Temat: ciasto dla mamy na Dzień Mamy :)

Kochane Vitalijki, czy macie może jakiś przepis na fajne ciacho (może być torcik bo mam forme w kształcie serca), które będzie odpowiednie na Dzień Mamy? Chciałabym zrobić mamie niespodziankę i upiec sama ciacho jakieś, ale nie dysponuję ciekawymi przepisami... Będę wdzięczna za Waszą pomoc :)
> Moja siostra zrobiła korę orzechową. Robi wrażenie
> :)
 hmmm.... a co to takiego ?
może tort szwarcwaldzki (mój ulubiony): kakaowy biszkopt nasączony wiśniówką, na to wiśnie (mogą być z alkoholu) i bita śmietana, na to drugi biszkopt i śmietana. Tak, wiem, bomba kaloryczna, ale jaka pyszna!
kurcze,ja tez myslałam zeby upiec tort ale tym sposobem sama na sobie wykonam wyrok bo bede musiała zjesc kawałek
żarcik
Ja zawsze na imieniny Babci piekłam tort Ambasador- jest pyszny ale wymaga wiele roboty no i paru trików ,wiec raczej dla doswiadczoej kucharki, ale polecam
Wyśmienite Cappuccino
Skladniki :
Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
¾ szklanki mąki krupczatki
½ łyżeczka proszku do pieczenia
aromat arakowy

Masa budyniowa:
1 ½ szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
25 dag margaryny
1 szklanka rodzynek
½ szklanki kokosu
½ szklanki płatków migdałowych

Masa Cappuccino:
1 szklanka mleka
1 szklanka Cappuccino orzechowego (w proszku)
2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka"
1 łyżka żelatyny
WYKONANIE :

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną ostudzoną wodą wymieszaną z aromatem arakowym.

Szklankę mleka zagotować, w pozostałym rozmieszać budynie i wlać do gotującego się mleka. Ostudzić. Margarynę utrzeć, dodać budyń. Pod koniec ucierania dodać rodzynki, kokos i płatki migdałowe. Masę budyniową wyłożyć na ostudzony biszkopt.

Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę, ostudzić. Zimne zmiksować ze śnieżką. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Ostudzić i połączyć z masą. Następnie całość wyłożyć na masę budyniową. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

 


Tu moge tez polecic wykwintyny torcik ktory równiez jest pyszny ,przepis sprawdzony bo robiłam i nie ma z nim az tak duzo roboty

Torcik makowy z kremem z białej czekolady

Składniki na biszkopt:

    * 6 jajek
    * 250g maku (nie gotowanego – suchego)
    * 2 łyżki zmielonych orzechów
    * 150g cukru pudru
    * 120g mąki pszennej
    * 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:

    * 300 ml wody
    * 2 łyżki soku z cytryny
    * 3 łyżki wódki lub rumu
    * 2 łyżeczki cukru

Masa:

    * 500 ml kremówki
    * 300 g białej czekolady

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i stopniowo żółtka. Mąki mieszamy z makiem, orzechami ( można zastąpić migdałami, ale mi się skończyły) i proszkiem i dodajemy do jajek. Delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do wysmarowanej tortownicy (u mnie 25 cm średnicy). Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut (zawsze najlepiej sprawdzać patyczkiem czy jest już suchy). Odstawiamy do wystygnięcia.

Do masy należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno i powoli dodawać białą czekoladę. Delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach przez około 15 sekund ( spokojnie wystarczy do połączenia się składników ). Masę wstawić do lodówki na pół godziny przed nakładaniem na ciasto. Kiedy ciasto jest już zimne ( a najlepiej upiec je dzień wcześniej) przecinamy na 3 części i ponczujemy. Przekładamy masą i szybko wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.




sernika dr Oetkera, ten z polewą tofii, prosty i mega przepysznie - nietuczący :)
Pasek wagi

Latwe Ciasto ananasowo-kokosowe
SKŁADNIKI:

  • SKŁADNIKI DO CIASTA
  • BISZKOPT
  • 2 jaja
  • 50g mąki pszennej
  • mała ilość soli
  • likier kokosowy lub inny trunek np. malibu
  • 20g mąki ziemniaczanej (tu kukurydziana)
  • 1/3 szklanki cukru
  • KREM
  • 1 budyń śmietankowy (na 0,75l mleka)
  • 1-2 puszki ananasa
  • 1 łyżka cukry
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 kostka masła (200-220g)
  • woda
  • BEZA
  • 1 szklanka cukru
  • mała ilość soli
  • 200g wiórek kokosowych
  • 4 białka

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT Musimy oddzielić białka od żółtek następnie białka ubijamy z małą ilością/szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo w małych ilościach dodajemy cukier. Sztywną pianę łączymy z żółtkami a następnie dodajemy w małych ilościach mąki. Dno tortownicy wykładamy papierem, pergaminem. Nasz biszkopt wkładamy do nagrzanego do 170/180 C, pieczemy do suchej próby patyczka. Ciasto pozostawiamy w piekarniku, uchylamy delikatnie drzwiczki.

KREM Kawałki owocu odsączamy. Syrop z puszki po ananasach odmierzamy i dolewamy wody tak aby otrzymać 0,5 litra. Robimy budyń na bazie tego syropu z puszki i wody. Odlewamy trochę wody do szklanki aby rozdrobnić budyń i mieszamy. Natomiast resztę płynu gotujemy dosypując jedną łyżkę cukry i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy rozdrobniony budyń. Szybko mieszamy, tak aby nie powstały grudki, gotujemy go jeszcze chwilę a następnie odstawiamy do ostygnięcia, budyń będzie dość gęsty. Masło wraz z 2 łyżeczkami cukru pudru ucieramy na puszystą masę, do tego dodajemy po łyżeczce ostygniętego budyniu. Musimy dokładnie wymieszać składniki, aby obydwie masy ładnie się połączyły. Na sam koniec dodajemy pokrojonego ananasa, im więcej tym bardziej soczysty, ma taką świeżość i znakomity smak.

BEZA Białka starannie ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajmy cukier, cały czas dalej ubijamy. Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe. Na dno tortownicy układamy pergamin. Brzegi wraz z pergaminem wysmarowujemy masłem. Wkładamy foremkę do nagrzanego piekarnika do 190 C i pieczemy około 15 minut do suchej próby patyczkiem. Beza powinna się zarumienić. Po upieczeniu odstawiamy bezę kokosową do wystygnięcia. Ostrożnie odwracamy na drugą stronę i zdejmujemy powoli nasz pergamin. Na dużym talerzu układamy biszkopt górą do dołu (odwracamy) i zdejmujemy delikatnie pergamin. Wierch ciasta skraplamy malibu lub likierem kokosowym. Na cieście rozsmarowujemy nasz krem, który przykrywamy bezą kokosową. Ciasto odstawiamy do lodówki, aby krem zesztywniał.

TORT TESCIOWEJ :

SKŁADNIKI:

  • Biszkopt:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 0,5L śmietany(36%)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 50 dkg wiśni z kompotu(bez pestek)
  • 10 g żelatyny
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • Do nasączenia biszkoptu:
  • 1 szklanka kompotu z wiśni

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ubić z cukrem na parze, dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem małej tortownicy i piec w temp. 180 stopni C. Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty, nasączyć kompotem z wiśni. Wiśnie wymieszać z kilkoma łyżkami kompotu, cynamonem i dwoma łyżkami cukru pudru. Żelatynę namoczyć w trzech łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać i połowę dodać do wiśni. Schłodzoną śmietanę ubić z trzema łyżkami cukru pudru, dolać do niej resztę żelatyny, cukier waniliowy i jeszcze przez chwilę ubijać. Na jednym blacie ciasta rozłożyć 1/3 porcji śmietany, przykryć drugim blatem, posmarować masą wiśniową i przykryć trzecim blatem. Wierzch i boki tortu posmarować śmietaną. Dowolnie udekorować. Przepis pochodzi z jakiegoś czasopisma,wydanego kilka lat temu.

Trudnosc srednia

dziewczyny, ale kusicie.. sama się zainteresowałam..

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.