Temat: Wzdęcia, zaparcia

jakie produkty je powodują?
a jakie pozwalają się pozbyć?
czego niedobór może być ich przyczyną?
wzdęcia: np.kalafior, brokuł, cebula, kukurydza, majonez
zaparcia: niedobór błonnika (pełne ziarno, warzywa)
pomagają na zaparcia: niektórym np. kawa, jabłka, nabiał, śliwki

może żujesz gume, albo pijesz gazowaną wodę??? na zaparcia to błonnik, oczywiście pod postacią jedzenia a nie jakichś proszków i innych sztuczności. Na każdego działa co innego;), jak to w życiu;P, na jednego jabłka, śliwki, na innego ciepła woda z sokiem z cytryny na czczo, jeszcze inna wersja to kawa lub papieros(nie polecam of course). Na wzdęcia polecam espumisan, jest naprawdę skuteczny. A co, bardzo Ci to dokucza?
ja często mam wzdęcia jak żuję gumy , albo kiedy zjem kapustę czy cebulę .
podobno po zbyt dużej ilości otrąb występują zaparcia i wzdęcia.
ja zaczęłam ostatnio jeść owsiankę na śniadanie , piję oprócz tego dużo wody i nie mam zaparć ani wzdęć.
może kup sobie błonnik ? tylko pamiętaj , żeby dużo pić !
zaparcia to już raczej nie :)
przeszły
ale wzdęcia.... po prostu długo pracowałam nad swoim brzuchem i chciałabym się nim móc pochwalić a nie chodzić jak w ciąży :P
wzdęcia mogą jeszcze wystąpić jeśli zbyt szybko jemy, ale domyślam się, że Ciebie to raczej nie dotyczy;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.