> DIETA FITOESTROGENOWA 4.2. DZIEN 1SNIADANIE:
> szklanka swie3ego soku bananowego, 3 kromki
> pełnoziarnistegochleba z masłem i z serem, mleczko
> sojowe.OBIAD: kotlet schabowy panierowany +
> sma3one ziemniaki polane kwasnymmlekiem lub
> smietana + surówka z warzyw. Serek sojowy oraz
> mleko, a na podwieczorek 1/4tabliczki czekolady.
> Oczywiscie do obiadu swie3y sok z bananów
> (alternatywnie mo3e bycsok z winogron, porzeczek
> lub pomidorów).KOLACJA: 1 du3e jabłko + 1 gruszka
> + 4 ły3ki nasion siemienia lnianego + 2ły3eczki
> miodu + 2 ły3eczki serka
> homogenizowanego.Wykonanie: owoce umyc i pokroic w
> kostke, do owoców dodac pozostałe składniki
> idokładnie wymieszac. 0,5 L soku owocowego +
> witamina E lub multiwitamina (dostepna wPolskich
> aptekach bez recepty).4.3. DZIEN 2SNIADANIE:
> mleczko sojowe + witamina E (lub multiwitamina).
> Twaro3ekz owocami, szklanka herbaty.Wykonanie: ser
> rozrobic z mlekiem, dodac owoce, cynamon, czosnek
> i dosłodzic.II SNIADANIE: serek sojowy + kromka
> chleba pełnoziarnistego (polecam chlebsojowy).
> Miseczka budyniu czekoladowego.OBIAD: Potrawka z
> indyka z winogronami i jałowcem, ziemniaki
> gotowane (150g),szklanka herbaty lesnej.Składniki:
> 100g piersi indyka bez skóry, 60g ciemnych
> winogron, 1/2 ły3eczkiowoców jałowca, 1/2 sredniej
> cebuli, 1/6 szklanki wina, 1/6 szklanki jogurtu
> naturalnego, 1/8opakowania sosu do pieczenia, 1
> ły3eczka oleju, sól, pieprz.Wykonanie: jałowiec
> utłuc w mozdzierzu. Cebule drobno posiekac i
> podsma3yc zjałowcem na oleju. Mieso indyka pokroic
> w kostke, dodac do cebuli z jałowcem,
> chwilesma3yc. Winogrona przekroic na pół, wyjac
> pestki, wło3yc do miesa. Wlac wino i dusic
> 20minut. Dodac jogurt i sos do pieczeni, wymieszac
> i dusic 5 minut. Przyprawic sola
> ipieprzem.PODWIECZOREK: chałwa(50g), + serek
> sojowy.KOLACJA: fasolka w białym sosie, roladki z
> cukini i marchewki, herbata owocowa+ 1 kapsułka
> witaminy E.Składniki: (na 5 sztuk): 100g
> marchewki, 125g cukini, 50g sera białego,
> chudego,zioła prowansalskie. Marynata: 1 ły3ka
> oliwy z oliwek, 1 ły3eczka octu balsamicznego,
> sól,pieprz.Wykonanie: marynata: składniki
> wymieszac z ły3eczka przegotowanej zimnej
> wody.Warzywa umyc, obrac, pokroic w paseczki.
> Gotowac na parze około 3 minut, ostudzic iobtoczyc
> w ziołach. Na pasku cukini poło3yc pasek marchwi,
> na nim słupek selera.Uformowac w rulon, zaczynajac
> od konca z serem, i spiac wykałaczkami.Fasolka w
> białym sosieSkładniki: 80g młodej fasolki
> szparagowej, 3 ły3ki mleka 0%, 1/2 ły3eczki
> makipszennej, 1/2 ły3eczki soku z cytryny, koper,
> czaber, cukier, sól.Wykonanie: fasolke pokroic na
> kawałki, zalac mała iloscia osolonego
> wrzatku,ugotowac pod przykryciem. Make dodac do
> mleka, wymieszac, wlac do fasolki. Wsypacczaber,
> mieszajac, zagotowac. Odstawic, przyprawic cukrem
> i sokiem z cytryny. Udekorowackoprem.4.4. DZIEN
> 3SNIADANIE: Kanapka z dwóch kromek chleba
> pełnoziarnistego razowego (100g),posmarowanego
> wysokogatunkowa margaryna, z dwoma liscmi sałaty i
> dwoma plasterkamiszynki wołowej gotowanej (60 g),
> papryka czerwona (100 g), szklanka kawy zbo3owej
> zmlekiem 0,5% (100 ml), małe jabłko.OBIAD: Fasolka
> po bretonsku + ziemniaki i utarta surówka ze
> swie3ych buraczków +sok owocowy.KOLACJA: Koktajl
> ze szklanki kefiru 1,5 % i pomaranczy (100 g),
> 3en-szen + sereksojowy i witamina E.4.5. DZIEN
> 4SNIADANIE: 3 ły3ki muesli z rodzynkami i
> orzechami ze szklanka mleka 0,5 %,kanapka z kromki
> chleba razowego 3ytniego (50 g), posmarowanego
> margarynawysokogatunkowa, z serem białym chudym
> (50 g) i ły3ka miodu, szklanka herbaty owocowej+
> witamina E.II SNIADANIE: Jajecznica na parze z
> dwóch jaj, pokrojonego sredniego
> pomidora,posiekanej cebuli (50 g) i bazylii, dwie
> kromki chleba razowego 3ytniego z soja
> isłonecznikiem (50 g), posmarowane dwiema
> ły3eczkami niskokalorycznej,wysokogatunkowej
> margaryny, szklanka bawarki z mlekiem 0,5 % (100
> ml).OBIAD: Talerz zupy włoskiej mro3onej (250 ml),
> zrazy wołowe bite z pieczarkami(150 g), kasza
> gryczana (50 g ? waga przed ugotowanej), gotowana
> fasolka szparagowamro3ona (200 g), szklanka soku
> owocowego.Zrazy wołowe bite z
> pieczarkamiSkładniki: 100 g wołowiny bez kosci, 10
> g cebuli, 50 g pieczarek, ? ły3eczki makipszennej,
> natka.Wykonanie: z rozbitego miesa uformowac
> owalne bitki i obrumienic bez tłuszczu.Pieczarki
> umyc, pokroic w plasterki, cebule obrac, drobno
> posiekac i razem z pieczarkamidodac do
> zrumienionego miesa, dusic do miekkosci. Z maki i
> wody sporzadzic zawiesine idodac do sosu miesnego,
> posypac zielenina.PODWIECZOREK: Banan (150 g),
> szklanka wody mineralnej nie gazowanej, 3enszeni
> witamina E.KOLACJA: serek sojowy, tabliczka
> czekolady + 250 ml mleka tłustego
> (powy3ejzawartoscia tłuszczu powy3ej 0%).4.6.
> DZIEN 5SNIADANIE: szklanka swie3ego soku
> owocowego, 4 kromki chleba posmarowanemasłem
> roslinnym, ły3eczka miodu, serek sojowy + witamina
> E.OBIAD: Rolady wieprzowe z mandarynkami +
> ziemniaki puree lub ry3 (do wyboru)+ sałatka
> warzywna (do wyboru). Składniki: 1 płat chudej
> wieprzowiny (130 g), 50 gmandarynek bez pestek, ?
> pora, ? ły3eczki oleju, 1 ły3ka masła, sól,
> pieprz.Wykonanie: płat miesa naciac głeboko w
> poprzek, rozło3yc i lekko rozbic
> tłuczkiem.Mandarynki oczyscic, obrac i podzielic
> na czastki. Pora oczyscic, odciac zielone czesci
> iblanszowac przez 3 minuty. Mieso oprószyc sola,
> pieprzem i skropic olejem. Na płaciepoło3yc
> zblanszowanego pora i czastki mandarynek. Mieso
> zrolowac i owinac nitka.Rozgrzac piekarnik do 200
> stopni C. Roztopic masło i podsma3yc rolade. Mieso
> piec 20minut. Biała czesc pora przeciac wzdłu3,
> pokroic na paski około 3 cm. Pozostałe
> czastkimandarynek pokroic. Pory i owoce dodac do
> miesa na 5 minut przed koncem pieczenia.Rolade
> podawac pokrojona w plastry, z dodatkiem ry3u lub
> ziemniaków puree lub ry3u.KOLACJA: mleczko sojowe,
> 2 białka jajek (jesc na surowo) + 3en-szen +
> witaminaE.4.7. DZIEN 6SNIADANIE: 2 3ółtka jajek
> (wymieszac z cukrem), serek sojowy + 2 kromki
> chlebasojowego obło3onego plasterkami salami.
> Naturalny sok owocowy lub herbatawieloowocowa.II
> SNIADANIE: miseczka galaretki wisniowej + witamina
> E.OBIAD: Talerz zupy fasolowej (200ml), herbata
> owocowa, porcja ryby (150g) wraz zziemniakami w
> mundurkach i surówka (do wyboru).PODWIECZOREK:
> swie3e figi ze smietana + serek sojowy.KOLACJA:
> mleczko sojowe + jajecznica z 2 jaj kurzych. 250
> ml soku owocowego.4.8. DZIEN 7SNIADANIE: szklanka
> kawy zbo3owej, 100 g tłustego twaro3ku ze
> szczypiorkiem +4 kromki chleba sojowego, witamina
> E i 3en-szen.OBIAD: Szaszłyk z cieleciny +
> ziemniaczki zasma3ane + surówka z czerwonejkapusty
> + 250ml soku owocowego. 100g cieleciny bez kosci,
> 1/2 straka czerwonej papryki(60g), 4 małe
> pieczarki (60g), 5 plasterków cebuli (50g); do
> tego surówka z 1 szklankiposiekanych porów (110g)
> i 1/3 pojemnika jogurtu (50ml), 1 gotowany
> ziemniak (75g),szklanka swie3ego soku
> marchwiowo-jabłkowego (250 ml).PODWIECZOREK: serek
> sojowy, pól tabliczki białej czekolady.KOLACJA:
> bułka - cienka kromka (20 g), ryba po grecku - 1
> kostka (85 g) iwarzywa (ok. 120 g), ogórek zielony
> - sredni (100 g), sok pomidorowy ? 1 szklanka (200
> ml).Do tego mleczko sojowe i herbate
> owocowa.[07.11.2005] 22:08[zgłoś do usunięcia]
> DIETA FITOESTROGENOWA 4.6. DZIEN 5SNIADANIE:
> szklanka swie3ego soku owocowego, 4 kromki chleba
> posmarowanemasłem roslinnym, ły3eczka miodu, serek
> sojowy + witamina E.OBIAD: Rolady wieprzowe z
> mandarynkami + ziemniaki puree lub ry3 (do
> wyboru)+ sałatka warzywna (do wyboru). Składniki:
> 1 płat chudej wieprzowiny (130 g), 50 gmandarynek
> bez pestek, ? pora, ? ły3eczki oleju, 1 ły3ka
> masła, sól, pieprz.Wykonanie: płat miesa naciac
> głeboko w poprzek, rozło3yc i lekko rozbic
> tłuczkiem.Mandarynki oczyscic, obrac i podzielic
> na czastki. Pora oczyscic, odciac zielone czesci
> iblanszowac przez 3 minuty. Mieso oprószyc sola,
> pieprzem i skropic olejem. Na płaciepoło3yc
> zblanszowanego pora i czastki mandarynek. Mieso
> zrolowac i owinac nitka.Rozgrzac piekarnik do 200
> stopni C. Roztopic masło i podsma3yc rolade. Mieso
> piec 20minut. Biała czesc pora przeciac wzdłu3,
> pokroic na paski około 3 cm. Pozostałe
> czastkimandarynek pokroic. Pory i owoce dodac do
> miesa na 5 minut przed koncem pieczenia.Rolade
> podawac pokrojona w plastry, z dodatkiem ry3u lub
> ziemniaków puree lub ry3u.KOLACJA: mleczko sojowe,
> 2 białka jajek (jesc na surowo) + 3en-szen +
> witaminaE.4.7. DZIEN 6SNIADANIE: 2 3ółtka jajek
> (wymieszac z cukrem), serek sojowy + 2 kromki
> chlebasojowego obło3onego plasterkami salami.
> Naturalny sok owocowy lub herbatawieloowocowa.II
> SNIADANIE: miseczka galaretki wisniowej + witamina
> E.OBIAD: Talerz zupy fasolowej (200ml), herbata
> owocowa, porcja ryby (150g) wraz zziemniakami w
> mundurkach i surówka (do wyboru).PODWIECZOREK:
> swie3e figi ze smietana + serek sojowy.KOLACJA:
> mleczko sojowe + jajecznica z 2 jaj kurzych. 250
> ml soku owocowego.4.8. DZIEN 7SNIADANIE: szklanka
> kawy zbo3owej, 100 g tłustego twaro3ku ze
> szczypiorkiem +4 kromki chleba sojowego, witamina
> E i 3en-szen.OBIAD: Szaszłyk z cieleciny +
> ziemniaczki zasma3ane + surówka z czerwonejkapusty
> + 250ml soku owocowego. 100g cieleciny bez kosci,
> 1/2 straka czerwonej papryki(60g), 4 małe
> pieczarki (60g), 5 plasterków cebuli (50g); do
> tego surówka z 1 szklankiposiekanych porów (110g)
> i 1/3 pojemnika jogurtu (50ml), 1 gotowany
> ziemniak (75g),szklanka swie3ego soku
> marchwiowo-jabłkowego (250 ml).PODWIECZOREK: serek
> sojowy, pól tabliczki białej czekolady.KOLACJA:
> bułka - cienka kromka (20 g), ryba po grecku - 1
> kostka (85 g) iwarzywa (ok. 120 g), ogórek zielony
> - sredni (100 g), sok pomidorowy ? 1 szklanka (200
> ml).Do tego mleczko sojowe i herbate owocowa
fajna dietka, ale raczej nie dla odchudzających się... Czekolada, zmażone ziemniaki...;/
aha... zapomniałam dodać, że jak sie spożywa baaardzo dużo białka, to biuścik też jest większy.