29 stycznia 2008, 11:18
?? pytanie jak wyzej.
Ciekawa jestem przepisów..nie tyle salatek ale moze jakis hmmmm
![](//filesrr.vitalia.pl/gfx/smileys/smilie11.gif)
...warzywnych zapiekanek, omletów.... Slyszalam ze nadziewane piersi kurczaka feta sa przesmaczne, wiec niebawem sprobuje.
Pozdrawiam wszystkich fetosmakoszow
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
29 stycznia 2008, 12:18
a po 2 to czesto ludzie myla fete - jest feta z krowiego mleka i jest z owczego mleka i tu sa roznice w zawartosciach tluszczu jak i smakowe
- Dołączył: 2008-01-03
- Miasto: Za Trzecim Krzakiem W Lewo
- Liczba postów: 6578
29 stycznia 2008, 12:44
ja dodaję fetę do sosu tzatziki (wiecie: jogurt, ogórki w kosteczkę) takie coś jest świetne do pieczonego mięsa (najczęściej drobiu albo cielęciny - bo to chude mięskio)
![]()
wystarczy tylko dorzucić sałatę i obiadek gotowy
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
29 stycznia 2008, 12:51
do tzacykow sie nie daje fety
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
29 stycznia 2008, 12:55
tzazyki -jogurt ,ogorek a wlasciwie jego zielona skorka starta na tarce o duzych oczkach , czosnek ,sol, pieprz ,olej i ocet - nie mylmy tzazykow z twarozkiem jak to robia oszczedni niemcy - i abyscie sie w grecji nie zaiwedli smakiem tzacykow- z czym sie w tym roku na krecie spotkalam -a mozna trz zrobic je z koperkiem jak ktos ma ochote
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
29 stycznia 2008, 13:01
feta zapiekana -1 - zrob pudelko z foli aluminiowej wieksze od fety i szczelnie docisnij brzegi foli -poloz fete ,posyp papryka czerwona dokladnie ,pokrojonego w kostke ponidora i papryke piperoni ,troszke cebulki jak lubisz ,polej fete olejem i wsadz do piekarnika na 10 -15 minut ma byc dobze zapieczona i jakby zrobi sie mniejsza .
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
29 stycznia 2008, 13:03
a dziewczyny zapomnialam - tzacyki to sos ale raczej konsystencji chrzanu nie moga byc lejace i podajemy je dokladnie schlodzone
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
29 stycznia 2008, 13:08
reta zapiekana 2 -ja osobicie za nie nie przepadam - duzy kawalek foli aluminiowej (tak oby owinac ja jak robimy rybe w foli aluminiowej) pod rety kladziemy plastry cebul ,pomidora ,czosnkiem posypujemy ,piperoni na to kladziemy fety tez posypana papryka slodka czerwona ,polejemy lyzka oleju i zawijamy folie -do piekarnika na 15 minut (do goracego ) Uwaga jak wyciagacie z piekarnika bedzie goraca foli i sokiem mozna sie popazyc.
- Dołączył: 2007-07-22
- Miasto: pod palmami :)
- Liczba postów: 562
29 stycznia 2008, 14:00
pyszna ale tez kaloryczna jest feta panierowana np.w bulce tartej i smazona na patelni... do tego jakis sosik np. zurawinowy ;] niam
tak samo przyządzam camemberta- choc ostatnio juz nie, z racji na diete....
ale są pycha! :)
oczywiscie fete smaze po malym plasterku, ale odpowiednio grubvym zeby sie nie rozwalala ;] camemberta w calosci :)
- Dołączył: 2006-02-24
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 1665
29 stycznia 2008, 14:20
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Przepis pochodzi ze strony:
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67017320,67017320.html
Naleśniki :
1,5 szklanki mleka, 2 jajka , 1 szklanka wody , sól, mąki tyle zeby było średnio gęste
Farsz:
opakowanie szpinaku, opakowanie sera feta, 2 duże ząbki czosnku , pieprz
Szpinak
na patelnię i czekamy aż się rozmrozi,do tego wkruszam fetę i wciskam
ząbki czosnku. Popieprzyłam i dusiłam tak mniej więcej 10 minut aż cała
woda odparowała. Przed podaniem posypałam startym żółtym serem i
zapiekłam chwilę.
- Dołączył: 2008-01-03
- Miasto: Za Trzecim Krzakiem W Lewo
- Liczba postów: 6578
29 stycznia 2008, 15:17
jesteś chyba zbyt radykalna
sikoram3, jeśli ktoś ma ochotę dodać fetę do rzeczonych tzatzyków, to chyba nikogo tym nie obraża
![]()
moim zdaniem można ją dodać nawet do pierogów ruskich i świat się nie zawali z tego powodu