Temat: wódka

Jaka wódka jest najlepsza jako dodatek do posiłku? Chciałabym zrobić penne alla vodka. Prawie w ogóle nie piję alkoholu, więc nie mam pojęcia jaka jest dobra, a już tym bardziej jaką najlepiej używać przy przygotowywaniu posiłku. 

żubrówka

Pasek wagi

Nie ma to znaczenia w ten potrawie, bo alko wrzucasz na takim etapie, ze całe odparowuje. A wódka nie ma jakiegoś szczególnego aromatu jak koniak czy brandy, które zostaną w potrawie.

Użytkownik4250924 napisał(a):

Nie ma to znaczenia w ten potrawie, bo alko wrzucasz na takim etapie, ze całe odparowuje. A wódka nie ma jakiegoś szczególnego aromatu jak koniak czy brandy, które zostaną w potrawie.

To mit, alkohol nie odparowuje w całości z potrawy, chyba że gotuje się ona kilka godzin.

Ja np. dodaję do szarlotki wódkę Wyborową - nie jest to jakaś najtańsza ani najdroższa wódka; ot, taki przeciętniak.

Co chcę przez to powiedzieć? Ano, według mnie, każda będzie dobra, bo "do gotowania" nie trzeba kupować nie wiadomo jak drogiego alkoholu. Taką samą zasadę stosuję, kiedy używam białego wytrawnego wina.

Pasek wagi

Baczewski albo inna ziemniaczana. Jest łagodniejsza w smaku od typowej zbożowej.

Pasek wagi

PorannyDeszcz napisał(a):

Użytkownik4250924 napisał(a):

Nie ma to znaczenia w ten potrawie, bo alko wrzucasz na takim etapie, ze całe odparowuje. A wódka nie ma jakiegoś szczególnego aromatu jak koniak czy brandy, które zostaną w potrawie.

To mit, alkohol nie odparowuje w całości z potrawy, chyba że gotuje się ona kilka godzin.

Jakieś badanie na ten temat?

Użytkownik4761420 napisał(a):

PorannyDeszcz napisał(a):

Użytkownik4250924 napisał(a):

Nie ma to znaczenia w ten potrawie, bo alko wrzucasz na takim etapie, ze całe odparowuje. A wódka nie ma jakiegoś szczególnego aromatu jak koniak czy brandy, które zostaną w potrawie.

To mit, alkohol nie odparowuje w całości z potrawy, chyba że gotuje się ona kilka godzin.

Jakieś badanie na ten temat?

Tak, np. przeprowadzone przez USDA. Ale skoro ja mogę poszukać w Google to ty również. 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.