Temat: ciekawostka....gorzka czekolada a depresja

Właśnie serfuję sobie beztrosko na necie a tu taki artykuł:

Częste spożywanie gorzkiej czekolady może przyczynić się do depresji. Informuje o tym dostępne w Londynie czasopismo  "Archiwa Medyczne".

Badanie przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego. Grupę badanych stanowiło tysiąc dorosłych osób. Część badanych w czasie trwania eksperymentu, spożywała gorzką czekoladę przynajmniej raz w tygodniu, natomiast druga grupa spożywała ją znacznie rzadziej. Jak się okazało, osoby jedzące częściej gorzką czekoladę  były bardziej podatne na depresję. Ponadto im większe ilości gorzkiej czekolady konsumowały, tym bardziej pogarszało się ich samopoczucie. Na razie naukowcy nie potrafią jednak wytłumaczyć co jest tego przyczyną.

Do tej pory przyjął się pogląd, iż czekolada poprawia samopoczucie. Zdaniem kierującej pracą naukowców Nathalie Rose  faktycznie tak się dzieje, jednak do pewnego momentu. Otóż w krótkiej perspektywie czasu czekolada może co prawda poprawiać samopoczucie, jednak w dłuższym okresie spożywanie jej w sporych ilościach może powodować depresję.

Zważając na opisane badania, warto więc zachować umiar w spożywaniu czekolady. Jak widać poza dużą ilością kalorii czekolada może także spowodować gorsze samopoczucie.

Co wy o tym myślicie? zgadzacie się... bo ja mmm sama nie wiem....
a ja niestety lubię każdą czekoladę. Jestem uzależniona od niej...;)
Co to znaczy "bardziej podatne na depresję"?
Jako osoba chora, chciałabym wiedzieć;)
Bzdury, totalne bzdury. Jedyny produkt, który realnie działa na nastroje depresyjne to nerkowce, można się nimi wspomagać przy leczeniu. A czekolada jako taka nie zawiera zbyt wielu wartości odżywczych, jest zbyt przetworzona, najlepiej pić ciemne kakao rozrobione w ciepłej wodzie z miodem, wtedy dostajemy wszystko to co się uchowało podczas mielenia ziaren.

 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.