- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 3979
29 czerwca 2011, 10:06
Witam:)
Mam pewne zadanie.. muszę skomponować kilka tygodniowych jadłospisów, ale składających się wyłącznie z dań kuchni polskiej, regionalnej, staropolskiej. To tak dla osób przyjeżdzający z zagranicy, aby mogły poznać tradycyjną polską kuchnię.
O ile z daniami obiadowymi problemu nie mam, tak śniadania i kolacje sprawiają mi już nieco problem.. pomysły mi się wyczerpały.
Dlatego pytanie do Was - co jada się w Waszych domach na śniadanie/kolację typowo z kuchni regionalnej? Co jadały Wasze mamy, babki? Jakie specjały serwujecie na Mazurach, Kaszubach, na Podhalu idt?
Edytowany przez pannanikt00 29 czerwca 2011, 10:07
- Dołączył: 2010-09-27
- Miasto: Brussel
- Liczba postów: 13213
29 czerwca 2011, 10:12
na mazurach
pasztet grzybowy :) zreszta tm to wszedzie dodaja grzybow :)
- Dołączył: 2010-11-24
- Miasto: Dolina Słoni
- Liczba postów: 14535
29 czerwca 2011, 10:35
Rodzinę trochę mam rozsypaną po PL więc mam nadzieję że pomogę chodź trochę.
Mazury to moim zdaniem dania z grzybów i ryb.
Ale takie typowe danie regionalne to babka ziemniaczana - pycha
![]()
Dobra na ciepło,jak i na zimno oraz pamiętam że w każdym lokalu popularne są pierogi z kaszą lub z kaszą i serem białym.
Kuchnia śląska to kuchnia dość "ciężka" same sosy,rolady na ciepło i zimno,pieczenie,zrazy,kluski na tysiąc sposobów ,żurek.
Kuchnia podhalańska/góralska to wiadomo tradycyjnie oscypek na ciepło lub grillowany - z żurawiną lub bez, hałuski czy moskale to są kluchy ziemniaków często podawane z bryndzą/ze skwarkami/z cebulką, kwaśnica, sławny placek po zbójnicku lub takie mini placuszki podawane jako przystawka ze śmietaną,łososiem czy kawiorem.
- Dołączył: 2006-11-07
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 3150
30 czerwca 2011, 00:27
Jak widze dania obiadowe (ktorych nie potrzebujesz) juz masz podane.
Ze sniadan, to rozne formy zupy mlecznej, omlety, jajecznice (na boczku, pomidorach, grzybach, cebulce, ze szczypiorkiem itd), pasty kanapkowe (musztardowo-jajeczna, kielbasiano-jajeczna, rybno-serowa - to takie najpopularniejsze), salatki jarzynowe (i nie tylko jarzynowe), rybka z puszki,
A na kolacje moze byc kazda potrawa sniadaniowa i wiekszosc obiadowych (pasztety miesne i warzywne, kiszka ziemniaczana, flaczki itd)