- Dołączył: 2010-05-10
- Miasto: Mauritius
- Liczba postów: 21812
18 czerwca 2011, 15:43
Mam kilka pytan a nie chce do nich zakladac kilku tematow wie wypunktuje w jednym:
1. Jak skutecznie pozbyc sie z kuchni moli spożywczych?
2. Moj facet ciagle mi marudzi, ze mieso mielone przyzadzane przezemnie jest zujaste/twardawe itp. Twierdzi ze za dlugo je smaze/dusze/pieke. Ostatnio zrobilam sobie spaghetti z mielonego indyczego i tez mi sie twarde wydawalo. Macie jakas rade?
3. Moj kibel jest ciagle brudny. Mieszkamy w kamienicy starej ale wyremontowanej (4pietra). Jak nie ma nas w domu przez kilka dni to mimo, ze kibelek byl czysty kiedy wyjezdzalismy to po powrocie (3-4dni) woda w nim jest jakas taka czerwono brazowa. Poza tym kiedy sie go myje to z tych wnek w srodku wylazi ciagle cos czarnego (dobrze ze nie brazowego:D) o wygladzie jakby lisci i nie mam zielonego pojecia co to jest i skad sie bierze?. Czyszcze go w miare regularnie, uzywam jakiegos wcpikera i kostka tez wisi ale to co tam z tej muszli wychodzi przeraza mnie. Moze mial ktos podobny problem?
18 czerwca 2011, 15:55
Kiedyś słyszałam o wężu wychodzącym z kibla hie hie ;)
A co do mięsa, to jakie to mięso mielone?z czego?
18 czerwca 2011, 15:57
1 nie wiem
2 nie wiem
3 to normalne. osad od nieuzywania sie robi. wcpiker moze byc za slaby. sprobuj domestosa
- Dołączył: 2010-05-20
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 882
18 czerwca 2011, 16:00
1. Są specjalne plastry na mole spożywcze.
2. Za duży ogień?
3. Może jest coś nie tak w zbiorniku z wodą albo rury rdzewieją?
18 czerwca 2011, 16:01
jak nie am cie przez kilka dni to do muszli wlej szklanke wody wymieszanej ze szklanka octu wlej i zostaw i milego podrozowania
- Dołączył: 2009-01-24
- Miasto: Radom
- Liczba postów: 8559
18 czerwca 2011, 16:13
1 musisz wszysko co masz wyrzucic, kasze, ryze wszystko w czym moga być, jak tego nie zrobisz to wroca
2. poczytaj troche o przygotowaniu miesa bo np zle krojenie (w poprzek miesnia) powoduje ze mieso jest twarde,
3. stare rury , woda krązy po calym budynku, nie przejmuj sie tym i tak nic nie poradzisz
- Dołączył: 2010-07-05
- Miasto: Grubasoland
- Liczba postów: 2751
18 czerwca 2011, 16:30
1. Jak skutecznie pozbyc sie z kuchni moli spożywczych?
Są w sprzedaży takie "naklejki" na drzwiczki w szafkach, polecam\
2. Moj facet
ciagle mi marudzi, ze mieso mielone przyzadzane przezemnie jest
zujaste/twardawe itp. Twierdzi ze za dlugo je smaze/dusze/pieke.
Ostatnio zrobilam sobie spaghetti z mielonego indyczego i tez mi sie
twarde wydawalo. Macie jakas rade?
Gdy robisz mielone dodaj do masy trochę wody, wymieszaj, dodaj oleju i wstaw do lodówki na jakiś czas. Mięso przed zrobieniem masy na mielone porządnie poszatkuj, mimo że mielone to MIELONE ale lubi się zbijać w większe kawałki.
3. Moj kibel jest ciagle brudny.
Mieszkamy w kamienicy starej ale wyremontowanej (4pietra). Jak nie ma
nas w domu przez kilka dni to mimo, ze kibelek byl czysty kiedy
wyjezdzalismy to po powrocie (3-4dni) woda w nim jest jakas taka
czerwono brazowa. Poza tym kiedy sie go myje to z tych wnek w srodku
wylazi ciagle cos czarnego (dobrze ze nie brazowego:D) o wygladzie jakby
lisci i nie mam zielonego pojecia co to jest i skad sie bierze?.
Czyszcze go w miare regularnie, uzywam jakiegos wcpikera i kostka tez
wisi ale to co tam z tej muszli wychodzi przeraza mnie. Moze mial ktos
podobny problem?
Sa takie kostki które wrzuca się do zbiornika, woda jest kolorowa i "ściąga" osad, do tego Domestos i Kret raz na jakiś czas (ten w żelu, nie w granulacie), zacieki lubią się tworzyć gdy kibelek nie jest w "użyciu" ;)
- Dołączył: 2010-05-10
- Miasto: Mauritius
- Liczba postów: 21812
18 czerwca 2011, 16:40
to mielone to juz jest zmielone z paczki
18 czerwca 2011, 16:49
1. moze sprobuj gruntownie posprzatac kuchnie, powyrzucaj stare rzeczy no i plastry moze cos pomoga
2.aaa. jak kupne to sie nie dziwie, jakies "chrzastko-miesa" tam pewnie sa. popros o zmielenie parti miesa albo kup wolowe - ja np takiego uzywam tez, z lidla. i wtedy zobacz
3. po takim budownictwie to juz bym sie wszystkiego spodziewala
Edytowany przez agusiamysz 18 czerwca 2011, 16:51
- Dołączył: 2011-03-20
- Miasto:
- Liczba postów: 6346
18 czerwca 2011, 17:31
1 wyrzuc wszytkie sypie produkty, make, kasze itp. naklej na drzwiczki plastry na mole i jak kupisz nowe sypkie prdukty to trzymaj je w zamknietych pudelkach plasitkowych lub sloikach
2 co do mielonego miesa to smaz je dosc krotko na tluszczu i jak tylko zmieni kolor na jasny to dolej wody i dus. Jak za bardzo w pierwszej fazie spieczesz to twarde wlasnie jest
3 pewnie stare rury i tam taki syf splywa