Temat: Dobra patelnia którą można myć w zmywarce?

Istnieją nie przywieralne patelnie które można myć w zmywarce? Mam pecha do patelni, wszystkie szybko się niszczą (a wcale nie myję ich w zmywarce żeby tego nie przyspieszać). 

Mam już dość szorowania, więc się zastanawiam czy nie kupić takiej którą można wrzucić do zmywarki i zapomnieć :P

Pasek wagi

ja mam tefala, nie przywiera nic, myję w zmywarce i nic się nie dzieje 🤷‍♀️

Pasek wagi

Polecam patelnie ze stali nierdzewnej. Można szorować i myć w zmywarce. Generalnie jeśli smażysz na małej ilości tłuszczu to lubi jedzenie przywrzeć przy wysokich temperaturach. Może teflon wygodniejszy, ale od patelni teflonowych trzymam się z daleka, bo o ile nowa nie jest szkodliwa dla zdrowia, to taka porysowana już tak, a teflon szybko się rysuje.  

czerwona_kuropatwa napisał(a):

Polecam patelnie ze stali nierdzewnej. Można szorować i myć w zmywarce. Generalnie jeśli smażysz na małej ilości tłuszczu to lubi jedzenie przywrzeć przy wysokich temperaturach. Może teflon wygodniejszy, ale od patelni teflonowych trzymam się z daleka, bo o ile nowa nie jest szkodliwa dla zdrowia, to taka porysowana już tak, a teflon szybko się rysuje.  

już nigdy teflona nie kupię, tanie gówna tylko strata pieniędzy 

ze stali jeszcze nie miałam, może wypróbuje 

Pasek wagi

ja mam taką co ma powłokę taką marmurkową. Kupiłam w biedrze z firmy smukee. Moja ulubiona patelnia. Nic nie przywiera do niej i myję ją normalnie w zmywarce, ale często też ręcznie bo tam nawet ten brud przypalony się jej nie trzyma, więc wystarczy przepłukać i lekko przelecieć gąbką z płynem. Ale jak mam jeszcze miejsce w zmywarce a chciałabym puścić już, to wrzucam ją i nic się nie dzieje kompletnie złego. Wiem że są różne - ja mam taką co z zewnątrz jest metalowa/aluminiowa?, akurat zielonego koloru a tylko ten cały środek jest w marmurek. Ja nie wiem czy ona nie była jako wok sprzedawana, bo ma wyższe krawędzie niż zwykła patelnia (co jest akurat super przy mieszaniu), ale też jak typowy wok nie wygląda, więc nie wiem co mieli na myśli.

Pasek wagi

aniloratka napisał(a):

czerwona_kuropatwa napisał(a):

Polecam patelnie ze stali nierdzewnej. Można szorować i myć w zmywarce. Generalnie jeśli smażysz na małej ilości tłuszczu to lubi jedzenie przywrzeć przy wysokich temperaturach. Może teflon wygodniejszy, ale od patelni teflonowych trzymam się z daleka, bo o ile nowa nie jest szkodliwa dla zdrowia, to taka porysowana już tak, a teflon szybko się rysuje.  

już nigdy teflona nie kupię, tanie gówna tylko strata pieniędzy 

ze stali jeszcze nie miałam, może wypróbuje 

Gdybyś kupowała ze stali, to patrz, by nie była cienka i lekka. Z tymi patelniami mam takie doświadczenie, że im cięższa, tym bardziej nie do zajechania, może też z innego stopu stali są robione. 

Karolka_83 napisał(a):

ja mam taką co ma powłokę taką marmurkową. Kupiłam w biedrze z firmy smukee. Moja ulubiona patelnia. Nic nie przywiera do niej i myję ją normalnie w zmywarce, ale często też ręcznie bo tam nawet ten brud przypalony się jej nie trzyma, więc wystarczy przepłukać i lekko przelecieć gąbką z płynem. Ale jak mam jeszcze miejsce w zmywarce a chciałabym puścić już, to wrzucam ją i nic się nie dzieje kompletnie złego. Wiem że są różne - ja mam taką co z zewnątrz jest metalowa/aluminiowa?, akurat zielonego koloru a tylko ten cały środek jest w marmurek. Ja nie wiem czy ona nie była jako wok sprzedawana, bo ma wyższe krawędzie niż zwykła patelnia (co jest akurat super przy mieszaniu), ale też jak typowy wok nie wygląda, więc nie wiem co mieli na myśli.

wlasnie też mam takie marmurowe, nie wiem dokładnie co to jest. Po 2 latach już się zjechały i wszystko przywiera. I teraz nie wiem czy mam za duże wymagania co do patelni i jest to normalne czy jednak nie...

Pasek wagi

czerwona_kuropatwa napisał(a):

aniloratka napisał(a):

czerwona_kuropatwa napisał(a):

Polecam patelnie ze stali nierdzewnej. Można szorować i myć w zmywarce. Generalnie jeśli smażysz na małej ilości tłuszczu to lubi jedzenie przywrzeć przy wysokich temperaturach. Może teflon wygodniejszy, ale od patelni teflonowych trzymam się z daleka, bo o ile nowa nie jest szkodliwa dla zdrowia, to taka porysowana już tak, a teflon szybko się rysuje.  

już nigdy teflona nie kupię, tanie gówna tylko strata pieniędzy 

ze stali jeszcze nie miałam, może wypróbuje 

Gdybyś kupowała ze stali, to patrz, by nie była cienka i lekka. Z tymi patelniami mam takie doświadczenie, że im cięższa, tym bardziej nie do zajechania, może też z innego stopu stali są robione. 

Patrzyłam na ceny i niektóre trochę powalają. Nie wiem czy chce kupować w John Lewis za 80f 😅

pro cook ma trochę lepsze ceny, może te spróbuję najpierw 

Pasek wagi

aniloratka napisał(a):

czerwona_kuropatwa napisał(a):

aniloratka napisał(a):

czerwona_kuropatwa napisał(a):

Polecam patelnie ze stali nierdzewnej. Można szorować i myć w zmywarce. Generalnie jeśli smażysz na małej ilości tłuszczu to lubi jedzenie przywrzeć przy wysokich temperaturach. Może teflon wygodniejszy, ale od patelni teflonowych trzymam się z daleka, bo o ile nowa nie jest szkodliwa dla zdrowia, to taka porysowana już tak, a teflon szybko się rysuje.  

już nigdy teflona nie kupię, tanie gówna tylko strata pieniędzy 

ze stali jeszcze nie miałam, może wypróbuje 

Gdybyś kupowała ze stali, to patrz, by nie była cienka i lekka. Z tymi patelniami mam takie doświadczenie, że im cięższa, tym bardziej nie do zajechania, może też z innego stopu stali są robione. 

Patrzyłam na ceny i niektóre trochę powalają. Nie wiem czy chce kupować w John Lewis za 80f ?

pro cook ma trochę lepsze ceny, może te spróbuję najpierw 

Jeśli masz TKMaxx w okolicy, to tam lubią się trafić dobrej jakości patelnie w cenach £20-30 ale trzeba szukać. Weź pod uwagę, że stalowa ci posłuży kupę lat, mam niektóre w szafce co mają ponad 5 lat, chociaż trochę takich cienkich, gorszej jakości poszło w kosz, bo bardzo przywierały. Ja po smażeniu wlewam trochę wody i z 5min gotuję, by się przypalone odkleiło i do zmywarki.

A najlepszy garnek, praktycznie nie przywierający, który mamy w domu to...Zepter, prezent ślubny teściów, ma ze 40lat i jest jak nowy. Na zestaw Zeptera nas nie stać i nawet nie wiem czy takie dobre garnki jeszcze produkuje ta firma, ale są sztos. 

No trochę to jest nie do pogodzenia jednak :) nie teflon, nie droga i żeby wytrzymała więcej, niż dwa lata. Ale jeśli taka znajdziesz, daj znać, bo mnie też irytuje, jak szybko zużywają się patelnie

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.