- Dołączył: 2006-04-01
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 2300
24 maja 2011, 13:22
Hej;] w sobotę robię grilla dla znajomych
brakuje mi tylko pomysłu na jakieś dodatki typu sałatki czy zakąski...-chciałabym zaskoczyć znajomych czymś fajnym zwłaszcza ze robię to pierwszy raz:)
Potrzebuję waszej pomocy i przepisów:))
- Dołączył: 2010-08-30
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 917
24 maja 2011, 13:24
koreczki - co ci wyobraźnia podpowie
- Dołączył: 2011-01-14
- Miasto: Sosnowiec
- Liczba postów: 2663
24 maja 2011, 13:30
Proponuję pieczarki z grila jako dodatek do mięska - proste efektowne i smaczne. Duże pieczarki, cebula trochę sera żółtego folia aluminowa. kapelusz oddzielamy od nóżki, nóżki siekamy razem z cebulka smażymy, nadziewamy kapelusz przesmażonym farszem dajemy trochę startego sera na wierzch zawijamy w folię tak aby na górze powstał trzonek za który łatwo złapać aby je ściągną z grila pieczemy jakieś 15 min.
Sałatki najlepsze są lekkie bo mięsko pieczone jest ciężko strawne ( grecka- sałata lodowa, pomidor, kapary, cebulka, ser mozzarella, oliwki, winegret).
Osobiście uwielbiam camonberta z grila szybko się robi
a na deser banany z grila z gorzką czekoladą - niebo w gębie
24 maja 2011, 13:31
prosta salatka z ogorkow i pomidorow z cebulka (w krazki)
arbuza w kawalkach
kukurydze ugotuj i poloz na grila - do pogrzania
wydaje mi sie ze nie ma co szykowac wykwintnych dodatkow bo samego jedzenia juz jest duzo z grila
mozna zrobic dipy i polozyc nachosy
ja znam z awokado- rozdrobnic i dac cebulke i pomidory, papryka z cebula, taki meksykanski styl - troche mozna przyostrzyc
ale nie robilam tego, wiem ze sa takie skladniki
- Dołączył: 2009-05-19
- Miasto:
- Liczba postów: 13885
24 maja 2011, 13:37
u mnie obowiązkowo jest zawsze bagietka (ktora kroje na kromki i podpiekam na grilu) do tego maslo czosnkowe
robie tez sos tzatzyki (jogurt grecki, ogorek zielony, czosnek)
czasem sos koperkowy (jogurt koperek czosnek)
jesli jest wiecej ludzi to salatka grecka albo poprostu zwykla salatka ( salata pomidor ogorek rzodkiewka ) co tam mam w domu z warzyw to kroje i do miski, a sos do tego to zazwyczaj musztarda dijon, oliwa czosnek odrobina cukru
na grila mozesz zrobic szaszlyki z piersi kurczaka, czerwonej cebuli i papryki
mozesz zrobic tez szaszlyki warzywne
24 maja 2011, 14:04
Jako dodatek zamiast chleba proponuję ciecierzycę na ostro. Ciecierzycę ugotować. Przygotować sos z przecieru pomidorowego, papryki sypkiej, oregano, i czosnku sypkiego. Po zagotowaniu wymieszać z odcedzoną ciecierzycą. Pyszne i zdrowsze niż chleb.
Możesz także przygotować faszerowaną mięsem i kaszą jaglaną papryki. Boczek w przyprawach lub schab faszerowany. Unikaj warzyw, które się rozpadają np. pomidorów. Za to rewelacyjnie sprawdza się kabaczek, podgotowany kalafior/brokuł otoczony w soli z czosnkiem.
- Dołączył: 2010-11-24
- Miasto: Dolina Słoni
- Liczba postów: 14535
24 maja 2011, 14:16
U mnie obowiązkowo do mięsa muszą być warzywa z grilla - papryka,bakłażan,cukinia,duże pieczarki.Można je położyć bezpośrednio na grill lub zrobić ala szaszłyki.
Ziemniaki pieczone w foli a potem można je polać sosem czosnkowym.
Mięso można zrobić na tysiąc sposobów więc zwykle skrzydełka czy karkówka w cale nie bedzie taka zwykła jak będzie mięso w marynacie musztardowej czy też piwnej lub miodowej.
konieczne musi być bagietka z grilla (w środek dodaje masło czosnkowe lub ziołowe - miękkie masło mieszam z czosnkiem lub ulubionymi ziołami,jak ktoś lubi na pikantnie to z ostrą papryczka też jest super)
Sałatek nie robię wyszukanych :) Sałata (rózne rodzaje) + pomidory+cebula+ogórek+papryka do tego ulubiony dresing czy sos vinegret.
na deser można zrobić sałatkę owocową czy też banany lub ananas z grilla - można polać czekoladą lub zrobić w wersji z dodatkiem alkoholu.