Temat: Tradycyjna kuchnia polska

Witam:)

Mam pewne zadanie.. muszę skomponować kilka tygodniowych jadłospisów, ale składających się wyłącznie z dań kuchni polskiej, regionalnej, staropolskiej. To tak dla osób przyjeżdzający z zagranicy, aby mogły poznać tradycyjną polską kuchnię.

O ile z daniami obiadowymi problemu nie mam, tak śniadania i kolacje sprawiają mi już nieco problem.. pomysły mi się wyczerpały.
Dlatego pytanie do Was - co jada się w Waszych domach na śniadanie/kolację typowo z kuchni regionalnej? Co jadały Wasze mamy, babki? Jakie specjały serwujecie na Mazurach, Kaszubach, na Podhalu idt?
na mazurach
pasztet grzybowy :) zreszta tm to wszedzie dodaja grzybow :)
Pasek wagi
Rodzinę trochę mam rozsypaną po PL więc mam nadzieję że pomogę chodź trochę.

Mazury to moim zdaniem dania z grzybów i ryb.
Ale takie typowe danie regionalne to babka ziemniaczana - pycha Dobra na ciepło,jak i na zimno oraz pamiętam że w każdym lokalu popularne są pierogi z kaszą lub z kaszą i serem białym.

Kuchnia śląska to kuchnia dość "ciężka" same sosy,rolady na ciepło i zimno,pieczenie,zrazy,kluski na tysiąc sposobów ,żurek.

Kuchnia podhalańska/góralska to wiadomo tradycyjnie oscypek na ciepło lub grillowany - z żurawiną lub bez, hałuski czy moskale to są kluchy ziemniaków często podawane z bryndzą/ze skwarkami/z cebulką, kwaśnica, sławny placek po zbójnicku lub takie mini placuszki podawane jako przystawka ze śmietaną,łososiem czy kawiorem.




Potrawy :-)

kuchnia kaszubska:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Kuchnia_kaszubska

kuchnia lubelska:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Kuchnia_lubelska

kuchnia małopolska
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Kuchnia_ma%C5%82opolska

kuchnia wielkopolska
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Kuchnia_wielkopolska

kuchnia śląska
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Kuchnia_%C5%9Bl%C4%85ska



paradise1990

w centralnej tez tak sie je Oo
Pasek wagi
Jak widze dania obiadowe (ktorych nie potrzebujesz) juz masz podane.
Ze sniadan, to rozne formy zupy mlecznej, omlety, jajecznice (na boczku, pomidorach, grzybach, cebulce, ze szczypiorkiem itd), pasty kanapkowe (musztardowo-jajeczna, kielbasiano-jajeczna, rybno-serowa - to takie najpopularniejsze), salatki jarzynowe (i nie tylko jarzynowe), rybka z puszki,
A na kolacje moze byc kazda potrawa sniadaniowa i wiekszosc obiadowych (pasztety miesne i warzywne, kiszka ziemniaczana, flaczki itd)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.