7 maja 2011, 16:18
Wczoraj zzałożyłam wątek o torcie, dzisiaj zakładam nowy, bo do tamtego nikt nie dotrze jeśi nawet coś w nim napiszę ;). Powiedzmy ze wybrałam smak i rodzaj masy...
Tylko teraz nie moge sie zdecydować czy zrobić bardzow ysoki ogkrągły tort czy bardzo szeroki, płaski i posypany czym sie tylko da - owocami, żelkami, mini-muffinkami, czekolada itd itd... Upiekłabym biszkopt na tej wielkiej blasze od piekarnika...
Tylko teraz tak - wysoki byłby czaderski i nie musiałabym piec spodów co by mi czasu zaoszczedziło, ale nie wiem czy nie zgniecie sie pod włąsnym ciezarem... problem w tym ze pieke go jednego dnia a przyjeżdzamy za dw dni i to musi wytrzymać Oo. No a ten duzy byłby chyba łatwejszy ale nie jestem przekonana do jego wyglądu... Co byście wolały dostac? I czy sernik na zimno mozna trzymać ponad dwa dni w lodówce zanim sie go zje Oo?
- Dołączył: 2010-04-21
- Miasto: Samoa
- Liczba postów: 664
7 maja 2011, 16:26
nie chce Cie zniechętać, ale marnie widze ten tort, szczególnie po 2 dniach w lodówce. To naprawde zły pomysł, ponieważ torty powinno sie zjadać tego samego, ew. następnego dnia. Później całe sie rozjeżdżają, rozwalają i stają sie wodnite. Nie masz może możliwości kupienia tego tortu w dniu okoliczności ? Albo może ktoś z rodziny Ci pomoże?
- Dołączył: 2011-02-15
- Miasto: Gwiazdkowo
- Liczba postów: 1492
7 maja 2011, 16:38
ja robię masę z masła, budyniu, cukru pudru i dodaje do jednej części kakao a do drugiej sok z cytryny ale z myślą o dzieciach. pewnie można zrobić bardziej dorosłą wariację ;) Przeważnie jednego dnia robię, drugiego urodziny a na trzeci jak dla mnie jest najlepszy.Tylko w lodówce nic nie może wydzielać zapachów bo przejdzie nimi. Możesz udekorować przed podaniem,albo auto mu zrób :)
7 maja 2011, 16:41
Nie wszystkie torty się rozpadają. Ja upiekłam tort 3 maja i dalej wygląda jak wyglądał i smakuje tak samo dobrze. Sądzę, że wyższy tort tak 3-4 warstwy wygląda lepiej niż niski, Ja zrobiłam niski 2-warstwowy (zdjęcie w pamiętniku) nie wyglądało źle, ale jednak wole te tradycyjne o mniejszej średnicy, ale wyższe :)
7 maja 2011, 16:50
no krcze włąsnie mam co do tego mieszane uczucia, bo boje sie ze jak zrobie wysoki to bedzie za ciezki i wtedy sie rozpadnie, ale generalnie ciast anie rozpadaja sie tak szybko ;). I własnie zazwyczaj, jesli doczekaja trzeciego dnia, sa wtedy najlepsze ;D!
- Dołączył: 2011-02-15
- Miasto: Gwiazdkowo
- Liczba postów: 1492
7 maja 2011, 16:55
ja robię zawsze na średniej tortownicy i kroje na 3 części. Jak odkroisz boki i postawisz przełożone masą na wierzch wyjdzie auto:
![]()
posmarujesz kremem + delicje + żelki na światła i pojazd jest :D Mój kolorowy bo dla malucha :)
7 maja 2011, 17:22
świetny ten torcik :D! Ale mój brzydzi sie motoryzacja i płką nozną ;) hehe ;)