Temat: zawód - dietetyk

Cześć Babeczki :P
Orientujecie się może ile zarabia dietetyk? ;>
I czy da się podzielić jakoś tak tą prace, że na przykład w ciągu całego tygodnia pracuję sobie trochę w szpitalu, czy tam w jakiejś gastronomii jako osoba normalnie zatrudniona i jednocześnie prowadzę swój prywatny gabinet? Czy raczej nie starczyłoby mi godzin w ciągu doby, żeby to pogodzić? :P

Pasek wagi
Przyszły dietetyk powinien ukończyć studia o odpowiedniej specjalności, choć może zaczynać także od technikum lub studium policealnego z tego zakresu. Jednak przyszłe zadania na rynku pracy będą wymagać od niego szerokiej wiedzy interdyscyplinarnej.

Dietetykę studiuje się na akademiach rolniczych lub od niedawna na akademiach medycznych. Kandydaci mają przed sobą wstępny egzamin testowy (biologia, chemia) połączony z konkursem świadectw dojrzałości.

Studia dietetyczne składają się z dwóch etapów: stopnia licencjackiego oraz stopnia magisterskiego. Te pierwsze zaczynają się niezbyt intensywną nauką na I roku (3 egzaminy), na którym studenci zapoznają się z dietetyką. Uczą się wówczas podstaw fizjologii człowieka połączonej z anatomią, biochemii, chemii ogólnej z elementami chemii fizycznej oraz mikrobiologii i wirusologii wraz z biologią, genetyką i parazytologią.

Te biologiczno-chemiczne dziedziny to baza, na której studenci zbudują swoją wiedzę o żywności i żywieniu. Muszą więc najpierw poznać technologię wraz z towaroznawstwem żywności oraz podstawy żywienia człowieka. Ten ostatni przedmiot obejmuje też zajęcia praktyczne w pracowni i polega na nauce sporządzania posiłków.

Na II roku ważna jest bromatologia (nauka badająca produkty spożywcze pod względem wartości odżywczych i składu) oraz wiadomości o lekach. Uzupełnieniem, ważnym ze względu na przyszłe zadania dietetyka głównie w szpitalnictwie, jest medycyna katastrof, ratunkowa, a także immunologia. Natomiast takie dziedziny, jak żywienie dzieci i niemowląt czy żywienie ludzi starszych, to wstęp do wiedzy o żywieniu specjalizowanym. Uzupełnia go znana już z I roku pracownia żywienia i dietetyki.

Wreszcie na III roku jest medycyna rodzinna - kolejny dział medycyny ważny dla dietetyków, poza tym kliniczny zarys schorzeń, prawo żywnościowe z podstawami ekonomii, choroby zakaźne, a także dietoprofilaktyka chorób cywilizacyjnych.

Dietetycy na III roku studiów mają także przedmioty uzupełniające, takie jak statystyka, psychologia, socjologia czy etyka zawodowa. Oczywiście poza pracownią żywienia zaliczają także praktykę w placówkach medycznych.

Gdzie do pracy?
Ponieważ dietetyk nie jest technologiem żywności ani lekarzem, a łączy oba zawody w jednej profesji, może pracować w różnych miejscach: zarówno w ośrodkach zdrowia czy szpitalnictwie, jak i w klasycznej gastronomii.

Dietetyk dzięki odpowiednim produktom i technologiom sporządzania potraw wspomaga zarówno hospitalizowanych chorych w powrocie do zdrowia, jak i stwarza im szansę zachowania dobrego stanu zdrowia. Zapobieganie chorobom powstającym na tle wadliwego żywienia to z kolei zadanie dla dietetyka w otwartej służbie zdrowia. Natomiast w gastronomii dietetyk dba o zdrowie i bezpieczeństwo klientów.

Dietetyk może także zrobić karierę w poradniach chorób metabolicznych - jednostkach otwartych. Przed dietetykiem stoi także kariera naukowa, która może zacząć się od doktoratu z zakresu nauk medycznych (np. w zakresie biologii medycznej).

Zarobki
Dietetycy na początku kariery mogą liczyć na niezbyt wielkie zarobki. Praca w instytucie badawczym czy w państwowych służbach sanitarnych to z reguły zarobki rzędu 1200 zł miesięcznie. W firmie, czyli głównie w gastronomii mogą liczyć na co najmniej 2 tys. zł w początkowym okresie pracy. Potem przychodzi czas na awans i zwiększenie zarobków do poziomu nie wyższego niż 4-5 tys. zł.
gazeta

Pozdrawiam 8)

_________________
Żre mnie ta nikczemność polska. Martwi i żre, że tak wszyscy w ślepej nienawiści, w jednym worku(...) Czasami jest tak źle, że wszystko chce się rzucić do diabła i plunąć na to paskudztwo, które Bóg pod nazwą Polaków stworzył! Polska, to wielka rzecz, ale Polacy to arcywielka swołycz.
Władysław Pobóg-Malinowski


wkleiłam wam    a co ciekawe tam pisze ze po awansie mozna zarabiac od 4 do 5 tys ?? ciekawe??

 

Fragment jakiegoś forum:
16 maja 2009, 08:38
(List #22)
nawet nie ma sie nad czym zastanawiać!!!!, ale tylko wtedy jeżeli tego naprawde chcesz, bo tak sobie pisać, a wprowadzic to w rzeczywistość to dwie różne kwestie.............. rodzicami nie ma sie co przejmować, to nie ich zycie, ja radziłabym Ci skończyć dietetykę, jeśli tak bardzo chcesz, opanować jakis język i na staże do europy, jakbys wróciła do Polski, moglabys się "chwalić", gdzie to nie praktykowałaś, a jeśli będziesz dobra w tym co robisz i będziesz miała podejscie do ludzi i dobry kontakt z nimi, to jak najbardziej polecam!!!
sama właśnie rok temu wpadłam na ten pomysł i nawet chciałam zacząć studia tutaj na miejscu, jednak za słabo znam języ, za granicą dobry dietetyk zarabia 3tys. euro, a poczatkujacy bez doswiadczenia od 1600 do 2 tys. euro miesiecznie, wiec nie ma o czym mówić ;))))))))))))), najwazniejsze, żeby robic to, w czym czujesz sie najlepiej i na tym zarabiać, a dietetyka to moje wielkie hobby, a Twoje????

pannanikt napisała: " Najlepiej na uniwersytet medyczny. Podaruj sobie wszelkie akademie rolnicze i tego typu uczelnie, dietetyk jest przecież lekarzem musi mieć fachową medyczna wiedzę."

Dziewczyno ! Nie pisz takich bzdur i nie wprowadzaj ludzi w błąd !! Dietetyk NIE JEST lekarzem i nie musi mieć fachowej wiedzy medycznej tylko podstawową, natomiast musi posiadać fachową wiedzę dotyczącą żywienia w różnych jednostkach chorobowych. To że jest to kierunek na Uniwersytecie Medycznym nie oznacza, że po jego ukończeniu jest się lekarzem. Czy to właśnie te uczelnie wciskają Wam do głów takie bzdury ?? Przecież w szpitalach dietetyk pracujący na oddziale nie jest nawet na równi traktowany z pielęgniarką. Przychodzicie później do pracy czy nawet na praktykę i jesteście wielce rozczarowane że musicie wozić i porcjować posiłki czy karmić chorych. Jeżeli chodzi o to że to zawód z przyszłością ... 15 lat temu mówili dokładnie to samo ...., niestety dopóki nie wejdzie w życie ustawa o zawodzie, a poradnictwo nie będzie kontraktowane w ramach gwarantowanych świadczeń zdrowotnych przez NFZ to raczej nic sie nie zmieni.

Pozdrawiam wszystkich dietetyków !!

Witam

Chciałam poinformować, że od tego roku dietetykę można studiować także w Wyższej Szkole Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej. W ramach tego kierunku będą dostępne 3 specjalności – dietetyka kliniczna, dietetyka w odnowie biologicznej oraz dietetyka w sporcie. Studiując u nas dietetykę zdobędziecie zaawansowaną wiedzę i umiejętności z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego. Nauczycie się zasad przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet oraz zapoznacie się z profilaktyką chorób żywieniowo-zależnych. Z myślą o przyszłych studentach zaplanowaliśmy zaplecze kliniczne, umożliwiające odbycie profesjonalnych praktyk oraz współpracę z wybranymi grupami pracowników służby zdrowia.

W związku z ujemnymi skutkami rozwoju cywilizacyjnego, w Polsce zapotrzebowanie na usługi i kształcenie wysoko wykwalifikowanej kadry po dietetyce ciągle rośnie. Absolwenci dietetyki mają więc wiele możliwości zawodowego rozwoju. Mogą pracować między innymi w zakładach żywienia zbiorowego, instytucjach i ośrodkach naukowo-badawczych, poradniach dietetycznych i medycznych, organizacjach konsumenckich oraz placówkach sportowych. Rekrutacja odbywa się bez egzaminów wstępnycho przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.

 

Pozdrawiam serdecznie,

Luiza Kalupa, Wyższa Szkoła Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej w Poznaniu

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.