- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
25 stycznia 2009, 19:58
16 września 2009, 14:40
16 września 2009, 14:41
wkleiłam wam a co ciekawe tam pisze ze po awansie mozna zarabiac od 4 do 5 tys ?? ciekawe??
19 listopada 2009, 17:13
16 grudnia 2010, 09:36
pannanikt napisała: " Najlepiej na uniwersytet medyczny. Podaruj sobie wszelkie akademie rolnicze i tego typu uczelnie, dietetyk jest przecież lekarzem musi mieć fachową medyczna wiedzę."
Dziewczyno ! Nie pisz takich bzdur i nie wprowadzaj ludzi w błąd !! Dietetyk NIE JEST lekarzem i nie musi mieć fachowej wiedzy medycznej tylko podstawową, natomiast musi posiadać fachową wiedzę dotyczącą żywienia w różnych jednostkach chorobowych. To że jest to kierunek na Uniwersytecie Medycznym nie oznacza, że po jego ukończeniu jest się lekarzem. Czy to właśnie te uczelnie wciskają Wam do głów takie bzdury ?? Przecież w szpitalach dietetyk pracujący na oddziale nie jest nawet na równi traktowany z pielęgniarką. Przychodzicie później do pracy czy nawet na praktykę i jesteście wielce rozczarowane że musicie wozić i porcjować posiłki czy karmić chorych. Jeżeli chodzi o to że to zawód z przyszłością ... 15 lat temu mówili dokładnie to samo ...., niestety dopóki nie wejdzie w życie ustawa o zawodzie, a poradnictwo nie będzie kontraktowane w ramach gwarantowanych świadczeń zdrowotnych przez NFZ to raczej nic sie nie zmieni.
Pozdrawiam wszystkich dietetyków !!
24 stycznia 2011, 11:06
Witam
Chciałam poinformować, że
od tego roku dietetykę można studiować także w Wyższej Szkole Edukacji
Integracyjnej i Interkulturowej. W ramach tego kierunku będą dostępne 3
specjalności – dietetyka kliniczna, dietetyka w odnowie biologicznej
oraz dietetyka w sporcie. Studiując u nas dietetykę zdobędziecie
zaawansowaną wiedzę i umiejętności z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego. Nauczycie się zasad przygotowywania potraw wchodzących w
skład poszczególnych diet oraz zapoznacie się z profilaktyką chorób żywieniowo-zależnych. Z myślą o przyszłych studentach zaplanowaliśmy
zaplecze kliniczne, umożliwiające
odbycie profesjonalnych praktyk oraz współpracę z wybranymi grupami pracowników służby zdrowia.
W związku z ujemnymi skutkami rozwoju cywilizacyjnego, w Polsce zapotrzebowanie na usługi i kształcenie wysoko wykwalifikowanej kadry po dietetyce ciągle rośnie. Absolwenci dietetyki mają więc wiele możliwości zawodowego rozwoju. Mogą pracować między innymi w zakładach żywienia zbiorowego, instytucjach i ośrodkach naukowo-badawczych, poradniach dietetycznych i medycznych, organizacjach konsumenckich oraz placówkach sportowych. Rekrutacja odbywa się bez egzaminów wstępnych – o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.
Pozdrawiam serdecznie,
Luiza Kalupa, Wyższa Szkoła Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej w Poznaniu