- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
6 lutego 2009, 14:24
6 lutego 2009, 21:12
7 lutego 2009, 12:51
7 lutego 2009, 14:44
7 lutego 2009, 19:29
7 lutego 2009, 19:30
7 lutego 2009, 22:06
24 lutego 2009, 20:26
· 6 białek
· ¾ szkl cukru pudru
· 2łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 szkl maku
· 1 opakowanie wiórek kokosowych
· 2,5 szklanki mleka
· po 3,5 łyzki mąki pszennej i ziemniaczanej
· 4 łyzki cukru
· 2 żółtka
· 1 cukier waniliowy
· ½ małego masła roślinnego MR
· kostka margaryny 250gram
· 4 łyżki cukru
· 4łyzki kakao
· 2łyżki wody
· 2 opakowania okrągłych biszkoptów
· ½ szkl mleka
Spód kokosowo-makowy:
6 białek+szczypta soli ubijamy na sztywno, później powoli dosypujemy 3/4szkl cukry pudru i 2 łyżeczki proszku do pieczenia, jeszcze chwile ubijamy na małych obrotach, później dodajemy 1szkl maku i małe opakowanie wiórek kokosowych, pieczemy ok. 25min na 180stopni, jeśli ciasto będzie niedopieczone po tym czasie to jeszcze chwilę pieczemy aż do uzyskania delikatnie złotego koloru
Masa budyniowa:
2,5 szklanki mleka
- po 3,5 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
-2 żółtka .
1 cukier waniliowy
½ małego masło roślinne MR
Sposób przyrządzania:
Wlej do większego kubka 1/2 szklanki mleka i wymieszaj mikserem z mąkami i żółtkami . Resztę mleka doprowadź do wrzenia, dodaj cukier i cukier waniliowy. Zmniejsz ogień i powoli, stale mieszając, by uniknąć grudek, dolej mleko z mąką. Garnek ma cały czas stać na ogniu. Gdy budyń się zagotuje (zgęstnieje), odstaw go z ognia żeby wystygł. Musi by bardzo zimny. MASŁO I BUDYŃ MUSZĄ BYĆ W TEJ SAMEJ TEMPERATURZE GDYŻ INACZEJ BUDYN SIĘ ZWAŻY I BĘDZIE NIE ZAJDLIWY.
Do miski wrzucamy ½ opakowania masła roślinnego i bardzo dobrze je mieszamy mikserem, następnie po 1 łyżce stołowej dodajemy budyniu i znów dobrze należy rozmiesza ażeby nie było grudek i tak do końca budyniu, następnie należy spróbowac czy smakuje i jeśli nie to doda jeszcze łyżkę masła i znów wymieszac
polewa czekoladowa:
Kostka margaryny+4 łyżki cukru+4łyżki kakao+2 łyżki wody
wymieszac na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy- nie może się zagotwac bo powstanie klucha
Wykonanie ciasta:
Ostudzony spód kokosowo-makowy posmarować kremem budyniowym i układac warstwę biszkopcików maczanych w mleku i tak do zużycia całego kremu i biszkoptów. Udekorowac polewa kakaową i na każdego biszkopta położyc jedną rodzynke.
Smacznych cycków!!!J
26 lutego 2009, 12:52