Temat: TORT! Pomocy!! cz. 2. ;)

Wczoraj zzałożyłam wątek o torcie, dzisiaj zakładam nowy, bo do tamtego nikt nie dotrze jeśi nawet coś w nim napiszę ;). Powiedzmy ze wybrałam smak i rodzaj masy...

Tylko teraz nie moge sie zdecydować czy zrobić bardzow ysoki ogkrągły tort czy bardzo szeroki, płaski i posypany czym sie tylko da - owocami, żelkami, mini-muffinkami, czekolada itd itd... Upiekłabym biszkopt na tej wielkiej blasze od piekarnika...

Tylko teraz tak - wysoki byłby czaderski i nie musiałabym piec spodów co by mi czasu zaoszczedziło, ale nie wiem czy nie zgniecie sie pod włąsnym ciezarem... problem w tym ze pieke go jednego dnia a przyjeżdzamy za dw dni i to musi wytrzymać Oo. No a ten duzy byłby chyba łatwejszy ale nie jestem przekonana do jego wyglądu... Co byście wolały dostac? I czy sernik na zimno mozna trzymać ponad dwa dni w lodówce zanim sie go zje Oo?
nie chce Cie zniechętać, ale marnie widze ten tort, szczególnie po 2 dniach w lodówce. To naprawde zły pomysł, ponieważ torty powinno sie zjadać tego samego, ew. następnego dnia. Później całe sie rozjeżdżają, rozwalają i stają sie wodnite. Nie masz może możliwości kupienia tego tortu w dniu okoliczności ? Albo może ktoś z rodziny Ci pomoże?
ja robię masę z masła, budyniu, cukru pudru i dodaje do jednej części kakao a do drugiej sok z cytryny ale z myślą o dzieciach. pewnie można zrobić bardziej dorosłą wariację ;) Przeważnie jednego dnia robię, drugiego urodziny a na trzeci jak dla mnie jest najlepszy.Tylko w lodówce nic nie może wydzielać zapachów bo przejdzie nimi. Możesz udekorować przed podaniem,albo auto mu zrób :)
Pasek wagi
Nie wszystkie torty się rozpadają. Ja upiekłam tort 3 maja i dalej wygląda jak wyglądał i smakuje tak samo dobrze. Sądzę, że wyższy tort tak 3-4 warstwy wygląda lepiej niż niski, Ja zrobiłam niski 2-warstwowy (zdjęcie w pamiętniku) nie wyglądało źle, ale jednak wole te tradycyjne o mniejszej średnicy, ale wyższe :)
no krcze włąsnie mam co do tego mieszane uczucia, bo boje sie ze jak zrobie wysoki to bedzie za ciezki i wtedy sie rozpadnie, ale generalnie ciast anie rozpadaja sie tak szybko ;). I własnie zazwyczaj, jesli doczekaja trzeciego dnia, sa wtedy najlepsze ;D!
ja robię zawsze na średniej tortownicy i kroje na 3 części. Jak odkroisz boki i postawisz przełożone masą na wierzch wyjdzie auto: posmarujesz kremem + delicje + żelki na światła i pojazd jest :D Mój kolorowy bo dla malucha :)
Pasek wagi
świetny ten torcik :D! Ale mój brzydzi sie motoryzacja i płką nozną ;) hehe ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.