16 marca 2012, 20:50
Zauważyłam ostatnio, że podrożały jajka. I czytam właśnie w necie, że hodowcy mieli do 2012r. wprowadzić nowe, większe klatki dla kur, a tak w ogóle, że na terenie UE chów klatkowy - z oznaczeniem 3 jest zabroniony i że Niemcy, Czesi, Bułgarzy wycofali ze sprzedaży jajka polskie. Co o tym myślicie, potrzebne to czy nie? Czujecie jakąś różnicę między jajami z oznaczeniem 3 a np. 0 albo 1? Niby są zdrowsze, ale dlaczego?
- Dołączył: 2010-01-30
- Miasto: Słupsk
- Liczba postów: 22630
17 marca 2012, 12:55
RoXi900 napisał(a):
wiejskie są mega żółte i duże :P:)
Dokładnie. My takie jemy...no,ale swoją cenę mają;/ 17zł za paletę 15 szt.
17 marca 2012, 13:35
FammeFatale22 napisał(a):
RoXi900 napisał(a):
wiejskie są mega żółte i duże :P:)
Dokładnie. My takie jemy...no,ale swoją cenę mają;/ 17zł za paletę 15 szt.
O_o
za wiejskie jajka ogromne i pyszne płacę 90gr za sztukę...
17 marca 2012, 15:29
Ja chyba też zacznę kupować te z 0, 1
jednak dziś zrobiłam jajecznicę z takich wiejskich i różnica jednak jest, i to ogromna. Wolę jeść tych jajek mniej a lepsze. No i właśnie te warunki na fermach są odrażające - kury bez dziobów, bez piór, z połamanym skrzydłami, załatwiające się pod siebie, zamknięte w ciemni - co to ma być sobie myślę? A na opakowaniu napisy "świeże wiejskie jaja" a w środku nr 3... Nie napiszą wielkimi literami "chów klatkowy" i co to znaczy, a na tych z wolnego wybiegu już piszą, że kury są szczęśliwe, jaja dużo zdrowsze itp. - a jaja są z tej samej firmy jedne z nr 3 drugie z nr 1