Temat: Oliwa z oliwek pita na czczo

Oliwa z oliwek pita na czczo pomaga na ........ ?!

  Ważną zaletą oliwy z oliwek jest zapobieganie zatwardzeniom poprzez spotęgowanie ruchów jelita cienkiego dzięki zwiększonemu wydzielaniu cholecystokininy (Spiller, 1986).
W ten sposób, aby przyśpieszyć przechodzenie treści jelitowej, zaleca się połknięcie na czczo oliwy z oliwek o objętości łyżki na 30 minut przed posiłkiem.
Ponadto Heaton udowodnił, że regularne spożywanie oliwy z oliwek zapobiega tworzeniu się kamieni.
http://www.olivabio.com/index.php?option=com_content&task=view&id=33&Itemid=41
-----
--------------------------------------------------------------------------------------------------

PROFILAKTYCZNIE powinno się stosować codziennie jedną łyżkę stołową Oliwy z pierwszego tłoczenia na czczo. Oliwa z oliwek ma zbawienny wpływ na osoby palące papierosy, wypicie niewielkiej dawki oliwy lub płukanie oliwą jamy ustnej powoduje oczyszczenie z zalegających złogów nikotynowych.
Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, E, D, K. Pomaga przy stwardnieniu tętnic, kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz w zaparciach a także zapobiega tworzeniu się wolnych rodników. Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia. Spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci. Przeciwdziała zakrzepom. Powinna być stosowana przez osoby chore na cukrzycę - doskonale asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi. Oliwa z oliwek nie zawiera soli, jest produktem bezglutenowym.
http://www.gastrona.pl/art/article_4104.php?ft=3763


Czy któraś z was pije oliwę z oliwek na czczo i jakie są tego efekty???


Pasek wagi
to i ja teraz odswieżam :) słyszałam ze mniej sie wchłaniaja tłuszcze :P od 3 dni pije 2łyżki rano i 2 przed kolacja...:)
Pasek wagi
Kochani ! jesli tak was to obrzydza to chyba nie jeszcze na proper diet ;) Wlasnie dostalam od dietetyka menu na caly dzien.. rano lyzka oliwy.. Ok nie jest zbyt pyszna ;) i caly ranek jakos mi sie nia odbijalo, ale wogole glodna nie jestem :) jesli ma pomoc to czemu nie... zobaczymy
Pasek wagi

Wszystko zależy od jakości oliwy. Ja też byłam sceptycznie nastawiona, ale pamiętam pierwszą wizytę we Włoszech, tam oliwa jest tak naturalna, jak dla nas mleko do kawy. Oliwa musi być z pierwszego tłoczenia na zimno! I trzeba czytać opakowanie żeby czasem nie kupić oliwy z wytłoczyn. Mój smak jest taki www.dekanter.pl/product/santa,sofia/category/santa,sofia,olio,extra,vergine,di,oliva-20ff.xhtml. Używam do sałat oraz do naoliwiania organizmu :D

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.