Temat: domowe lody

Macie jakieś fajne przepisy na lody, żeby nie robiły się twarde? Robiłam pistacjowe na kremie angielski ze śmietanką- pierwszego dnia były w porządku, a potem robiły się jak kamień. Ale były pyszne- w lidlu można kupić niesolone, obrane pistacje.

Domowe lody zawsze będą twardniec, ja mam mała maszynę do lodów, wiec po prostu zjadamy od razu :D

dodaj spirytusu - zapobiegnie krystalizacji, a po za tym  alkohole mają dużo wyższą temperaturę zamarzania.

to zależy od temperatury zamrażarki chyba też. Jak kupuje jakieś kody w pudełku to przyniesione ze sklepu są takie akurat do nakładania. A na drugi dzień już twarde. Ale ja mam ustawioną zamrażarkę na -19 stopni a w sklepach mają wyższą temperaturę te zamrazarki

Pasek wagi

Karolka_83 napisał(a):

to zależy od temperatury zamrażarki chyba też. Jak kupuje jakieś kody w pudełku to przyniesione ze sklepu są takie akurat do nakładania. A na drugi dzień już twarde. Ale ja mam ustawioną zamrażarkę na -19 stopni a w sklepach mają wyższą temperaturę te zamrazarki

Ja mam na -16 i jest ok. Kupne lody mają często emulgatory, które zapobiegają twardnieniu

Krummel napisał(a):

dodaj spirytusu - zapobiegnie krystalizacji, a po za tym  alkohole mają dużo wyższą temperaturę zamarzania.

w sumie lody z wkładką 😁

agazur57 napisał(a):

Krummel napisał(a):

dodaj spirytusu - zapobiegnie krystalizacji, a po za tym  alkohole mają dużo wyższą temperaturę zamarzania.

w sumie lody z wkładką ?

na luzie możesz spróbować z jakimś likierem, myślę, że też się sprawdzi. Ja ostatnio robiłam ze śmietany kremówki, mascarpone i zmielonych orzechów włoskich. Nie miałam spirytusu więc dodałam wódki - były miękkie nawet po tygodniu w zamrażarce. Drugie robiłam truskawkowe, masa wyszła bardziej wodnista i tutaj chyba dałam za.malo alko: lody były twardsze, ale nadal można były wbić w nie łyżkę, ale nie tak gładko jak w poprzednich.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.