dosypując jedną łyżkę cukry i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy rozdrobniony budyń. Szybko mieszamy, tak aby nie powstały grudki, gotujemy go jeszcze chwilę a następnie odstawiamy do ostygnięcia, budyń będzie dość gęsty. Masło wraz z 2 łyżeczkami cukru pudru ucieramy na puszystą masę, do tego dodajemy po łyżeczce ostygniętego budyniu. Musimy dokładnie wymieszać składniki, aby obydwie masy ładnie się połączyły. Na sam koniec dodajemy pokrojonego ananasa, im więcej tym bardziej soczysty, ma taką świeżość i znakomity smak.
BEZA Białka starannie ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajmy cukier, cały czas dalej ubijamy. Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe. Na dno tortownicy układamy pergamin. Brzegi wraz z pergaminem wysmarowujemy masłem. Wkładamy foremkę do nagrzanego piekarnika do 190 C i pieczemy około 15 minut do suchej próby patyczkiem. Beza powinna się zarumienić. Po upieczeniu odstawiamy bezę kokosową do wystygnięcia. Ostrożnie odwracamy na drugą stronę i zdejmujemy powoli nasz pergamin. Na dużym talerzu układamy biszkopt górą do dołu (odwracamy) i zdejmujemy delikatnie pergamin. Wierch ciasta skraplamy malibu lub likierem kokosowym. Na cieście rozsmarowujemy nasz krem, który przykrywamy bezą kokosową. Ciasto odstawiamy do lodówki, aby krem zesztywniał.
25 maja 2010, 10:47
TORT TESCIOWEJ :
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ubić z cukrem na parze, dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem małej tortownicy i piec w temp. 180 stopni C. Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty, nasączyć kompotem z wiśni. Wiśnie wymieszać z kilkoma łyżkami kompotu, cynamonem i dwoma łyżkami cukru pudru. Żelatynę namoczyć w trzech łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać i połowę dodać do wiśni. Schłodzoną śmietanę ubić z trzema łyżkami cukru pudru, dolać do niej resztę żelatyny, cukier waniliowy i jeszcze przez chwilę ubijać. Na jednym blacie ciasta rozłożyć 1/3 porcji śmietany, przykryć drugim blatem, posmarować masą wiśniową i przykryć trzecim blatem. Wierzch i boki tortu posmarować śmietaną. Dowolnie udekorować. Przepis pochodzi z jakiegoś czasopisma,wydanego kilka lat temu.
Trudnosc srednia