Temat: Domowe wędliny

czy macie jakieś fajne przepisy na domowe wędliny ? Aby były wilgotne po przygotowaniu ?

ja mam, ale na szynkę dojrzewającą, nie wiem czy Cię coś takiego interesuje :D

Krummel napisał(a):

ja mam, ale na szynkę dojrzewającą, nie wiem czy Cię coś takiego interesuje :D

jezeli da się przyrządzić w domowych warunkach to tak

ja robię w ten sposób: kawałek mięsa grubo obtoczyc w cukrze i zostawic w pojemniku (w lodówce) na 24 -48 godzin (lepiej dłużej, żeby mięso się dobrze odwodniło). Potem wylać wodę, umyć mięso, wysuszyć i to samo zrobić, ale przy użyciu soli. Czas podobny. Znowu mycie, osuszanie mięsa. Potem natrzeć przyprawami: majerankiem, pieprzem, solą (nie za dużo), papryką czerwoną w proszku, możesz dać czosnek, zmieloną gorczycę. Mięso odstawić do lodówki na 24h, potem wyciągnąć i wsadzić do pończochy, zawiązać dokładnie od góry i od dołu, powiesić w przewiewnym miejscu. Po tygodniu można już jeść, ale lepsza jest po 2 tygodniach. Kroić bardzo cienko. Ja robiłam już w ten sposób karczek wieprzowy i polędwicę, myślę że schab byłby również dobry. Polędwicy nie polecam z tego względu, że mięso się kurczy, i te plasterki są wielkości chipsów. 

jeszcze robiłam piersi z kurczaka gotując "na sucho", to się nazywa bodajże sous vide, poczytaj na necie. Jeśli nie masz jak zapakować mięso próżniowo, to można pokombinować i owinąć folią spożywczą i gotować w worku do mrożenia.

TakaJednaZTegoForum napisał(a):

czy macie jakieś fajne przepisy na domowe wędliny ? Aby były wilgotne po przygotowaniu ?

ja robiłam przyprawiony schab lub polędwiczkę w żaroodpornym naczyniu, wcześniej przyprawiłam lub moczylam w solance. Jeśli nie otworzysz od razu po upieczeniu to nie będzie suche. 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.