Temat: SER FETA :))) macie jakies smaczne przepisy jak to cudo skonsumowac?

?? pytanie jak wyzej.
Ciekawa jestem przepisów..nie tyle salatek ale moze jakis hmmmm ...warzywnych zapiekanek, omletów.... Slyszalam ze nadziewane piersi kurczaka feta sa przesmaczne, wiec niebawem sprobuje.

Pozdrawiam wszystkich fetosmakoszow
a po 2 to czesto ludzie myla fete - jest feta z krowiego mleka i jest z owczego mleka i tu sa roznice w zawartosciach tluszczu jak i smakowe
Pasek wagi
ja dodaję fetę do sosu tzatziki (wiecie: jogurt, ogórki w kosteczkę) takie coś jest świetne do pieczonego mięsa (najczęściej drobiu albo cielęciny - bo to chude mięskio) wystarczy tylko dorzucić sałatę i obiadek gotowy 
do tzacykow sie nie daje fety
Pasek wagi
tzazyki -jogurt ,ogorek a wlasciwie jego zielona skorka starta na tarce o duzych oczkach , czosnek ,sol, pieprz ,olej i ocet - nie mylmy tzazykow z twarozkiem  jak to robia oszczedni niemcy - i abyscie sie w grecji nie zaiwedli smakiem tzacykow- z czym sie w tym roku na krecie spotkalam -a mozna trz zrobic je z koperkiem jak ktos ma ochote
Pasek wagi
feta zapiekana  -1 - zrob pudelko z foli aluminiowej wieksze od fety i szczelnie docisnij brzegi foli -poloz fete ,posyp papryka czerwona dokladnie ,pokrojonego w kostke ponidora i papryke piperoni ,troszke cebulki jak lubisz ,polej fete olejem i wsadz do piekarnika na 10 -15 minut ma byc dobze zapieczona i jakby zrobi sie mniejsza .
Pasek wagi
a dziewczyny zapomnialam - tzacyki to sos ale raczej konsystencji chrzanu nie moga byc lejace i podajemy je dokladnie schlodzone
Pasek wagi
reta zapiekana 2 -ja osobicie za nie nie przepadam - duzy kawalek foli aluminiowej  (tak oby owinac ja jak robimy rybe w foli aluminiowej) pod rety kladziemy plastry cebul ,pomidora ,czosnkiem posypujemy ,piperoni na to kladziemy fety tez posypana papryka slodka czerwona ,polejemy lyzka oleju i zawijamy folie -do piekarnika na 15 minut (do goracego ) Uwaga jak wyciagacie z piekarnika bedzie goraca foli i sokiem mozna sie popazyc.
Pasek wagi
pyszna ale tez kaloryczna jest feta panierowana np.w bulce tartej i smazona na patelni... do tego jakis sosik np. zurawinowy ;] niam
tak samo przyządzam camemberta- choc ostatnio juz nie, z racji na diete....
ale są pycha! :)

oczywiscie fete smaze po malym plasterku, ale odpowiednio grubvym zeby sie nie rozwalala ;] camemberta w calosci :)
Pasek wagi
Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Przepis pochodzi ze strony:
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67017320,67017320.html

Naleśniki :
1,5 szklanki mleka, 2 jajka , 1 szklanka wody , sól, mąki tyle zeby było średnio gęste

Farsz:
opakowanie szpinaku, opakowanie sera feta, 2 duże ząbki czosnku , pieprz

Szpinak na patelnię i czekamy aż się rozmrozi,do tego wkruszam fetę i wciskam ząbki czosnku. Popieprzyłam i dusiłam tak mniej więcej 10 minut aż cała woda odparowała. Przed podaniem posypałam startym żółtym serem i zapiekłam chwilę.
Pasek wagi
jesteś chyba zbyt radykalna sikoram3, jeśli ktoś ma ochotę dodać fetę do rzeczonych tzatzyków, to chyba nikogo tym nie obraża
moim zdaniem można ją dodać nawet do pierogów ruskich i świat się nie zawali z tego powodu

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.