Temat: Tarta brokułowa

Dziewczyny, piekę dzisiaj tartę brokułową z kurczakiem. Na wieczór, bo będę mieć gości. Czy mogę ją przygotować i upiec już teraz, a wieczorem podgrzać, czy nie będzie wtedy dobra? Nidgy nie robiłam tarty.  Ciasto przygotowałam wczoraj i całą nic było w lodówce. Nie za długo?
Możesz zrobić już teraz....ale ja osobiście odgrzewanych nie lubię :)
Ja bym zdecydowanie wstawiła do pieca jak przyjdą goście lub tuż przed ich przybyciem.
Mogę poprosić przepis :) ??
Nie jest to dietetyczna tarta :)

Składniki:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 2 łyżki śmietany
- 2–4 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka oleju
- sól
- 1 róża brokułów
- 3–4 pieczarki
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- 150 ml gęstej śmietany (najlepiej 18% tłuszczu)
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- 5 dag startego żółtego sera
- łyżka startego parmezanu

Sposób wykonania:
Schłodzone masło posiekać z mąką, dodać śmietanę, olej, sól i trochę zimnej wody. Szybko zarobić kruche ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię, schłodzić. Brokuły oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki, wrzucić na lekko osolony wrzątek, ugotować na półmiękko, ostudzić. Pieczarki oczyścić, opłukać, osączyć, pokroić na plasterki, przesmażyć na maśle. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wyłożyć nim dno i boki formy na tartę, ponakłuwać widelcem. Na cieście ułożyć różyczki brokułu, posypać przesmażonymi pieczarkami. Jajka rozkłócić ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Brokuły posypać startym żółtym serem, zalać masą, oprószyć parmezanem. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C, piec ok. 30 minut.

Dziękuje :)

No faktycznie że mało dietetyczna ale może na maciupci kawałek się skuszę :)
ja nie zamierzam jesc, zobaczymy

dodalam jeszcze kurczaka mielonego
ciasto na tartę to ciasto kruche, ponowne podgrzanie może pozbawić je kruchości 
Wiem, dla nas same brokuły :)
właście wyjęłam z piekarnika

cudo
> Wiem, dla nas same brokuły :)

kurczak i pieczarki nie sa problemem
problemem jest bardzo kaloryczne ciasto

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.