Temat: Ulubione ciasta:))

Skoro nie możemy ich jeść .to chociaż popiszmy o nich:))
Ja uwielbiam serniki i ciasta kruche z owocami mniam,mniam
Pasek wagi
Snickers,Pani Walewska,Sernik z ananasem,Kopiec kreta,Biszkopt z galaretką ,owocami i bitą śmietaną.
WSZYSTKIE bez wyjątku
Ciasta!
Tiramisu, drożdżówka, szarlotka (gorąca! z lodami!), muffinki, kruche ciasteczka, sernik bez rodzynek, rolada, ciasto czekoladowe, ciasto z budyniem, tarty z czekoladą, tarty z owocami, torty, ciasta z bitą śmietaną, ptyyyysieee!

Pasek wagi
Podaję przepis na moje ciasto słonecznikowe- przepraszam że dopiero dzisiaj, ale nie miałam czasu...:))

-1 puszka mleka słodzonego na karmel ( gotować 3 godziny aż zrobi się karmel), jeśli ktoś nie ma doświadczenia w wypiekach to wyjaśniam że w puszce trzeba zrobić dziurkę (w wieczku) żeby puszka nie eksplodowała:) i gotować ją w garnku z wodą.
-300 słonecznika łuskanego
-1/2 kostki masła
-100 gr cukru
-4 łyżeczki mleka
-1 kostka margaryny
-kilka opakowań herbatników (tych małych zużywam 4 paczki na dużą blachę)

Masło, cukier, mleko i słonecznik zagotować razem. wylać na blachę i piec 20 min. w 180 C - co chwilę mieszać żeby równomiernie się uprażył . Po upieczeniu wysypać do miski i również mieszać często żeby się nie posklejał.
Margarynę zmieszać z karmelem i dodać ostudzony słonecznik.
Gotowy krem wyłożyć na upieczony wcześniej ciemny biszkopt.(to taki z dodatkiem kakao:)).
Na krem poukładać herbatniki namoczone w spirytusie lub wódce. po wierzchu polać polewą lub zrobić lukier- cukier + puder + wódka.
PYCHA!!! Nie jestem łasuchem, ale to ciasto rozwala mnie na łopatki. Smacznego :))
oczywiście 300 gr słonecznika:))
slonecznikowe, krolewiec, karpatka, z budyniem
tiramisu,sernik z ananasem,adwokatowe,kokosowe,muffinki,szarlotka.
Polecam CYCKI MURZYNKI, ciasto z pozoru trudne lecz w rzeczywistości proste:

SKŁADNIKI:

·                                 6 białek

·                                 ¾ szkl cukru pudru

·                                 2łyżeczki proszku do pieczenia

·                                 1 szkl maku

·                                 1 opakowanie wiórek kokosowych

·                                 2,5 szklanki mleka

·                                 po 3,5 łyzki mąki pszennej i ziemniaczanej

·                                 4 łyzki cukru

·                                 2 żółtka

·                                 1 cukier waniliowy

·                                 ½ małego masła roślinnego MR

·                                 kostka margaryny 250gram

·                                 4 łyżki cukru

·                                 4łyzki kakao

·                                 2łyżki wody

·                                 2 opakowania okrągłych biszkoptów

·                                 ½ szkl mleka

PRZYGOTOWANIE:

Spód kokosowo-makowy:

6 białek+szczypta soli ubijamy na sztywno, później powoli dosypujemy 3/4szkl cukry pudru i  2 łyżeczki proszku do pieczenia, jeszcze chwile ubijamy na małych obrotach, później dodajemy 1szkl maku i małe opakowanie wiórek kokosowych, pieczemy ok. 25min na 180stopni, jeśli ciasto będzie niedopieczone po tym czasie to jeszcze chwilę pieczemy aż do uzyskania delikatnie złotego koloru

Masa budyniowa:

2,5 szklanki mleka
- po 3,5 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
-2 żółtka .

1 cukier waniliowy

½ małego masło roślinne MR

Sposób przyrządzania:

Wlej do większego kubka 1/2 szklanki mleka i wymieszaj mikserem  z mąkami i żółtkami . Resztę mleka doprowadź do wrzenia, dodaj cukier i cukier waniliowy.  Zmniejsz ogień i powoli, stale mieszając, by uniknąć grudek, dolej mleko z mąką. Garnek ma cały czas stać na ogniu. Gdy budyń się zagotuje (zgęstnieje), odstaw go z ognia żeby wystygł. Musi by bardzo zimny.  MASŁO I BUDYŃ MUSZĄ BYĆ W TEJ SAMEJ TEMPERATURZE  GDYŻ INACZEJ BUDYN SIĘ ZWAŻY I BĘDZIE NIE ZAJDLIWY.

 Do miski wrzucamy ½ opakowania masła roślinnego i bardzo dobrze je mieszamy mikserem, następnie po 1 łyżce stołowej dodajemy budyniu i znów dobrze należy rozmiesza ażeby nie było grudek i tak do końca budyniu, następnie należy spróbowac czy smakuje i jeśli nie to doda jeszcze łyżkę masła i znów wymieszac
 
polewa czekoladowa:

Kostka margaryny+4 łyżki cukru+4łyżki kakao+2 łyżki wody

wymieszac na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy- nie może się zagotwac bo powstanie klucha

Wykonanie ciasta:
Ostudzony spód kokosowo-makowy posmarować kremem budyniowym i układac warstwę biszkopcików maczanych w mleku i tak do zużycia całego kremu i biszkoptów. Udekorowac polewa kakaową i na każdego biszkopta położyc jedną rodzynke.

Smacznych cycków!!!J

sernik, murzynek , tiramisu, comber , szarlotka :))
kopiec kreta ale ten z pudełka dr oetkera uwielbiam !
Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.