Temat: Czy spod tarty można upiec dzień wcześniej?

Będzie ok, jeśli upiekę spod tarty (klasyczna tarta - kruche ciasto dzień wcześniej) a jutro nałożę farsz i zapieke? Nigdy nie zostawiałam takiego gołego spodu na dłużej niż do wystygnięcia i mam wątpliwości, a byłoby mi to bardzo na rękę, bo chcę ją zrobić na śniadanie:)

macie doświadczenia?

Wiem, ze nie do końca na temat, ale niestety tez nie zostawiałam spodu na cały dzień (chociaż powinno być Ok, nie?). może przechowuj ciasto w zamrażalniku i upiecz jutro, jeśli masz taka możliwość? 

Przygotuj ciasto dziś, wyłóż na formę i wstaw do lodówki. Jutro upieczesz podczas przygotowywania farszu. To przeciez tylko około 20 minut. Myślę, że jeśli upiekłabyś dziś, to również  nic by się nie stało.

Pasek wagi

Spokojnie możesz upiec dzisiaj.

mayuko napisał(a):

Przygotuj ciasto dziś, wyłóż na formę i wstaw do lodówki. Jutro upieczesz podczas przygotowywania farszu. To przeciez tylko około 20 minut. Myślę, że jeśli upiekłabyś dziś, to również  nic by się nie stało.

farsz mam gotowy. Nie pomyślałam że mogę na formie zostawić ciasto do upieczenia- nie wyschnie (nawet jak przykryje folia)? 20 minut to nie jest bo około tyle się piecze plus dodatkowo dwa razy tyle stygnie ale to i tak lepiej niż rano ja robić i jeszcze czekać aż godzinę polezy w lodówce.

Możesz spokojnie piec dzisiaj, kruchemu się nic nie stanie. Tylko owiń folią, wsadź do worka. Nie raz piekłam dzień wcześniej i wszystko było ok. Co do robienia dzień wcześniej i wstawiania nieupoeczone go do lodówki - też możesz, nie wyschnie, tylko owiń szczelnie folią. 

Wilena napisał(a):

Możesz spokojnie piec dzisiaj, kruchemu się nic nie stanie. Tylko owiń folią, wsadź do worka. Nie raz piekłam dzień wcześniej i wszystko było ok. Co do robienia dzień wcześniej i wstawiania nieupoeczone go do lodówki - też możesz, nie wyschnie, tylko owiń szczelnie folią. 

Tak, racja. A nawet jest lepsze na drugi dzień, tylko owiń na noc folią spożywcza. Robiłam tak nieraz.

A nie możesz tej tarty zrobić dzisiaj? Ja często robię dzień wcześniej, a potem odgrzewam i zawsze smakuje mi tak samo jak w dniu pieczenia :)

Wilena napisał(a):

Możesz spokojnie piec dzisiaj, kruchemu się nic nie stanie. Tylko owiń folią, wsadź do worka. Nie raz piekłam dzień wcześniej i wszystko było ok. Co do robienia dzień wcześniej i wstawiania nieupoeczone go do lodówki - też możesz, nie wyschnie, tylko owiń szczelnie folią. 

dzięki, właśnie się piecze:)

harlekin1995 napisał(a):

A nie możesz tej tarty zrobić dzisiaj? Ja często robię dzień wcześniej, a potem odgrzewam i zawsze smakuje mi tak samo jak w dniu pieczenia :)

właśnie też o tym myślałam, ale już za późno- dopiero upiekł mi się spod i nie chce już czekać zanim wystygnie żeby upiecz farszem:(

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.