Temat: Otreby, jakie najlepsze ?

Zastanawiam sie jakie otreby sa najlepsze przenne , zytnie  czy owsiane ?
Jakie uzywacie ?
ja używam pszennych i owsianych w stosunku 1:2, np. do twarożku dodaję jedną łyżeczkę pszennych + dwie owsiane i w sumie tak nauczyłam się na diecie dukana i przyzwyczaiłam się do takich proporcji.

Pasek wagi
wszystkich:)
wszystkich używam

żytnie i owsiane SANTE
pszenne Polskie Młyny w Stoisławiu
Pszenne są dobrze ponieważ zawierają dużo błonnika nierozpuszczalnego, przyśpieszają ruch jelit i zapobiegają zaparciom. Jednak często mogą powodować u niektórych ból brzucha i wzdęcia.
Żytnie natomiast są zbliżone wartościowo do pszennych.
Owsiane są łagodniejsze dla jelit i lepiej przyswajalne. Obniżają cholesterol we krwi.
a macie zdanie o otrębach orkiszowych?
Ja jadam tylko owsiane i polecam.
Mam pytanie.Czym zmielić takie otręby??/
ja lubię otręby/płatki orkiszowe (co ja piszę, uwielbiam je!), ogólnie stosuję miks: trochę otrębów owsianych, trochę orkiszowych i trochę płatków owsianych, normalnie pychota!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.