Temat: Super przepis na sałatkę

Możecie podać Wasze ulubione? Takie świąteczne. Wiem, że pełno tego na necie, ale szukam czegoś sprawdzonego. 

Jedna z moich ulubionych z szynką parmeńską i rukolą: 

  • 100 g rukoli
  • 250 g winogron (np. bezpestkowych)
  • 5 plasterków szynki suszonej (parmeńskiej, serrano)
  • 100 g sera z niebieską pleśnią (lub brie, camembert)
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • Sos: 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, po 1 łyżeczce soku z cytryny i syropu klonowego lub miodu

Inna z roszponką 

  • 1 dojrzałe awokado
  • garść roszponki
  • 125 g mozzarelli (białej, w kulce, z zalewy)
  • 100 g tuńczyka w oliwie
  • 1/4 małej cebuli
  • 10 zielonych oliwek
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • szczypiorek, świeże oregano lub rzeżucha do posypania 

Mozzarella jest w przepisie, ja daję zwykle ser pleśniowy albo fetę bo jest bardziej wyrazista w smaku, a ja za mozzarellą w ogóle nie przepadam. 

Obie mają tą wadę, że w porę niezjedzone wyglądają mało apetycznie. 

* tuńczyk z puszki w sosie własnym

* czerwona fasola z puszki

* kukurydza z puszki

* cebula

* świeże chili

* pieprz

* sól

* majonez

Kurczak przesmażony w przyprawie "złoty kurczak", seler naciowy, żurawina suszona (sparzona), szczypiorek i jogurt np. grecki. Polecam, pycha. 

clio napisał(a):

Jedna z moich ulubionych z szynką parmeńską i rukolą: 

100 g rukoli250 g winogron (np. bezpestkowych)5 plasterków szynki suszonej (parmeńskiej, serrano)100 g sera z niebieską pleśnią (lub brie, camembert)1/2 szklanki orzechów włoskichSos: 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, po 1 łyżeczce soku z cytryny i syropu klonowego lub miodu

Inna z roszponką 

1 dojrzałe awokadogarść roszponki125 g mozzarelli (białej, w kulce, z zalewy)100 g tuńczyka w oliwie1/4 małej cebuli10 zielonych oliwek1 łyżka oliwy extra verginesól i świeżo mielony pieprzszczypiorek, świeże oregano lub rzeżucha do posypania 

Mozzarella jest w przepisie, ja daję zwykle ser pleśniowy albo fetę bo jest bardziej wyrazista w smaku, a ja za mozzarellą w ogóle nie przepadam. 

Obie mają tą wadę, że w porę niezjedzone wyglądają mało apetycznie. 

Takie sałatki to rozumiem 👌

clio napisał(a):

Jedna z moich ulubionych z szynką parmeńską i rukolą: 

100 g rukoli250 g winogron (np. bezpestkowych)5 plasterków szynki suszonej (parmeńskiej, serrano)100 g sera z niebieską pleśnią (lub brie, camembert)1/2 szklanki orzechów włoskichSos: 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, po 1 łyżeczce soku z cytryny i syropu klonowego lub miodu

Inna z roszponką 

1 dojrzałe awokadogarść roszponki125 g mozzarelli (białej, w kulce, z zalewy)100 g tuńczyka w oliwie1/4 małej cebuli10 zielonych oliwek1 łyżka oliwy extra verginesól i świeżo mielony pieprzszczypiorek, świeże oregano lub rzeżucha do posypania 

Mozzarella jest w przepisie, ja daję zwykle ser pleśniowy albo fetę bo jest bardziej wyrazista w smaku, a ja za mozzarellą w ogóle nie przepadam. 

Obie mają tą wadę, że w porę niezjedzone wyglądają mało apetycznie. 

Ta pierwsza sałatka brzmi świetnie, wypróbuję 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.