Temat: Praca kelnerki - rady

Witam! 

Przez nadchodzący weekend mam okres próbny w pracy w charakterze kelnerki (w baaaardzo ruchliwej i znanej w moich stronach restauracji). Pierwszy raz mam pracować na takim stanowisku i chciałabym dobrze wypaść, więc liczę na jakieś rady z waszej strony. Trochę się martwię, bo nie umiem nieść więcej niż dwóch talerzy na raz itp. Jak działa system napiwków? Z góry dziękuję za wasze pomocne wskazówki i uwagi.

P.S. Na moje nieszczęście akurat jutro przypada mi początek @, więc obawiam się katastrofy.

uśmiechaj się dużo, to pomaga:) bierz stoliki gdzie są faceci będą napiwki bo kobiety to nie są skore do takiej hojności najczęściej:))
Przede wszystkim - schludny wygląd - musisz zadbać o każdy szczegół, bo klienci będą patrzeć się jak jesteś ubrana itp. czyli krótkie paznokcie, pomalowane na jakiś stonowany odcień, delikatna biżuteria i włosy spięte (żebyś potem nie miala nieprzyjemnosci, jak podejdzie do Ciebie klient i powie, że ma włosa w potrawie). Musisz pamiętac o uśmiechu przy każdym "dzień dobry" i " do widzenia". Ważne jest, żeby nie zjadł Cię stres - musisz mówić pewnie, głośno i wyraźnie. 
Jeżeli mam problemy z noszeniem kilku rzezcy na raz - trudno, będą bolały Cię nogi, ale lepiej brać po dwie, trzy rzeczy, niż od razu wszystko. Lepiej tak, niż zbić coś/rozlać :)
Przypomnij sobie rozstawienie noża i widelca (co po której stronie), talerze noś od spodu, całą ręką (nie trzymaj palucha w czyimś daniu), jeżeli przyjmujesz zamówienie to odbierasz je najpierw od kobiety, potem od mężczyzny (jeżeli jest to para mieszana), rachunek podajesz tej osobie, która prosi. Jest główna zasada, że podaje się go mężczyźnie ale lepiej dać tej osobie, która prosi (dużo kobiet trzyma w związku kasę, a nie facet :) ), Obserwuj - jeżeli widzisz, żę ktoś zjadł, ma puste naczynia - podejdź, spytaj, czy możesz zabrać naczynia i czy podać coś jeszcze. 
To chyba z głownych rad tyle. 
A co do napiwków - każdy lokal ma swoje zasady dzielenia się napiwkami :) 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.