Jejku ale musiałam się przekopywać za tym przepisem
![]()
... ale za to poczytałam (tak z grubsza) o czym rozprawiałyśmy zamiast pracować
![]()
No to przepis dla Grażki
UWAGA PRZEPIS NA CIASTO ![Mdr]()
![Mdr]()
![Mdr]()
Ciasto nazwane "Biszkopt z migdałami PYCHA"
Biszkopt - porcja na dużą blachę
6 jajek
1 szklanka cukru
ok. 1 szklanki budynku białego bez cukru (4 opakowania)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na szytwno.
Stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać.
Dodać żółtka i dalej ubijać (krótko).
Dodać budyń w proszku z proszkiem do pieczenia ubijać do momentu połączenia składników.
Wysmarować masłem blachę lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać ciasto do formy.
Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika (ok. 35 stopni), podnieść temperaturę do 170-175 i piec ok. 35-40 min. na złoty kolor.
Krem
0,25 kg sera białego (kostka serka śmietankowego)
0,5 l śmietany kremówki
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody
2 opakowania cukru waniliowego
4 łyżki cukru pudru
1 dżem brzoskwiniowy
paczka płatków migdałowych
Ser utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
Do masy dodać tężejącą galaretkę.
Śmietanę dobrze schłodzić i ubić.
Do masy serowej dodać ubitą śmietanę.
Upieczony i schłodzony biszkopt przekroić na pół.
Na jedną część wyłożyć masę śmietanowo-serową.
Drugą połową przykryć i wierzch posmarować dżemem.
Na suchej patelni wysypać migdały. Podgrzać mieszając, gdy zaczną się lekko rumienić posypać nimi ciasto.
Ciasto wstawić do lodówki.
Najlepsze następnego dnia.
Smacznego