- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
5 lipca 2024, 17:48
Istnieją nie przywieralne patelnie które można myć w zmywarce? Mam pecha do patelni, wszystkie szybko się niszczą (a wcale nie myję ich w zmywarce żeby tego nie przyspieszać).
Mam już dość szorowania, więc się zastanawiam czy nie kupić takiej którą można wrzucić do zmywarki i zapomnieć :P
5 lipca 2024, 18:22
Polecam patelnie ze stali nierdzewnej. Można szorować i myć w zmywarce. Generalnie jeśli smażysz na małej ilości tłuszczu to lubi jedzenie przywrzeć przy wysokich temperaturach. Może teflon wygodniejszy, ale od patelni teflonowych trzymam się z daleka, bo o ile nowa nie jest szkodliwa dla zdrowia, to taka porysowana już tak, a teflon szybko się rysuje.
5 lipca 2024, 18:29
Polecam patelnie ze stali nierdzewnej. Można szorować i myć w zmywarce. Generalnie jeśli smażysz na małej ilości tłuszczu to lubi jedzenie przywrzeć przy wysokich temperaturach. Może teflon wygodniejszy, ale od patelni teflonowych trzymam się z daleka, bo o ile nowa nie jest szkodliwa dla zdrowia, to taka porysowana już tak, a teflon szybko się rysuje.
już nigdy teflona nie kupię, tanie gówna tylko strata pieniędzy
ze stali jeszcze nie miałam, może wypróbuje
5 lipca 2024, 18:39
ja mam taką co ma powłokę taką marmurkową. Kupiłam w biedrze z firmy smukee. Moja ulubiona patelnia. Nic nie przywiera do niej i myję ją normalnie w zmywarce, ale często też ręcznie bo tam nawet ten brud przypalony się jej nie trzyma, więc wystarczy przepłukać i lekko przelecieć gąbką z płynem. Ale jak mam jeszcze miejsce w zmywarce a chciałabym puścić już, to wrzucam ją i nic się nie dzieje kompletnie złego. Wiem że są różne - ja mam taką co z zewnątrz jest metalowa/aluminiowa?, akurat zielonego koloru a tylko ten cały środek jest w marmurek. Ja nie wiem czy ona nie była jako wok sprzedawana, bo ma wyższe krawędzie niż zwykła patelnia (co jest akurat super przy mieszaniu), ale też jak typowy wok nie wygląda, więc nie wiem co mieli na myśli.
5 lipca 2024, 18:39
Polecam patelnie ze stali nierdzewnej. Można szorować i myć w zmywarce. Generalnie jeśli smażysz na małej ilości tłuszczu to lubi jedzenie przywrzeć przy wysokich temperaturach. Może teflon wygodniejszy, ale od patelni teflonowych trzymam się z daleka, bo o ile nowa nie jest szkodliwa dla zdrowia, to taka porysowana już tak, a teflon szybko się rysuje.
już nigdy teflona nie kupię, tanie gówna tylko strata pieniędzy
ze stali jeszcze nie miałam, może wypróbuje
Gdybyś kupowała ze stali, to patrz, by nie była cienka i lekka. Z tymi patelniami mam takie doświadczenie, że im cięższa, tym bardziej nie do zajechania, może też z innego stopu stali są robione.
6 lipca 2024, 01:39
ja mam taką co ma powłokę taką marmurkową. Kupiłam w biedrze z firmy smukee. Moja ulubiona patelnia. Nic nie przywiera do niej i myję ją normalnie w zmywarce, ale często też ręcznie bo tam nawet ten brud przypalony się jej nie trzyma, więc wystarczy przepłukać i lekko przelecieć gąbką z płynem. Ale jak mam jeszcze miejsce w zmywarce a chciałabym puścić już, to wrzucam ją i nic się nie dzieje kompletnie złego. Wiem że są różne - ja mam taką co z zewnątrz jest metalowa/aluminiowa?, akurat zielonego koloru a tylko ten cały środek jest w marmurek. Ja nie wiem czy ona nie była jako wok sprzedawana, bo ma wyższe krawędzie niż zwykła patelnia (co jest akurat super przy mieszaniu), ale też jak typowy wok nie wygląda, więc nie wiem co mieli na myśli.
wlasnie też mam takie marmurowe, nie wiem dokładnie co to jest. Po 2 latach już się zjechały i wszystko przywiera. I teraz nie wiem czy mam za duże wymagania co do patelni i jest to normalne czy jednak nie...
6 lipca 2024, 01:41
Polecam patelnie ze stali nierdzewnej. Można szorować i myć w zmywarce. Generalnie jeśli smażysz na małej ilości tłuszczu to lubi jedzenie przywrzeć przy wysokich temperaturach. Może teflon wygodniejszy, ale od patelni teflonowych trzymam się z daleka, bo o ile nowa nie jest szkodliwa dla zdrowia, to taka porysowana już tak, a teflon szybko się rysuje.
już nigdy teflona nie kupię, tanie gówna tylko strata pieniędzy
ze stali jeszcze nie miałam, może wypróbuje
Gdybyś kupowała ze stali, to patrz, by nie była cienka i lekka. Z tymi patelniami mam takie doświadczenie, że im cięższa, tym bardziej nie do zajechania, może też z innego stopu stali są robione.
Patrzyłam na ceny i niektóre trochę powalają. Nie wiem czy chce kupować w John Lewis za 80f 😅
pro cook ma trochę lepsze ceny, może te spróbuję najpierw
6 lipca 2024, 08:20
Polecam patelnie ze stali nierdzewnej. Można szorować i myć w zmywarce. Generalnie jeśli smażysz na małej ilości tłuszczu to lubi jedzenie przywrzeć przy wysokich temperaturach. Może teflon wygodniejszy, ale od patelni teflonowych trzymam się z daleka, bo o ile nowa nie jest szkodliwa dla zdrowia, to taka porysowana już tak, a teflon szybko się rysuje.
już nigdy teflona nie kupię, tanie gówna tylko strata pieniędzy
ze stali jeszcze nie miałam, może wypróbuje
Gdybyś kupowała ze stali, to patrz, by nie była cienka i lekka. Z tymi patelniami mam takie doświadczenie, że im cięższa, tym bardziej nie do zajechania, może też z innego stopu stali są robione.
Patrzyłam na ceny i niektóre trochę powalają. Nie wiem czy chce kupować w John Lewis za 80f ?
pro cook ma trochę lepsze ceny, może te spróbuję najpierw
Jeśli masz TKMaxx w okolicy, to tam lubią się trafić dobrej jakości patelnie w cenach £20-30 ale trzeba szukać. Weź pod uwagę, że stalowa ci posłuży kupę lat, mam niektóre w szafce co mają ponad 5 lat, chociaż trochę takich cienkich, gorszej jakości poszło w kosz, bo bardzo przywierały. Ja po smażeniu wlewam trochę wody i z 5min gotuję, by się przypalone odkleiło i do zmywarki.
A najlepszy garnek, praktycznie nie przywierający, który mamy w domu to...Zepter, prezent ślubny teściów, ma ze 40lat i jest jak nowy. Na zestaw Zeptera nas nie stać i nawet nie wiem czy takie dobre garnki jeszcze produkuje ta firma, ale są sztos.