Temat: co to jest?

oczko wołowe? podobno dobre do rosołu:) jednak głupio tak iść do mięsnego i rzucić poproszę oczko wołowe. Pierwsze słyszę naprawdę. Nie śmiejcie się: ) 

edit: szukałam w necie ale wszędzie jest napisane, że jest dobre i tylko tyle
Pasek wagi
nie zjadlabym chocby mnie ktos zmusil :D
o fu! brzmi obrzydliwie!
macie racje, mnie tez sie kojarzy tylko z oczkami wołowymi, tylko to moze jakis konkretny kawał mięsa?:D
Pasek wagi

placekczekoladowy napisał(a):

macie racje, mnie tez sie kojarzy tylko z oczkami wołowymi, tylko to moze jakis konkretny kawał mięsa?:D


Zaciekawiłam się tym i szukałam. Znalazłam tylko tyle że jest to chude mięso wołowe coś jak antrykot. Więc pewnie z prawdziwymi oczami ma niewiele wspólnego :) Najlepiej pójść do mięsnego i z głupka zapytać o to :)
Pasek wagi
znalazlam :) ale to nie ma nic z oczami wspolnego pomimo nazwy ;) jest to po prostu jakas czesc krowy :)
znalazlam na angielskich stronach  masz popatrz sobie :) obciachu nie bedzie jak zapytasz chyba ze sam rzeznik nie bedzie w temacie :)


a tu masz link ze wszystkimi fotami z tym mieskiem  wygladaja nawet  calkiem pysznie :)
https://www.google.co.uk/search?hl=en&prmd=imvns&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=M2e-T_-GFpGa8gP9it2OAQ&ved=0CGwQsAQ&biw=1920&bih=976&q=BEEF%20EYE%20image&orq=BEEF+EYE++image
jest to chude mięso wołowe (nie żadne oczy !!!) ale z której części to nie mam pojęcia
Pasek wagi
mi się wydaje, że to taki kawałek mięsa ze szpikiem w środku, tak jak na kreskówkach zawsze psy marzą o takim, taki stek z białym kółkiem w środku. Ten szpik ma dużo smaku i chyba o to własnie chodzi z tym rosołem:P

O fu, nigdy w życiu bym tego nie zjadła, nawet, jak by mi ktoś dopłacił.

Bleh.

Oczko wołowe to po prostu kawałek czystego chudego mięsa wołowego, które gotuje się w rosole tak jak mięso kurczaka. Bardzo poprawia smak a mówi się na to "oczko" bo zbyt duży kawałek zrobi nam bulion wołowy i zdominuje smak w rosole, wystarczy nieduży kawałek tzw. oczko..
Jak nie chcesz mówić w mięsnym "poprosze oczko wołowe to po prostu poproś o kawałek chudego mięsa wołowego do rosołu, żaden wstyd.
Takie mięso ugotowane w rosole smakuje dużo lepiej niż mięso z kurczaka.

Dalej fu?
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.