Temat: praca kelnerki - doświadczone, proszę Was o pomoc :)

hej :) jestem w trakcie szukania pracy jako kelnerka i w poniedziałek mam przyjść na parę godzin na próbę. do tej pory pracowałam przez moment w lokalu jako pomoc barmańska o czym wspomniałam w CV, ale to będzie zuuuuuupełnie inny poziom trudności. na rozmowie menagerka nie dała mi za bardzo się rozgadać (chciałam ją powiadomić, że mam braki) i z góry założyła, że mam jakieś tam doświadczenie.bardzo zależy mi na tej pracy, właściwie to MUSZĘ ją dostać, dlatego proszę was, mające doświadczenie w tej branży o pomoc. wiem, że najwięcej się nauczę w praktyce, ale mam sporo pytań na temat obsługi i będę czuła się tam pewniej, jeśli poznam odpowiedzi na przynajmniej część z nich :)

1. do gościa zawsze podchodzimy od prawej strony? co jeżeli jest para? przy odbiorze zamówienia powinnam stanąć po prawej stronie mężczyzny i równocześnie po lewej stronie kobiety? jeśli tak, to czy danie serwować pani również z lewej, a panu z prawej? czy może zaczynając od pani podejść do obojga z prawej strony?
2.gdzie powinnam stanąć jeśli jest więcej niż 2 gości przy stoliku? 
3. czy mały i duży talerz trzyma się w ten sam sposób? od spodu czy oprzeć kciukiem od góry? jeśli przy stoliku siedzą np. 4 osoby, to czy muszę podać im wszystkie główne dania równocześnie? wiem, że powinnam docelowo umieć nosić 5 talerzy, ale póki co to dla mnie chyba niewykonalne...
4. czy niosąc tacę z większą ilością napojów mogę pomagać sobie drugą ręką? czy mogę ją postawić na sąsiednim stoliku (jeśli jest wolny) czy sobie takie coś darować, bo nie wypada? zawsze strasznie boję się, że wszystko wywalę na gości :/
5. zastawę zbierać ze stołu na bieżąco czy gdy wszystkie osoby skończą posiłek?
6. czy kiedy ktoś przy zapłacie mówi 'dziękuję' powinnam to odebrać jako mój tip? jak to ogólnie z tymi napiwkami jest? nie chcę na chama nikomu zabierać pieniędzy, ale jeśli po podziękowaniu wydam resztę to przecież nikt nie będzie mnie błagał żebym ją zatrzymała ;)

narazie to tyle. jeśli oprócz tych podstaw macie dla mnie jakieś wskazówki na pewno z nich skorzystam i z góry dziękuję.

a gdzie ta praca? ekskluzywna restauracja? pizzeria?
restauracja na starym mieście. nie jest jakaś baaardzo ekskluzywna, ale poziom trzyma. klientami są zazwyczaj starsi (ode mnie) ludzie, głównie obcokrajowcy itd. chciałabym w miarę dobrze wypaść ;)
Jak podajesz zamówienie to stajesz po prawej stronie, wiadomo najpierw kobiecie potem mężczyźnie.
To gdzie staniesz przy większej ilości klientów przy stoliku nie ma znaczenia (przynajmniej tyle pamiętam ze szkoły).
Duży i mały talerzyk nosisz tak samo. Jeżeli jest więcej osób to najpierw podaj kobietom lub starszym, a następnie mężczyznom i młodszym.
Pomóż sobie drugą ręką, stawianie na stoliku obok raczej niewskazane.
Zastawę zbieraj zawsze po wyjściu gości, no chyba że Ci powiedzą, że możesz już coś zabrać.
Jeżeli klient mówi dziękuję tzn., że resztę zatrzymujesz dla siebie. ;)
Pasek wagi
To, co pisze Pickaninny91.

Do tego - talerze zbiera sie, kiedy wszyscy skoncza. Inaczej wyglada to, jakbys tego jedynego wolno jedzacego goscia poganiala.
Napoje latwiej jest rozstawic na talerzu jedna reka, kiedy tace trzymasz na przedramieniu drugiej. Kwestia wprawy :)
Acha, i nie pozwalaj uczynnym gosciom sobie pomoc, zdarzaja sie tacy ktorzy sami zaczynaja zdejmowac napoje z tacy, przez co idealnie wypracowana rownowaga pada na zbity pysk, a napoje na gosci. Niefajna sytuacja.

Co do napiwkow, pojecia nie mam. Ale wiem ze w przewodnikach anglojezycznych pisza wlasnie zeby nie mowic 'dziekuje' przy placeniu, chyba ze reszta to napiwek. Wiec cos w tym jest :)
Jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz ;)
Pasek wagi
ogromnie dziękuję, dziewczyny! :) 

idę właśnie na piwo i przy okazji poobserwować kelnerów ;) na pewno po tej wizycie jakieś wątpliwości jeszcze się nasuną, więc będę pisała.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.