Temat: Dobry ekspres do kawy

Poszukuję pierwszego ekspresu - chciałabym, aby kawa z niego była na poziomie kaw we włoskiej kawiarni. Ale nie chciałabym też wydać na niego majątku. 

Wstępny research - ekspres ciśnieniowy. Nie wiem, czy celowac w coś prostego i dolewać mleko ręcznie, czy jednak w taki ze spieniaczem, żeby móc zrobić sobie np. latte- czy to bardzo upierdliwe jeśli chodzi o konserwacje ekspresu?

Nie wiem właśnie, jak wygląda kwestia czyszczenia takiego ekspresu. Czy to dużo zabawy? Czy duże koszta miesięczne (niewliczając kosztów kawy)?

Polecacie jakieś konkretnego ekspresy (jeśli tak to dlaczego właśnie ten)?

ja napiszę Ci tylko żebyś zwróciła uwagę by ekspres miał szczelnie zamykany pojemnik na ziarna.

Pasek wagi

Elephant07 napisał(a):

Mi sie ten teraz marzy także chętnie od kawoszek usłyszę opinie ;)

EKSPRES CIŚNIENIOWY DO KAWY PHILIS EP5441/50 LatteGo 5400 1500W 

jestem tydzien po zakupie expresu i mam wrazenie ze przeczytalam juz caly internet na ten temat. Philips to odkurzacze dobre robi, a nie ekspresy. Jesli juz chcesz dobry to kupuj firmy ktora sie specjalizuje w ekspresach typu De Longhi, Saeco, Krups, Jura. 

Pasek wagi

Galadriela30 napisał(a):

Elephant07 napisał(a):

Mi sie ten teraz marzy także chętnie od kawoszek usłyszę opinie ;)

EKSPRES CIŚNIENIOWY DO KAWY PHILIS EP5441/50 LatteGo 5400 1500W 

jestem tydzien po zakupie expresu i mam wrazenie ze przeczytalam juz caly internet na ten temat. Philips to odkurzacze dobre robi, a nie ekspresy. Jesli juz chcesz dobry to kupuj firmy ktora sie specjalizuje w ekspresach typu De Longhi, Saeco, Krups, Jura. 

Słusznie prawi. Bez Krupsa, słaby jest.

Epestka napisał(a):

Galadriela30 napisał(a):

Elephant07 napisał(a):

Mi sie ten teraz marzy także chętnie od kawoszek usłyszę opinie ;)

EKSPRES CIŚNIENIOWY DO KAWY PHILIS EP5441/50 LatteGo 5400 1500W 

jestem tydzien po zakupie expresu i mam wrazenie ze przeczytalam juz caly internet na ten temat. Philips to odkurzacze dobre robi, a nie ekspresy. Jesli juz chcesz dobry to kupuj firmy ktora sie specjalizuje w ekspresach typu De Longhi, Saeco, Krups, Jura. 

Słusznie prawi. Bez Krupsa, słaby jest.

w sensie macie jakieś złe doświadczenia z Philipsem? Bo na internecie większość komentarzy pozytywnych po zakupie 

te wszystkie ekspresy sa bez sensu :) prawdziwa jakosc osiaga sie samemu mielac w zarnowym mlynku , dbaniemo odpowiednia temperature zalania i dobierajac odpowiednie ziarna, oraz dbajac o odpowiedni rodzaj wody. Ladujac kiepskie sklepowe ziarna do nawet najdrozszego ekspresu swiata wyjdzie gowno :)

MyszekCzarny napisał(a):

te wszystkie ekspresy sa bez sensu :) prawdziwa jakosc osiaga sie samemu mielac w zarnowym mlynku , dbaniemo odpowiednia temperature zalania i dobierajac odpowiednie ziarna, oraz dbajac o odpowiedni rodzaj wody. Ladujac kiepskie sklepowe ziarna do nawet najdrozszego ekspresu swiata wyjdzie gowno :)

nigdzie nie bylo napisane ze kiepskie sklepowe ziarna. Wrecz przeciwnie.

mozna i kopi luvak sypac, co kto lubi. Chyba masz mala wiedze na temat konstrukcji nowoczesnych ekspresow i zasad ich dzialania (kilka stopni zmielenia kawy, dobieranie ilosci kawy do wymagan pacjenta, temperatury wody do rodzaju kawy itd) i ci sie ulalo. 

Pasek wagi

MyszekCzarny napisał(a):

te wszystkie ekspresy sa bez sensu :) prawdziwa jakosc osiaga sie samemu mielac w zarnowym mlynku , dbaniemo odpowiednia temperature zalania i dobierajac odpowiednie ziarna, oraz dbajac o odpowiedni rodzaj wody. Ladujac kiepskie sklepowe ziarna do nawet najdrozszego ekspresu swiata wyjdzie gowno :)

Z jednej strony masz rację, ale z drugiej strony, nie każdy jest pasjonatem kawy. Ludzie często lubią się napić po prostu kawy, która w ich odczuciu jest smaczna. Ja piję zwykłą parzuchę z mlekiem i mi ma ta moja kawa po prostu smakować. Moja ulubiona kawa nie jest z górnej półki, tylko taki w miarę popularny średniak i ona mi smakuje najlepiej. Oczywiście próbowałam w swoim życiu jakichś kaw za kosmiczne pieniądze za kilogram, jedyne słuszne, przygotowane w jedyny słuszny sposób, wmuszone mi bez mleka, bo mleko to profanacja dla kawy itp pierdy. No tylko co z tego, skoro pijąc tą kawę miałam odruch wymiotny bo była dla mnie obrzydliwa? Nie jestem jakimś kawoszem z wysublimowanymi kubkami smakowymi, doceniającym ziarna dojrzewające w słońcu świeciącym pod kątem 87,5 stopnia i palonych w temperaturze 223,54 stopnia Celcjusza, mielone sekundę przed użyciem i zalewane wodą Evian o temperaturze 90 stopni. Fajnie jak dla kogoś ma to znaczenie i jest to jego bajka, ale mnie to nie rusza. Ja lubię swoją kawę, zalaną wrzątkiem, z dodatkiem mleka i w wielkim dzyndzlu mam, że to jest profanacja i że mi ktoś powie, że to koło prawdziwej kawy nie stało nawet :) Mi smakuje. Mi ma smakować a nie sąsiadowi co się lubuje w kawie wysranej przez luwaka jakiegoś i buli za to 2000 zł za 1kg (to przykład - nie mam takich znajomych ;P ). Jeśli będzie mi smakowała najtańsza kawa z biedronki, to będę ją piła po prostu :) Jak ktoś lubi latte czy inne kawy, gdzie połowa to mleko, to raczej nie będzie się podniecał smakiem czy aromatem kawy za tysiące złotych, bo tego nawet nie wyczuje i też ma prawo lubić właśnie taką kawę. Tak - jestem kawową ignorantką. Mam to gdzieś ;)

Pasek wagi

Galadriela30 napisał(a):

MyszekCzarny napisał(a):

te wszystkie ekspresy sa bez sensu :) prawdziwa jakosc osiaga sie samemu mielac w zarnowym mlynku , dbaniemo odpowiednia temperature zalania i dobierajac odpowiednie ziarna, oraz dbajac o odpowiedni rodzaj wody. Ladujac kiepskie sklepowe ziarna do nawet najdrozszego ekspresu swiata wyjdzie gowno :)

nigdzie nie bylo napisane ze kiepskie sklepowe ziarna. Wrecz przeciwnie.

mozna i kopi luvak sypac, co kto lubi. Chyba masz mala wiedze na temat konstrukcji nowoczesnych ekspresow i zasad ich dzialania (kilka stopni zmielenia kawy, dobieranie ilosci kawy do wymagan pacjenta, temperatury wody do rodzaju kawy itd) i ci sie ulalo. 

Ja kupuję niby fajne/dobre kawy, przygotowuję w kawiarce, a po pobycie w agroturystyce z ekspresem wkręcilismy się oboje w ekspres- raz że wygoda, dwa że ta kawa była świetna. Na pewno dużo będziemy musieli kombinować z samymi ziarnami zanim znajdziemy te właściwe.

Fusy mnie wkurzają i nie pije takiej kawy. Zresztą nie da się chyba zaparzyć tak dobrej kawy po prostu w kubku jak to wychodzi w kawiarce (zakładając używanie tego samego produktu). W ogóle nie wiem, czy bez kawiarki i innego sprzętu da się przygotować dobre espresso?

sacria napisał(a):

Galadriela30 napisał(a):

MyszekCzarny napisał(a):

te wszystkie ekspresy sa bez sensu :) prawdziwa jakosc osiaga sie samemu mielac w zarnowym mlynku , dbaniemo odpowiednia temperature zalania i dobierajac odpowiednie ziarna, oraz dbajac o odpowiedni rodzaj wody. Ladujac kiepskie sklepowe ziarna do nawet najdrozszego ekspresu swiata wyjdzie gowno :)

nigdzie nie bylo napisane ze kiepskie sklepowe ziarna. Wrecz przeciwnie.

mozna i kopi luvak sypac, co kto lubi. Chyba masz mala wiedze na temat konstrukcji nowoczesnych ekspresow i zasad ich dzialania (kilka stopni zmielenia kawy, dobieranie ilosci kawy do wymagan pacjenta, temperatury wody do rodzaju kawy itd) i ci sie ulalo. 

Ja kupuję niby fajne/dobre kawy, przygotowuję w kawiarce, a po pobycie w agroturystyce z ekspresem wkręcilismy się oboje w ekspres- raz że wygoda, dwa że ta kawa była świetna. Na pewno dużo będziemy musieli kombinować z samymi ziarnami zanim znajdziemy te właściwe.

Fusy mnie wkurzają i nie pije takiej kawy. Zresztą nie da się chyba zaparzyć tak dobrej kawy po prostu w kubku jak to wychodzi w kawiarce (zakładając używanie tego samego produktu). W ogóle nie wiem, czy bez kawiarki i innego sprzętu da się przygotować dobre espresso?

Nie da się. Bo z definicji espresso jest przygotowane w odpowiedniej temperaturze i pod odpowiednim ciśnieniem. 

Elephant07 napisał(a):

Epestka napisał(a):

Galadriela30 napisał(a):

Elephant07 napisał(a):

Mi sie ten teraz marzy także chętnie od kawoszek usłyszę opinie ;)

EKSPRES CIŚNIENIOWY DO KAWY PHILIS EP5441/50 LatteGo 5400 1500W 

jestem tydzien po zakupie expresu i mam wrazenie ze przeczytalam juz caly internet na ten temat. Philips to odkurzacze dobre robi, a nie ekspresy. Jesli juz chcesz dobry to kupuj firmy ktora sie specjalizuje w ekspresach typu De Longhi, Saeco, Krups, Jura. 

Słusznie prawi. Bez Krupsa, słaby jest.

w sensie macie jakieś złe doświadczenia z Philipsem? Bo na internecie większość komentarzy pozytywnych po zakupie 

Tak. Smak kawy jest inny. Może to kwestia słabego młynka,  a może kiepskiego ciśnienia. 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.