- Dołączył: 2006-11-27
- Miasto: Słodyczowo
- Liczba postów: 16937
28 maja 2011, 11:17
Dziewczyny, piekę dzisiaj tartę brokułową z kurczakiem. Na wieczór, bo będę mieć gości. Czy mogę ją przygotować i upiec już teraz, a wieczorem podgrzać, czy nie będzie wtedy dobra? Nidgy nie robiłam tarty. Ciasto przygotowałam wczoraj i całą nic było w lodówce. Nie za długo?
- Dołączył: 2010-11-24
- Miasto: Dolina Słoni
- Liczba postów: 14535
28 maja 2011, 11:20
Możesz zrobić już teraz....ale ja osobiście odgrzewanych nie lubię :)
Ja bym zdecydowanie wstawiła do pieca jak przyjdą goście lub tuż przed ich przybyciem.
- Dołączył: 2009-03-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 751
28 maja 2011, 11:21
Mogę poprosić przepis :) ??
- Dołączył: 2006-11-27
- Miasto: Słodyczowo
- Liczba postów: 16937
28 maja 2011, 11:22
Nie jest to dietetyczna tarta :)
Składniki:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 2 łyżki śmietany
- 2–4 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka oleju
- sól
- 1 róża brokułów
- 3–4 pieczarki
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- 150 ml gęstej śmietany (najlepiej 18% tłuszczu)
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- 5 dag startego żółtego sera
- łyżka startego parmezanu
Sposób wykonania:
Schłodzone masło posiekać z mąką, dodać śmietanę, olej, sól i trochę
zimnej wody. Szybko zarobić kruche ciasto, uformować kulę, zawinąć w
folię, schłodzić. Brokuły oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki,
wrzucić na lekko osolony wrzątek, ugotować na półmiękko, ostudzić.
Pieczarki oczyścić, opłukać, osączyć, pokroić na plasterki, przesmażyć
na maśle. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wyłożyć nim dno i boki
formy na tartę, ponakłuwać widelcem. Na cieście ułożyć różyczki brokułu,
posypać przesmażonymi pieczarkami. Jajka rozkłócić ze śmietaną,
przyprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Brokuły
posypać startym żółtym serem, zalać masą, oprószyć parmezanem. Tartę
wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C, piec ok. 30
minut.
- Dołączył: 2009-03-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 751
28 maja 2011, 11:31
Dziękuje :)
No faktycznie że mało dietetyczna ale może na maciupci kawałek się skuszę :)
- Dołączył: 2006-11-27
- Miasto: Słodyczowo
- Liczba postów: 16937
28 maja 2011, 11:32
ja nie zamierzam jesc, zobaczymy
dodalam jeszcze kurczaka mielonego
28 maja 2011, 11:34
ciasto na tartę to ciasto kruche, ponowne podgrzanie może pozbawić je kruchości
- Dołączył: 2009-03-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 751
28 maja 2011, 11:35
Wiem, dla nas same brokuły :)
- Dołączył: 2006-11-27
- Miasto: Słodyczowo
- Liczba postów: 16937
28 maja 2011, 11:57
właście wyjęłam z piekarnika
cudo
- Dołączył: 2006-11-27
- Miasto: Słodyczowo
- Liczba postów: 16937
28 maja 2011, 11:57
> Wiem, dla nas same brokuły :)
kurczak i pieczarki nie sa problemem
problemem jest bardzo kaloryczne ciasto