- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
16 lipca 2009, 00:16
Ważną zaletą oliwy z oliwek jest zapobieganie zatwardzeniom poprzez spotęgowanie ruchów jelita cienkiego dzięki zwiększonemu wydzielaniu cholecystokininy (Spiller, 1986). W ten sposób, aby przyśpieszyć przechodzenie treści jelitowej, zaleca się połknięcie na czczo oliwy z oliwek o objętości łyżki na 30 minut przed posiłkiem. Ponadto Heaton udowodnił, że regularne spożywanie oliwy z oliwek zapobiega tworzeniu się kamieni. http://www.olivabio.com/index.php?option=com_content&task=view&id=33&Itemid=41 ----- -------------------------------------------------------------------------------------------------- PROFILAKTYCZNIE powinno się stosować codziennie jedną łyżkę stołową Oliwy z pierwszego tłoczenia na czczo. Oliwa z oliwek ma zbawienny wpływ na osoby palące papierosy, wypicie niewielkiej dawki oliwy lub płukanie oliwą jamy ustnej powoduje oczyszczenie z zalegających złogów nikotynowych. Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, E, D, K. Pomaga przy stwardnieniu tętnic, kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz w zaparciach a także zapobiega tworzeniu się wolnych rodników. Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia. Spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci. Przeciwdziała zakrzepom. Powinna być stosowana przez osoby chore na cukrzycę - doskonale asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi. Oliwa z oliwek nie zawiera soli, jest produktem bezglutenowym. http://www.gastrona.pl/art/article_4104.php?ft=3763 Czy któraś z was pije oliwę z oliwek na czczo i jakie są tego efekty??? |
21 czerwca 2012, 18:25
6 maja 2014, 12:16
25 sierpnia 2015, 10:51
Wszystko zależy od jakości oliwy. Ja też byłam sceptycznie nastawiona, ale pamiętam pierwszą wizytę we Włoszech, tam oliwa jest tak naturalna, jak dla nas mleko do kawy. Oliwa musi być z pierwszego tłoczenia na zimno! I trzeba czytać opakowanie żeby czasem nie kupić oliwy z wytłoczyn. Mój smak jest taki www.dekanter.pl/product/santa,sofia/category/santa,sofia,olio,extra,vergine,di,oliva-20ff.xhtml. Używam do sałat oraz do naoliwiania organizmu :D